Fake News: Ο «θρίαμβος» της εποχής ΣΥΡΙΖΑ

Fake News: Ο «θρίαμβος» της εποχής ΣΥΡΙΖΑ

Toυ Βασίλη Φασούλα*

H εποχή των μέσων μαζικής δικτύωσης σηματοδοτεί την σχετικοποίηση του τι είναι αληθές ως είδηση. Η δημοσιογραφική δεοντολογία, ο έλεγχος των πηγών, η κριτική διήθηση πλέον έπαυσαν να αποτελούν αυταξίες. Σημασία έχει ο αντίκτυπος, το Impact, η προκαλουμένη εντύπωση σε έναν εικονοκεντρικό και όχι λογοκεντρικό πολίτη.

Ο Σύριζα είναι παράδειγμα «θριάμβου» ενός κόμματος που έχει αναγάγει την Ψευδή Είδηση σε εργαλείο (μικρο)πολιτικής και προπαγάνδας με σκοπό την κατίσχυσή του.

Τις ψευδείς ειδήσεις δεν τις ξεκίνησε σήμερα. Τις ξεκίνησε ως συστηματική εξουθένωση, πολιτική και το χειρότερο, ιδεολογικοηθική των «εχθρών του», εν πολλοίς δε, έτσι κατέκτησε την εξουσία.

Η χρήση της λέξεως «εχθρός» δεν είναι τυχαία. Οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σε εκλαμβάνουν ως πολιτικό σου αντίπαλο, σε εκλαμβάνουν ως εχθρό των εξουσιαστικών τους επιδιώξεων. Άλλωστε η Αριστερά είναι εγχειρίδιο κομματικής και εξουσιαστικής λειτουργίας και όχι ιδεολογία. Πολλές δεκαετίες τώρα.

Πρέπει εδώ να γίνει εδώ ένας κρίσιμος διαχωρισμός: Άλλο ψευδής είδηση, άλλο πολιτική αντιλογία και διαφωνία, έστω δόλια και αβάσιμη, επί ενός γεγονότος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ισχυρίσθηκαν απλά : «το Μνημόνιο είναι Κακό», ανακοίνωσαν : «θα σκίσουμε το Μνημόνιο». Δεν ισχυρίσθηκαν απλά: «ο ΕΝΦΙΑ είναι κακός», ανακοίνωσαν: «ο ΕΝΦΙΑ καταργείται».

Αυτά τα ανωτέρω ναι, πολιτικά τουλάχιστον, είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων (ανακοινώσεων που παράγουν πολιτικές ειδήσεις ακριβολογικώς).

Για τις συκοφαντίες τύπου « γερμανοτσολιάδες, προδότες» κοκ είναι άλλη συζήτηση, στην ίδια όμως συλλογιστική.

Φυσικά η ίδια η άσκηση εξουσίας του βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων fake news. Πολύ χονδροειδή κοινωνικοπολιτικά εσχάτως, είναι η περίφημη δήλωση Παππά ότι δήθεν διά των δορυφόρων είχαν διαπιστώσει τρεις εστίες εμπρησμών για την φωτιά στο Μάτι και η δήλωση Κοτζιά ότι δήθεν είχαμε αναγνωρίσει την Μακεδονική Γλώσσα στον ΟΗΕ από το 1977, όταν και επί υπουργίας του σε κάθε συνέλευση για τις γλώσσες του ΟΗΕ, η ελληνική αποστολή υπέβαλε υπομνήματα και αντιρρήσεις για την σκοπιανική «γλώσσα».

Παρέλκει ο σχολιασμός για την «έξοδο από τα Μνημόνια» και τις κατά καιρούς διάφορες «διασυνδέσεις» πολιτικών προσώπων διά συγγενών και φίλων με ποινικούς και κατηγορουμένους ως καταχραστές, οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον συγγενών πολιτικών κοκ, όλα υπό μορφή «ειδήσεων». Μικροπολιτική «Business as usual» με θύματα πρόσωπα, αγαπημένη αριστερή τακτική.

Η κομματική δε μηχανή προπαγάνδας λειτουργεί ως εξής: Αναστροφή πραγματικότητος με θρασεία και αυθαίρετη αντιμετάθεση επιχειρημάτων, προσωποπαγείς επιθέσεις και πόλωση. Και φυσικά εσχάτως καταγγέλλουν οι ίδιοι περί fake news, γιατί ως δημιουργοί, ξέρουν να στρέφονται κατά των δημιουργημάτων τους με fake news επί fake news.

Το ανησυχητικό είναι ότι πλέον η fake είδηση, η ψευδολογία, ως μέγεθος, τείνει να έχει την ίδια αξιακή υπόσταση για τον λήπτη πολίτη με την πραγματική. Ο Σύριζα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Και είναι φυσικό. Τα καθεστώτα λειτουργούν διά των εντυπώσεων. Παλαιότερα ήταν ο αντιπερισπασμός των άρτων και των θεαμάτων, σήμερα οι εντυπώσεις και οι τερατώδεις πολωτικές προσωποδιωκτικές ψευδολογίες. Στο πλαίσιο αυτό τα «συριζοτρόλ» δεν είναι μία κίνηση απελπισίας ενός καταρρέοντος καθεστώτος αλλά μία «σοφή κίνηση» των καθεστωτικών επιδιώξεων εις βάρος των υπολοίπων.

Ο Σύριζα θα επιβιώσει διά της (τελειωτικής) ηθικής καταστροφής και θολής κρίσεως μίας ημιθανούς κοινωνίας. Και το γνωρίζει άριστα εξ ου και προβάλλει τα «fake news» και την προπαγάνδα του κατά τρόπο άρτιο για την μικροπολιτική του επιβίωση. Η ένταση εν όψει εκλογών θα είναι κλιμακούμενη και στοχευόμενη διά των «πολιτικών του εργαστηρίων».

Οι λοιποί τι κάνουμε και τι προτιθέμεθα να κάνουμε είναι το θέμα. Γιατί κάποτε πρέπει να ασκηθεί και Πολιτική. Έστω υπό την πολιτική ανωμαλία ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η επικέντρωση στην ουσία της Πολιτικής , ε, είναι μία κάποια λύσις…
Ποια είναι η ουσία της Πολιτικής; Αν αναρρωτάσθε τότε τω όντι έχει θριαμβεύσει μέσα σας ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Βασίλης Φασούλας είναι δικηγόρος, μέλος του Γ.Σ. της Δημοκρατικής Ευθύνης.