Maria Dawkinson

Έρμαια, ερήμην μας

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, 08:03
Η εισροή στην Ελλάδα είναι γεγονός, ενώ η εκροή των μεταναστευτικών πληθυσμών αποτρέπεται επ' αορίστω. Κανένας δεν μας είπε πώς, τι και γιατί βρεθήκαμε σε αυτήν τη δεινή θέση της απομόνωσης, ερήμην μας. Στα exclusive κλαμπ του κέντρου της πρωτεύουσας, όμως, γίνεται το αδιαχώρητο τα βράδια. Με ωραίους και ωραίες που πίνουν τα ποτά τους και απολαμβάνουν asian fusion από τα χέρια διάσημων σεφ.
Έρμαια, ερήμην μας

Η γεωμετρία της καταστροφής

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, 08:03
Ο αρκούδος Αη-Βασίλης κρεμάστηκε από τη ζώνη του στο άδειο οικόπεδο με τα γκρεμίδια, γιατί συνειδητοποίησε για ακόμα μια χρονιά ότι η απασχόλησή του ήταν εποχιακή και φέτος. Το λούτρινο πτώμα κλείνει ενάμιση μήνα. Σταματώ ένα ταξί στη μέση του δρόμου, για να μπορέσω να βγάλω μια καλή φωτογραφία του αυτόχειρα.
Η γεωμετρία της καταστροφής

V4

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, 08:04
Μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, υπάρχει ένα όχι τόσο ενωτικό υπογκρούπ, οι ονομαζόμενοι V4 (Visegrad Group), με κράτη-μέλη την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές τις τελευταίες μέρες αντιτίθενται σκληρά απέναντι στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Έχουν ένα κοινό παρελθόν στη Σοβιετική Ένωση και παλιότερα επί ναζιστικής Γερμανίας. Υπέφεραν ζυγό, διώξεις, κοινωνική καταπίεση και ανέχεια.
V4

Απορίες μιας ζαλισμένης

Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2016, 08:04
Καλά, η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όπως λέει. Αυτά όμως τα σημεία στα τουρκικά παράλια που είναι πολύ οριοθετημένα, συγκεκριμένα και πασίγνωστα, γιατί δεν μπορεί κανένας να τα ελέγχει; Στην Ελλάδα τελικά, προκοπή δεν κάνεις αν δεν είσαι bully; Οι πιλότοι όταν κάνουν απεργία θα κατέβουν στη Βασ. Σοφίας με αεροπλάνα; Την επίθεση αγάπης στο Ιράν την ξέρουν οι τζιχαντιστές σουνίτες;
Απορίες μιας ζαλισμένης

Γελάτε γιατί χανόμαστε

Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2016, 08:04
Είπαμε, η αγάπη και η πρόληψη σώζουν ζωές. Το ίδιο και το γέλιο, όμως. Ο συνδυασμός τους είναι το τριπλούν, εμβόλιο για όλα τα κακά. Από αυτά τα τρία, το πιο εύκολο είναι το γέλιο. Ειδικά τώρα, αυτό βρίσκεται παντού, γιατί το γελοίο έχει γίνει η μοκέτα της ζωής μας, απλώνεται από τοίχο σε τοίχο.
Γελάτε γιατί χανόμαστε

4 Φεβρουαρίου - μέρα αφύπνισης

Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2016, 07:58
Σήμερα, μέρα αφύπνισης για τον καρκίνο, θέλω να δημοσιεύσω τα κείμενα δύο μαχητών που γνωρίζω προσωπικά, παρακολουθώ το έργο τους χρόνια και θαυμάζω απεριόριστα. Η επιθυμία τους είναι να επικοινωνήσουν σε εμάς –το ευρύ κοινό– την εμπειρία τους και τις τελευταίες τους γνώσεις. ο λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να τους παραχωρήσω το σημερινό ημερολόγιο.
4 Φεβρουαρίου - μέρα αφύπνισης

Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι

Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2016, 00:04
Πολλά τα κείμενα που διαβάζω εδώ και μέρες για τον άκρατο ανθρωπισμό του ελληνισμού σε σχέση με το μεταναστευτικό και τις σατανικές βόρειες χώρες, με την αλήθεια, ως συνήθως, να βρίσκεται κάπου στη μέση. Φυσικά και θα βοηθήσεις τον συνάνθρωπο και θα τον σώσεις, αν μπορείς. Αλλά ταυτόχρονα θα φροντίσεις να υπερασπίσεις και την κοινωνία σου.
Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι

Του δρόμου

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, 08:04
Έξω από τον Ευαγγελισμό μυρίζει σαν ουρητήριο. Όπως πολλά πλέον σημεία του κέντρου. Πρωινή βόλτα στο Κολωνάκι μετά από πάρα πολύ καιρό. Πατριάρχου Ιωακείμ. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει από την προηγούμενη φορά που επισκέφτηκα την περιοχή. Σχεδόν το πενήντα τοις εκατό πλέον φορούν λουκέτο. Άνοιξαν καινούργια μπαρ-καφέ-φαγάδικα.
Του δρόμου

