Erasmus: Το success story της ενωμένης Ευρώπης

Erasmus: Το success story της ενωμένης Ευρώπης

Της Κλεοπάτρας Σιδηροπούλου*

Το 1993 ένας νέος από μία φτωχή οικογένεια της Πορτογαλίας φεύγει για να σπουδάσει στη Γαλλία. Οι γονείς του δυσκολεύτηκαν να του παρέχουν σπουδές στη Λισαβόνα και παρόλα αυτά, αυτός καταφέρνει να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Αυτός ο νέος που φοίτησε για δύο χρόνια στο Παρίσι χάρις στο ERASMUS και του οποίου η ζωή άλλαξε για πάντα, είναι ο σημερινός Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας Carlos Moedas, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προγράμματος.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτύχει πολλά και έχει ακόμα να κάνει δρόμο σε τόσα άλλα. Αλλά το πρόγραμμα ERASMUS, (ERASMUS+  όπως έχει μετονομαστεί σήμερα) είναι ίσως ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα επιτυχημένης εφαρμογής ευρωπαϊκού προγράμματος.
 
Το ERASMUS+ δεν είναι επιτυχημένο μόνο επειδή καταφέρνει εδώ και χρόνια να συμβάλει σε θέματα όπως η απασχόληση, η κοινωνική ισότητα, η ένταξη και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα success story της ΕΕ, γιατί πάνω από όλα συμβάλει στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ταυτότητας, μίας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης. Έχει αναδειχθεί στο εργαλείο που βοηθά νέους και όχι μόνο, να φοιτήσουν αλλά και να βιώσουν τη ζωή σε μία άλλη χώρα, να δουν, να ακούσουν, να διαφωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες για τη ζωή τους, για τα ωραία, για τα δύσκολα, για τα αστεία, με λίγα λόγια για όλα αυτά τα κοινά που μας κάνουν Ευρωπαίους.
 
Και αποτελεί ένα success story και για τη χώρα μας. Ενδεικτικά, από το 2014 έως και το 2017 γύρω στους 54.600 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα το οποίο κάθε χρόνο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Σε αυτά τα 4 χρόνια έχουμε λάβει λίγο πάνω από 1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση 1578 προγραμμάτων.
 
Η πανευρωπαϊκή επιτυχία του ERASMUS+ φαίνεται από τις ίδιες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του προγράμματος για το οποίο έχει προτείνει το διπλασιασμό του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, από 14.7 που είναι σήμερα σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει εισηγηθεί ποτέ. Όχι 4 εκατομμύρια, αλλά πλέον 12 εκατομμύρια ατόμων θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.
  
Θα κλείσω όπως άρχισα, με τον Carlos Moedas ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε: «Ακόμα και σήμερα όταν έρχομαι κάθε μέρα στη δουλεία, δεν έχω το αίσθημα πως εργάζομαι. Νιώθω απλά πως επιστρέφω στην Ευρώπη αυτό που κάποτε προσέφερε σε εμένα».

* Η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου είναι υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.