Je suis Σπαλιάρας

Του Θανάση Χειμωνά 

Σοκ! Ξαφνικά, ανάμεσα στα δέκα εκατομμύρια ουμανιστών νεοελλήνων βρέθηκε ένας ρατσιστής! Στη χώρα που αγκάλιασε τους οικονομικούς μετανάστες τη δεκαετία του '90, που έχει στα πούπουλα τους πρόσφυγες εσχάτως υπάρχει, δυστυχώς, ένας αμετανόητος που ξερνάει μίσος και μισανθρωπία. Ναι, αγαπητοί φίλοι. Ο νέος «σάκος του μποξ» των Ελλήνων Ευαισθητούληδων είναι ο Γιάννης Σπαλιάρας. Το γνωστό μοντέλο και πεμπταθλητής του πρόσφατου Survivor ο οποίος –σε εκπομπή για το ριάλιτι- υποστήριξε κατά λέξη: «Σκεφτόμουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι πιο τυχεροί σε σχέση με εμάς και αυτό που ζούσαμε. Ήμασταν χωρίς στέγη… Κάποια στιγμή ήμουν τρεις μέρες συνέχεια βρεγμένος, ένιωθα ότι ανεβάζω πυρετό και δεν είχαμε να φάμε τίποτα άλλο εκτός από μία καρύδα».

Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε ένα ανελέητο διαδικτυακό λιντσάρισμα σε βάρος του. Λογικό όπως είπαμε. Άλλωστε, εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό πως καθόλου δεν είμαστε ρατσιστές. Ούτε εθνικιστές, ούτε θεωρούμε πως είμαστε ο περιούσιος λαός, ούτε ψηφίζουμε νεοναζί στο κοινοβούλιό μας, ούτε έχουμε εφεύρει τη λέξη «φιλότιμο», ούτε πέσαμε θύματα του Κίσιντζερ ούτε ούτε ούτε…

Ας δούμε όμως αναλυτικά τη δήλωση αυτή του «Σπαλ». Προφανώς αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια για έναν παίκτη ριάλιτι –και μάλιστα του συγκεκριμένου Survivor όπου οι περισσότερες ημέρες περνούσαν σε Spa και συναυλίες του Sting- o οποίος μάλιστα αμείβεται αδρά για τη συμμετοχή του σε αυτό να τοποθετεί τον εαυτό του στην ίδια μοίρα με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη της Γης εγκαταλείποντας σπίτια, συγγενείς και φίλους -συχνά για να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες για εβδομάδες, μήνες ενδεχομένως και χρόνια, πάντα με το πιο αβέβαιο δυνατό μέλλον. Θεωρώ ωστόσο προφανές πως ο Σπαλιάρας δεν μιλούσε κυριολεκτικά, ούτε σκόπευε να μειώσει το δράμα που ζουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Απλώς υπερέβαλε για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, κάτι που έχουμε κάνει και κάνουμε όλοι μας. Με τη λογική αυτή π.χ. ένας ποδοσφαιριστής που θα σπάσει το πόδι του παραμονή ενός μεγάλου ντέρμπι και θα δηλώσει «Είμαι ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο» θα πρέπει να απολογηθεί σε όλους τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από εκφυλιστικές ανίατες ασθένειες ή κοιμούνται στο δρόμο, κάποιος που θα γράψει στο Facebook «Είμαι παντρεμένος με την πιο όμορφη γυναίκα πάνω στη Γη» θα δεχθεί καταιγισμό σχολίων με φωτογραφίες της Monica Bellucci, της Angelina Jolie κ.ο.κ.

Ο Σπαλιάρας όμως θεωρήθηκε ακραία ρατσιστής και για έναν άλλο λόγο: Για τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης». Εδώ πρέπει να πούμε πως η λέξη αυτή, μέχρι πριν 6-7 χρόνια, χρησιμοποιούταν από τους πάντες για να περιγράψει τους ανθρώπους που μπαίνουν παράτυπα σε μια ξένη χώρα. Κάποια στιγμή ένας –άγνωστος- ταλιμπάν της πολιτικής ορθότητας, μέσα από τα βάθη της σοφίας του, αποφάσισε πως «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι» και ο όρος «λαθρομετανάστης» κρίθηκε αδόκιμος. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς μια χαρά υπάρχουν λαθροκυνηγοί, λαθρεπιβάτες, λαθραναγνώστες.  Άσε που, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο όρος «παράνομος μετανάστης» που θεωρήθηκε πιο πολιτικά ορθός, είναι σαφώς πιο προσβλητικός. Η παρανομία είναι κάτι de facto αρνητικό και ο μετανάστης ουσιαστικά εξισώνεται με ληστές, βιαστές και δολοφόνους. Αντίθετα, η λέξη «λαθραίος» είναι πιο «ελκυστική» καθώς  παραπέμπει σε «ένοχες» απολαύσεις: Λαθραία ποτά, λαθραία τσιγάρα.

Anyway, το γεγονός είναι πως ο όρος «λαθρομετανάστες» έχει «παραδοθεί» εδώ και χρόνια στους ακροδεξιούς, τους ρατσιστές και τους χρυσαυγίτες οι οποίοι τον χρησιμοποιούν επικριτικά και υποτιμητικά. Αυτή όμως η ψευτογλωσσική ιδιαιτερότητα αφορά μόνο έναν στενό κύκλο ατόμων. Η πλειοψηφία του κόσμου, στην οποία προφανώς ανήκει ο Σπαλιάρας, δεν έχει ιδέα. Δεν είναι υποχρέωση του κάθε συμπατριώτη μας να είναι μονίμως ενημερωμένος για την εξέλιξη του λεξιλογίου της πολιτικής ορθότητας. Και αυτό φυσικά δεν κάνει τον Σπαλιάρα και τον κάθε Σπαλιάρα ρατσιστή.

Πολλοί, κριτικάροντας τον Σπαλιάρα για την εν λόγω δήλωσή του, υπογράμμισαν το «χαμηλό επίπεδό» του, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία του 2017 αναδεικνύει τέτοιας μορφής είδωλα. Μια στιγμή όμως. Γιατί εγώ θυμάμαι πως στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Σπαλιάρας έχουν βρεθεί αρκετά πρόσφατα τόσο ο αδικοχαμένος Μένης Κουμανταρέας όσο και η Κική Δημουλά. Και εκείνοι είχαν χαρακτηριστεί ελαφρά τη καρδία «ρατσιστές» για κάποια αποστροφή του λόγου τους και δεν νομίζω πως πρόκειται για άτομα που προέκυψαν από κάποιο ριάλιτι.

Ας μη γελιόμαστε. Ούτε ο Σπαλιάρας σήμερα, ούτε η Δημουλά και ο Μένης χθες ήταν ρατσιστές. Απλώς έπεσαν θύματα του διψασμένου για «επώνυμο» αίμα όχλου. Ενός όχλου που περιμένει με το δίκαννο αυτόν που θα χρησιμοποιήσει τη λάθος λέξη, θα βάλει σε λάθος θέση το κόμμα, σε λάθος συλλαβή τον τόνο για να τον ξεκοκαλιάσει, βγάζοντας πάνω του απωθημένα δεκαετιών. Ο μέσος νεοέλληνας θεωρεί πως είναι δικαίωμα του να κολλάει τη ρετσινιά του ρατσιστή σε όποιον φθονεί. Με τον ίδιο τρόπο που θεωρεί πως είναι δικαίωμα του να αποκαλεί συλλήβδην τους μουσουλμάνους κάφρους και δολοφόνους. Τι υποκρισία!