Τοίχοι και ντουβάρια

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, 08:04
Σεφέρης, Σαχτούρης και Εγγονόπουλος μαζεύτηκαν και κοινώνησαν μέσα σε τέσσερις τοίχους. Και οι τέσσερις τοίχοι κρυφάκουγαν κι' έβαζαν μυαλά από τον Σεφέρη, τον Σαχτούρη και τον Εγγονόπουλο. Κι απέκτησαν ιδέα για τον εαυτό τους, που έγιναν τέσσεροι στίχοι. Ορθώθηκαν περήφανοι για τις ρωγμές και τις υγρασίες τους. Τις αποκάλεσαν ρυτίδες εμπειρίας και δάκρυα ευαισθησίας.
Τοίχοι και ντουβάρια

«Έλα να ακούσουμε δίσκους.»

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, 08:04
Αυτή ήταν η πρόσκληση για μια συνάντηση στο σπίτι με φίλο, όταν ήμουν έφηβη. Θα είχα πάει στο Pop Eleven και θα είχα αγοράσει με συσσωρευμένο χαρτζιλίκι 2 - 3 καινούργια βινύλια των αγαπημένων μου καλλιτεχνών και ήθελα να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με κάποιον κολλητό. Θα άνοιγα το πικ-απ και τον ενισχυτή, θα καθάριζα τη βελόνα και θα τοποθετούσα με ευλάβεια το καινούργιο LP.
«Έλα να ακούσουμε δίσκους.»

To κορίτσι Γιαζίντι

Παρασκευή 08 Ιανουαρίου 2016, 08:04
To κορίτσι με το ανέκφραστο, κατεστραμμένο βλέμμα και τα σφιχτά, αγκυλωμένα, χέρια ήρθε για να μιλήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με όσα πέρασε στα νύχια του νταές, επί ένα χρόνο. Ειλικρινά, υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι το εικοσιενός ετών κοριτσάκι είχε σκοπό να επικοινωνήσει στον Προκόπη Παυλόπουλο τι πέρασε τον ένα χρόνο της φυλάκισής σου; Αστεία πράγματα.
To κορίτσι Γιαζίντι

Ο τελευταίος των Κυρίων

Τετάρτη 06 Ιανουαρίου 2016, 08:04
Δύο κιλά πατάτες, τρεις πιπεριές, έξι νεκταρίνια για μένα και την κόρη μου, καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο. Το τρώμε πολύ το σκόρδο μας. Μάλλον για τουρλού μας βλέπω σήμερα. Να πάρω και μελιτζάνες. Δίπλα στις μελιτζάνες βρίσκονται ξαπλωμένα προκλητικά στα μικρά τους κρεβατάκια κάτι ζουμερά αντιοξειδωτικά βατόμουρα, μου μουρμουρίζουν παθιασμένα «πάρε με, πάρε με».
Ο τελευταίος των Κυρίων

Η δύση της Δύσης

Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2016, 08:29
Η Σαουδική Αραβία ψηφίζεται ως η χώρα που είναι σε θέση να ηγείται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ. Ψηφίστηκε από αντίστοιχες χώρες, με ανάλογες αντιλήψεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας. Η Δύση και οι αξίες της που εμείς θεωρούμε δεδομένες, μειοψηφεί.
Η δύση της Δύσης

Επίλογος 2015

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, 08:04
Οι ιδεολογίες είναι για να μας κρατούν χώρια και σε απόσταση ασφαλείας από τους «αντιφρονούντες». Οριοθετούν και περιχαρακώνουν την ύπαρξή μας, για να διαφοροποιείται και να αντιπαρατίθεται με τις άλλες. Μας δίνουν βήμα για να ταξινομούμε, να αποδεχόμαστε ή να απορρίπτουμε. Μας μετατρέπουν σε κριτές και μας εξωθούν σε μονομαχίες με όπλο τη φιλολογία που εξυπηρετεί τα προσωπικά μας συμφέροντα.
Επίλογος 2015

Κατά(Θ)ληψη

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, 08:04
Η είδηση της χθεσινής μέρας ήταν σαν τρίχα με ψαλίδα, σπασμένη στα δύο. Αφορά μέρος της νεολαίας μας, τα ατίθασα και επαναστατικά νιάτα, και οι δύο εκφάνσεις της είναι α) ο ξυλοδαρμός του βουλευτή και β) η αποποινικοποίηση των καταλήψεων.
Κατά(Θ)ληψη

Σαδομαζώ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, 08:03
Εντάξει. Ο καστανάς χρωστούσε 70.000, όπως είπε στην τηλεόραση, και σωστά το κράτος που χρωστάει της Μιχαλούς έδωσε εντολή να τον συλλάβουν μετά από καταγγελία (πατροπαράδοτο χόμπι), όπως θα έκαναν σε τζιχαντιστή. Έχω όμως και άλλες ιστορίες για χρεωστούμενα.
Σαδομαζώ

Δημοφιλέστερα Άρθρα