H πιο υποτιμημένη μετοχή στην Ελλάδα

H πιο υποτιμημένη μετοχή στην Ελλάδα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Παρ' όλο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο της Folli Follie, την κατάρρευση των τραπεζών και τον κίνδυνο πτώχευσης της ΔΕΗ, υπάρχουν πολλοί που ήδη σχεδιάζουν ψύχραιμα την επόμενη επενδυτική ημέρα. Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, είναι το ποιες μετοχές θα υπεραποδόσουν με την προκήρυξη των εκλογών και την πλήρη αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Φυσικά πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο το “ποιες”, αλλά και το “γιατί”.

Η θετική αντίδραση θα ευνοήσει όλες τις μετοχές που έχουν αξία και υπόσταση, αδιαφορώντας για αυτές που λαθροβιούν άνευ λόγου και ουσίας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Ποια είναι όμως η μετοχή που είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής; Μπορεί να πει κανείς πως είναι οι τράπεζες και η ΔΕΗ. Όμως η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα θα πάρει καιρό να επουλωθεί και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν θα είναι καθαρά κυβερνητικές. Το μέλλον της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως κυβερνητικών προθέσεων είναι προδιαγεγραμμένο.

Ποιας εταιρίας τα οικονομικά μεγέθη και η επιχειρηματική της δραστηριότητα επηρεάζονται πλήρως από τις κυβερνητικές εμμονικές επιλογές, που υποβαστάζονται από τα “λαϊκά” αγανακτισμένα κινήματα; Ποιας μετοχής τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην, καθώς σε όλες τις αναλύσεις που έχουν γίνει από την Bank of America Merrill Lynch, την BMO Capital Markets, την CIBC World Markets, την Global Mining Research, την GMP Securities, την Haywood Securities, την JP Morgan, την RBC Capital Markets, την Scotia Capital και την IHS Markit, το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στο οποίο επικεντρώνουν, είναι οι επιπτώσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής πάνω στις επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρίας;

Είναι η μετοχή της Eldorado Gold Corporation (NYSE : EGO), μητρικής εταιρίας της Hellas Gold SA, δηλαδή του Ελληνικού Χρυσού. Η μετοχή της, από τα επίπεδα των USD 21.48, σήμερα βρίσκεται στα 92 cents, γεγονός που ίσως την υποχρεώσει να κάνει reverse split. Η εταιρία παρουσίασε προβλήματα, μετά από την πώληση της μονάδας στην Κίνα και την υποαπόδοση του ορυχείου στο Κισλαντάγκ της Τουρκίας.

Όμως το βασικό θέμα που δημιουργεί προβλήματα στην επιχείρηση, απογοήτευση στους μετόχους και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα είναι το θέμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των μεταλλευτικών μονάδων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.

Ειδικά η μονάδα στις Σκουριές που θα μπορούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις, να φέρει μέσα στην επόμενη 25ετία $1.8 δισ. κέρδη μετά από φόρους. H αρνησιδικία, η γραφειοκρατία, η αυθαιρεσία των υπουργών και η κωλυσιεργία των παραγόντων, έχουν οδηγήσει την καναδική εταιρία σε μια ζοφερή κατάσταση, η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε τους μετόχους, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ούτε και τα ταμεία του κράτους.

Την επομένη των εκλογών και εφ' όσον κυριαρχήσει η λογική και το εθνικό συμφέρον απέναντι στις εμμονές του παρελθόντος και στο εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον, η μετοχή της Eldorado Gold, ίσως να είναι αυτή που θα δώσει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις κι ας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η δέσμευσή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει μέσα στο 2019 η επένδυση στο Ελληνικό και να προχωρήσουν άμεσα οι Σκουριές, συνηγορεί σε αυτό.