Novartis: Ο στόχος επιτεύχθηκε

Novartis: Ο στόχος επιτεύχθηκε

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά η κυβερνητική επικοινωνιακή αντεπίθεση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ξάφνου, από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, η ατζέντα των μέσων ενημέρωσης άλλαξε δια μαγείας. Πανικόβλητοι παραγωγοί τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών έτρεχαν να ακυρώσουν συζητήσεις περί του Μακεδονικού και να ψάχνουν τους δικαστικούς συντάκτες για να βγάλουν μία άκρη γύρω από την υπόθεση Novartis. Βεβαίως, εδώ και μέρες τα κυβερνητικά τέλια διέρρεαν συστηματικά ότι επίκεινται αποκαλύψεις γύρω από παλιά σκάνδαλα, όμως άλλο οι διαρροές κι άλλο οι αόριστες πληροφορίες. Άλλο η αναμονή κι άλλο το σώου που παρακολουθήσαμε βραδιάτικα έξω απ' το Μαξίμου.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν επιτεύχθηκε. Αντί να βλέπουμε στις οθόνες μας μισό εκατομμύριο διαδηλωτές να ουρλιάζουν εναντίον της κυβέρνησης εγκαλώντας την για το Μακεδονικό και για την οικονομική της πολιτική, βλέπουμε εργαστήρια φαρμακευτικής να αχνίζουν, βαλίτσες με λεφτά να πηγαινοέρχονται (τα περίφημα αόριστα πλάνα που προσανατολίζουν ακριβώς εκεί που θέλουν όσοι τα επιστρατεύουν) και πανευτυχείς υπουργούς να υψώνουν το δάκτυλο προς το κοινό δίκην εισαγγελέων. Κι εκεί που οι δύστυχοι δημοσιογράφοι έψαχναν με το ντουφέκι να πετύχουν κάποιο κυβερνητικό που θα τολμούσε να βγει στον αέρα για να τα βάλει με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών και τον Μίκη, ξάφνου γέμισε ο τόπος από πρόθυμους κατηγόρους που δηλώνουν εκ' Θεού και λαού ταγμένοι να αποκαθάρουν τον τόπο.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όσων πιστεύουν ότι το καθεστωτικό συστηματάκι που έχει εγκατασταθεί στον τόπο, θα πέσει ως ώριμο μήλο δίχως κανένας να χρειαστεί να ταρακουνήσει την μηλιά, πόσο μάλλον για κείνους τους αντικαθεστωτικούς που τσακώνονται για δευτερεύοντα ζητηματάκια κάτω απ' το δέντρο. Θα μου πείτε ότι είναι γνωστή η επικοινωνιακή ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η τέχνη που κατέχει να κατασκευάζει την ατζέντα κατά πως τον βολεύει. Θα πείτε επίσης ότι ουδέποτε η επικοινωνία δεν αποδείχτηκε αρκετή για να αναιρέσει την ουσία της πολιτικής και κυρίως της οικονομικής πολιτικής. Συμφωνώ, όμως οι τετραπέρατοι του Μαξίμου βαδίζουν με ένα απλό σύστημα: Σήμερα πετύχαμε τον στόχο, που ήταν η αλλαγή της θεματολογίας. Αύριο θα δούμε, κάτι θα επιστρατεύσουμε πάλι, κάτι θα βρούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια.

Όσο για την ουσία του θέματος Novartis, αυτό μπορεί να περιμένει, να σέρνεται. Ο «γενικώς και αορίστως κατηγορούμενος» είναι ο καλύτερος πελάτης του συστήματος που κυβερνά. Κι όταν θα έρθει η τελική ώρα της δικαστικής κρίσεως, ακόμα κι αν αθωωθούν ποιος θα θυμάται τι είχαν πει στην αρχή της ιστορίας…