De facto υπουργός Δικαιοσύνης ο Παύλος Πολάκης

Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019, 00:02
-A +A
De facto υπουργός Δικαιοσύνης ο Παύλος Πολάκης

«Καραμπινάτη περίπτωση κατάλυσης του κράτους-δικαίου με χειραγωγουμένη από την κυβέρνηση Δικαιοσύνη», χαρακτηρίζει στο liberal.gr την υπόθεση Novartis ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «όταν ένας μάρτυρας που έχει μετατραπεί σε κατηγορούμενο αποκαλύπτει δημόσια ότι του ασκήθηκε πίεση από δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό για να ενοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τότε αποδεικνύεται όλη η μεθόδευση της σκευωρίας». Ο ίδιος καταλογίζει λάθη και παρατυπίες στους χειρισμούς της υπόθεσης και μάλιστα υπογραμμίζει ότι «οι αρχές που παρέβλεψαν αυτές τις «λεπτομέρειες» ενέχονται για σοβαρότατες πλημμέλειες στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με το «παραλήρημα» Πολάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «πραγματικό de facto Υπουργό Δικαιοσύνης»! Χαρακτηρίζει, δε, ανεξήγητη τη σπουδή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να βγάλει λάδι τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, καθώς θεωρεί «βέβαιο ότι ο κ. Καλογήρου δεν θα αναφερόταν  ποτέ ονομαστικά σε δικαστή ή εισαγγελέα επειδή αργεί να προφυλακίσει ή να περατώσει την ανάκριση ή να κάνει τα κέφια του Υπουργού με οιονδήποτε τρόπο».

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη

-Χθες, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Ν. Μανιαδάκης είπε ότι του ασκούσαν πιέσεις από τις δικαστικές αρχές για να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για αυτό.

Όταν ένας μάρτυρας που έχει μετατραπεί σε κατηγορούμενο αποκαλύπτει δημόσια ότι του ασκήθηκε πίεση από δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό για να ενοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τότε αποδεικνύεται όλη η μεθόδευση της σκευωρίας Novartis από το κυβερνητικό και παραδικαστικό κύκλωμα, που στοχοποιεί πολίτικους αντιπάλους. Πλέον δεν καθίσταται αναξιόπιστος μόνο ο μάρτυρας, ο οποίος κατά τον νόμο δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος  διότι εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά καθίστανται αναξιόπιστοι και οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση. Πιο καραμπινάτη περίπτωση κατάλυσης του κράτους δικαίου με χειραγωγουμένη από την κυβέρνηση δικαιοσύνη δεν έχει υπάρξει όσο θυμάμαι.

-Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα κυβερνητικό φιάσκο;

Σαφώς και πρόκειται για φιάσκο δεδομένου ότι πέφτει η μάσκα ενός από τους τρείς μάρτυρες δεδομένου ότι ο ένας αφενός γνωρίζει τους άλλους δύο, αφετέρου ισχυρίζεται ότι διώκεται επειδή δεν είπε αυτά που τον πίεσαν να πει. Επιπλέον υπάρχουν τεράστιες παρατυπίες και λάθη  στους χειρισμούς της υπόθεσης αφού ο προστατευόμενος μάρτυρας εμπλέκεται στην υπόθεση (κατηγορείται ο ίδιος για δωροληψία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κηρυχθεί προστατευόμενος μάρτυρας).

Οι αρχές που παρέβλεψαν αυτές τις «λεπτομέρειες» ενέχονται για σοβαρότατες πλημμέλειες στην άσκηση των καθηκόντων τους.

-Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει «θεσμική εκτροπή», ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μ Καλογήρου υπερασπίζεται τον Π. Πολάκη. Υπενθυμίζω ότι η ΝΔ έχει  πολλές φορές καταγγείλει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τελικά αυτό επιβεβαιώνεται;

Η επίθεση Πολάκη ονομαστικά σε συγκεκριμένους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Δεν νομίζω στο παρελθόν υπουργός να έχει εγκαλέσει ονομαστικά δικαστές και εισαγγελείς με απειλές και υπονοούμενα ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Η αντίδρασης της Ένωσης ήταν η αυτονόητη ενέργεια.

Η σπουδή του Υπουργού Δικαιοσύνης να υπερασπιστεί τον Παύλο Πολάκη είναι ανεξήγητη αφού θεωρώ βέβαιο ότι ο κ. Καλογήρου δεν θα αναφερόταν  ποτέ ονομαστικά σε δικαστή ή εισαγγελέα επειδή αργεί να προφυλακίσει ή να περατώσει την ανάκριση ή να κάνει τα κέφια του Υπουργού με οιονδήποτε τρόπο. Απορίας άξιο είναι η απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος προφανώς δεν έχει να πει τίποτα σχετικά με το παραλήρημα του «αγαπημένου» του κ. Πολάκη, του πραγματικού de facto Υπουργού Δικαιοσύνης, κατά τα φαινόμενα.

-Η συμφωνία των Πρεσπών  φαίνεται ότι παίρνει μια μικρή παράταση. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει πότε θα έρθει στην Ολομέλεια ενώ ο κ. Καμμένος επιμένει ότι θα καταψηφίσει. Ποια είναι η θέση σας;  

Ότι και να κάνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος, που εσχάτως ανακάλυψε τα προβλήματα με τη συμφωνία, πλην  όμως είχε στηρίξει την κυβέρνηση να πάει να την υπογράψει τον Ιούνιο του 2018,  η συμφωνία αποδεικνύεται και στη  πράξη εθνικά επιζήμια. Κι αυτό διότι  οι Σκοπιανοί μιλούν απροκάλυπτα για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα που έχουν κερδίσει και κανείς πλέον ούτε η Ελλάδα αμφισβητεί. Η ΝΔ δεν ψηφίζει αυτή την επαίσχυντη για τα εθνικά δίκαια συμφωνία. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός της χώρας.

-Και ένα τελευταίο ερώτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ψάχνει Κυριακή του Οκτωβρίου για εκλογές. Θεωρείται ότι η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει τόσο μακριά ή πιο πιθανό είναι το σενάριο Μαΐου;

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Όσο αργότερα γίνουν οι εθνικές εκλογές που αναπόφευκτα θα γίνουν το 2019, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά για την χώρα και τόσο δυσκολότερη η προσπάθεια ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα γίνει με κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα