Go back madam Merkel. Go back together with Alexis

Go back madam Merkel. Go back together with Alexis

Οι Γερμανοί απαίτησαν από το 2009 δύο πράγματα από την Ελλάδα. Το πρώτο ήταν να εγκαταλείψει τα τραπεζικά οχυρά στις βαλκανικές χώρες. Το δεύτερο να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Μακεδονίας στα βόρεια σύνορά της. Πέτυχαν δύο στα δύο. Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για να πιστοποιήσει την γερμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια.

Σιγά – σιγά θα γίνει αντιληπτό γιατί οι Γερμανοί «εγκατέλειψαν» τον Αντώνη Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014. Πολύ απλά, είχαν πετύχει ένα καλύτερο deal με τον Αλέξη Τσίπρα! Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι βρίσκουμε έναν – ένα τα χαμένα κομμάτια του παζλ.

Από την πρώτη ώρα της κρίσης οι Γερμανοί είχαν την άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις μεγάλες τραπεζικές επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να περιορίσει τις ορέξεις της για ανάπτυξη εντός των συνόρων της. Οι «προδοτικές» κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου αντιστάθηκαν στα «αιτήματα», γεγονός που έδωσε μεγάλες ανάσες στην ελληνική Οικονομία σε εκείνη την περίοδο. Αν είχαμε βγει από τα μνημόνια το 2015, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν κρατήσει θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, γεγονός που έδιδε σημαντικά πολιτικά οφέλη στην Ελλάδα. Σκεφτείτε μόνο ότι το μισό τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, για παράδειγμα, ήταν σε ελληνικά χέρια.

Τέσσερα χρόνια μετά την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, αυτών που κατηγορούσαν την madam Merkel για… ναζί, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά υπέρ των γερμανικών συμφερόντων. Η Ελλάδα έχει αφήσει το οικονομικό πεδίο των Βαλκανίων στις ορέξεις των Γερμανών και των Τούρκων. Την ίδια ώρα έχουμε λύσει το πρόβλημα της Γερμανίας με τους πρόσφυγες, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μία απέραντη αποθήκη ψυχών. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι το «μακεδονικό»: Κλείνουμε το θέμα εξυπηρετώντας και πάλι τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι Γερμανοί είναι πλέον τα νέα αφεντικά στα Βαλκάνια. Η έξοδος των Αμερικανών από την Συρία διέλυσε και τις τελευταίες φαντασιώσεις ορισμένων για τον ρόλο των Αμερικανών στα Βαλκάνια και την διάθεσή τους να αποκρούσουν την τουρκική επιθετικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας εξυπηρέτησε απόλυτα τα γερμανικά συμφέροντα. Αλλά και οι Γερμανοί κάτι έκαναν για τον κ. Τσίπρα: Πήραν μεν την Μακεδονία, αλλά έδωσαν τις συντάξεις, έδωσαν κάποιες καλές εκθέσεις για την ελληνική Οικονομία. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο κ. Τσίπρας τα έκανε όλα… τζάμπα!

Κάποιος πρέπει πάντως να πει στην κυρία Μέρκελ ότι δώσαμε! Δώσαμε και δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι τέτοιες που πιθανότατα να αρχίσουν τώρα να συζητάνε για πιθανές δικές μας παραχωρήσεις και στο Αιγαίο. Όχι πιθανό. Σχεδόν βέβαιο θα λέγαμε. Μετά την Μακεδονία παίρνει σειρά το Αιγαίο.

Τώρα που το σκεφτόμαστε καλύτερα, νομίζουμε ότι έχουμε, τελικά, κάτι να δώσουμε στην κυρία Μέρκελ! Τον κ. Τσίπρα. Είναι αληθές ότι οι Γερμανοί πάντοτε προστάτευαν τους καλούς τους συνεργάτες. Καλό θα ήταν να τον έπαιρνε από τώρα η κυρία Μέρκελ. Αλλά ξέρουμε ότι δεν θα μας κάνει αυτό το χατίρι. Ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει στην μέση μερικές ακόμη δουλειές...

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]