H πανάκριβη εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ

H πανάκριβη εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Το κράτος είναι πάντα ο μεγάλος αντίπαλος της οικονομίας και της δημοκρατίας. Αδιαφορεί για τον παραγωγή πλούτου, την εξυγίανση των θεσμών και τον πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Το κράτος είναι μόνο το πρόθυμο προς κατάληψη λάφυρο της εξουσίας. Και επειδή λειτουργεί ως «ενεχυροδανειστήριο» της πολιτικής ευδοκίμησης διαφόρων κομματικών «δανειοληπτών» παραμένει αρνητικό ή αδιάφορο σε κάθε διεκδίκηση ευημερίας για τους πολίτες.

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, πρώτο μέλημα των εξουσιών  δεν ήταν ποτέ η βελτίωση  του κράτους αλλά μόνο η διασφάλιση ότι δεν θα χρεοκοπήσει. Όχι για να αλλάξει αλλά για να μην πάψει να παίζει τον αντιπαραγωγικό του ρόλο στην ελληνική δημοκρατία, υπέρ στενών και «ταξικών» συμφερόντων…

Η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις μπορεί να ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες των μνημονίων αλλά σπανίως υπήρξαν πολιτικοί που πίστεψαν στην χρησιμότητά τους.

Πρώτο μέλημα ήταν να μην  πειράξει κανείς τα δίκτυα του Δημοσίου και μετά, όποια εγγύηση και ασφάλεια περισσέψει να μοιραστεί στους υπόλοιπους που είναι σε θέση να παράγουν πλούτο. Λίγο περίεργο για διάσωση εθνικής  οικονομίας αλλά αυτό συνέβη στην πραγματικότητα.

Σε ό τι αφορά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το  ωραίο είναι ότι δεν θέλησε ποτέ να διεκδικήσει οποιαδήποτε «κερδώα» κεφάλαια από αυτά που δικαιούται η ελληνική οικονομία ως εταίρος της Ευρωζώνης. Από την εποχή Βαρουφάκη που σπατάλησε το πιο κρίσιμο εξάμηνο του 2015, μέχρι το πρόσφατο πακέτο της ΕΚΤ που συνδέεται με το ανέκδοτο, έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία, των αποκρατικοποιήσεων

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων που εμφανίζει η πορεία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που τέθηκε η χώρα, η  δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έως τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε ωστόσο μία πηγή στο πρακτορείο Reuters, «η Κομισιόν στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, θα αναφέρεται αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κι αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή των κερδών των ANFA και SMP κατά μερικούς μήνες», σημειώνοντας ότι παρατηρούνται επίσης καθυστερήσεις και σε άλλους τομείς όπως στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

 Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποκομίσει κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του έτους, ωστόσο προς το παρόν έχει συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Ποιος νοιάζεται βέβαια για 4,8 δις όταν μπορείς να τα έχεις από υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από την τιμωρία «νεοφιλελεύθερων» αστών; Έχει νόημα να εισπράξεις ευρωπαϊκά κονδύλια, τη στιγμή που μπορείς να «γδάρεις» την μεσαία τάξη για να αλωνίζεις στην εξουσία χειραγωγώντας τους καταφρονεμένους; Το «ελληνικό κράτος» έχει ξοφλήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ως οντότητα, ως «δημοκρατία» και ως εγγυητής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κανείς δεν ταυτίζεται πια με την αμαρτωλή του αφήγηση.

Μόνο από ανάγκη, το στηρίζουμε για να μην διαλυθούμε. Κατά τα άλλα, είτε πρόκειται για τους ανεκδιήγητους θαυμαστές του Μαδούρο είτε για τους κλασικούς κρατιστές του παρελθόντος όλοι τους ζουν και αναπνέουν με μία και μοναδική έννοια: να μην χάσουν τον έλεγχο της εξουσίας, πάση θυσία και με κάθε πολιτικό ή οικονομικό κόστος για τη χώρα και τους πολίτες της. 

Για μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις θα μιλάμε τώρα...;