H σκοτεινή ανάρτηση της Ρένας Δούρου

H σκοτεινή ανάρτηση της Ρένας Δούρου

Tης Κατερίνας Οικονομάκου

Η αυτοθυματοποίηση και η αυτοηρωοποίηση είναι τακτικές απόλυτα συμβατές με την πολιτική κουλτούρα των Συριζανέλ. Το ίδιο και η επίμονη, συστηματική άρνηση να λογοδοτήσουν, όπως αυτονοήτως οφείλουν, απέναντι στους πολίτες. Το κόλπο είναι απλό: Απευθύνονται, τάχα, απευθείας στο λαό, χωρίς τη μεσολάβηση των (δυσάρεστων) δημοσιογράφων.

Μόνο που ο «λαός» ως σώμα ενιαίο, δεν είναι σε θέση να υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα για τις παραλείψεις και τα σφάλματα που συνέβαλαν στον τραγικό θάνατο 98, έως σήμερα, πολύ συγκεκριμένων προσώπων.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά βολικό, καθώς μπορεί κανείς να βγει στο μπαλκόνι των κοινωνικών μέσων και να εκτοξεύσει αστήρικτες, γενικόλογες κατηγορίες, δείχνοντας εχθρούς. Αυτό ακριβώς κάνει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με μια ακόμη ανάρτησή της στο Facebook.

Σύμφωνα με την Ρένα Δούρου, λοιπόν, ένας μεγάλος αριθμός των Ελλήνων δημοσιογράφων είναι χειρότεροι από τον Γιόζεφ Γκέμπελς, τον υπουργό Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με ανάρτηση της κ.Δούρου στη σελίδα της στο FB, αυτό η ομάδα από ελληνόφωνους Γκέμπελς, την έχει στοχοποιήσει αποσκοπώντας, προφανώς, στην εξόντωσή της.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι σε παγκόσμια πρώτη, δημοσιογράφοι, συντονισμένοι μεταξύ τους, κάνουν προπαγάνδα κατά πολιτικού. Κατά της Ρένας Δούρου, που παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα διώξεων, όπως ήταν οι Εβραίοι κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Προσπαθούν με κάθε τρόπο, με κάθε ψέμα, να περάσουν τη δική τους, διαστρεβλωμένη, εικόνα. Γιατί έτσι τους βολεύει, κομματικά, πολιτικά. Ανήθικα», αναφέρει. Αλλά δεν θα τους περάσει, διαβεβαιώνει, με τόνο αγέρωχο, γιατί «αυτήν την πορεία δεν την επέλεξα πριν από ένα ή έξι μήνες. Είναι μια στάση ζωής. Είναι ένα τρόπος άσκησης διοίκησης». Και αμέσως μετά, η κ.Δούρου απαριθμεί τρεις – τέσσερις δράσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια. Μας καλεί, δηλαδή, να της δώσουμε συγχαρητήρια επειδή δεν έκατσε εντελώς με σταυρωμένα τα χέρια – αν και αυτό ελέγχεται.

Σε κανένα σημείο, όμως, δεν απαντάει στην κριτική που της ασκήθηκε για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι. Αντί για αυτό επιλέγει να χτίσει το προφίλ του θύματος, αποκαλώντας ναζί -συγνώμη, χειρότερους κι από ναζί- όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την επάρκεια, την ευγένεια και την αγιότητά της. Επιπλήττει η κ. Δούρου όσους, λέει, διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά της στην συνέντευξη που, καθόλου τυχαία, επέλεξε να δώσει στην Εφημερίδα των Συντακτών. Είχε πει τότε η Περιφερειάρχης: «Όσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη μου έτυχε η “στραβή στη βάρδιά μου”, οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Και αυτό σημαίνει, πέρα από την ανάληψη της ευθύνης και -ενδεχομένως- την τιμωρία, σκληρή δουλειά. Δουλειά με έμπρακτα αποτελέσματα».

Υπάρχει άραγε περιθώριο να διαστρεβλώσει κανείς αυτά τα λόγια ώστε να ακούγονται ακόμη χειρότερα; Δεν υπάρχει και λόγος, άλλωστε. Κάθε φορά που μιλάει -και μάλιστα χωρίς αντίλογο!- η Ρένα Δούρου φιλοτεχνεί μια όλο και πιο σκοτεινή εικόνα του εαυτού της. Με την τελευταία αυτή ανάρτησή της στο Facebook, η Περιφερειάρχης αποδεικνύει ότι δεν έχει συναίσθηση καμίας τραγωδίας. Ούτε καν της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος.