Alyn Smith: Oι Σκωτσέζοι ψήφισαν παραμονή στην Ευρώπη!

Alyn Smith: Oι Σκωτσέζοι ψήφισαν παραμονή στην Ευρώπη!

Ο σκωτσέζος ευρωβουλευτής, Alyn Smith μιλάει αποκλειστικά, στο Liberal και στον Ανδρέα Ζαμπούκα, για τις εξελίξεις μετά το Brexit, στη Βρετανία.

Αναφέρεται στις διεργασίες της κυβέρνησης της Σκωτίας να διερευνήσει τις δυνατότητες παραμονής της χώρας στην ΕΕ και εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο του λαϊκισμού στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

Kύριε Σμιθ, στην ομιλία σας, της 28ης Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χειροκροτηθήκατε θερμά, μιλώντας για το δικαίωμα της Σκωτίας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση της Σκωτίας για αυτό, στο επόμενο διάστημα; Τι πρέπει να περιμένουμε;

Θα ήταν ανευθυνότητα εκ μέρους μας, εκ μέρους των πολιτικών της Σκωτίας να μην εξερευνήσουμε κάθε δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΕ. Έχει συσταθεί, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση της Σκωτίας στον απόηχο του Brexit. Ήδη έκανε την πρώτη της συνεδρίαση και οπωσδήποτε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Το Μόνιμο Συμβούλιο στην Ευρώπη (The Standing Council on Europe) περιλαμβάνει 18 νομικούς, οικονομολόγους και διπλωμάτες ειδικούς, και ιδρύθηκε από την πρωθυπουργό Nicola Sturgeon. Οι εμπιστευτικές συζητήσεις του Συμβουλίου, θα διαρκέσουν μεγάλο διάστημα και σκοπός είναι να βρούμε την καλύτερη φόρμουλα ώστε η Σκωτία να μην αποχαιρετήσει την ΕΕ, για κανένα λόγο. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ορθολογισμού και όχι με την ίδια ανευθυνότητα που κάποιοι άλλοι προκάλεσαν το Brexit.

Κοιτάξτε κύριε Ζαμπούκα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο λαός της Σκωτίας ψήφισε κατά 62% την παραμονή στην Ευρώπη. Κάθε κοινότητα από το Shetland έως το Stranraer, έδωσε ένα σαφέστατο «ναι» στην ΕΕ και στην συνέχεια του ευρωπαϊκού οράματος. Πώς είναι δυνατόν τώρα, να αγνοήσουμε την εντολή και να συμπράξουμε σε ένα απονενοημένο λάθος της ιστορίας εξαιτίας του πολιτικού τυχοδιωκτισμού κάποιων;

Αν όμως, βλέπαμε το δημοψήφισμα ως δικαιολογία για την ανεξαρτησία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια εχθρική υποδοχή από ορισμένα κράτη μέλη. Παρόλο που αποδείξαμε με το προηγούμενο (2014), ότι δεν θέλουμε να φύγουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή βρίσκεται στην Ευρώπη. Προς το παρόν, υπάρχει μια αναγνώριση στις Βρυξέλλες, ότι η Σκοτία θέλει κάτι διαφορετικό από αυτή τη διαδικασία του Brexit και αυτή είναι μια καλή βάση για συζητήσεις. Αναζητούμε επίσης τρόπους για το πώς η Σκωτία μπορεί να εκπροσωπείται καλύτερα, στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, διατηρώντας μια σχετική αυτονομία στις θέσεις της.

Είναι γεγονός ότι μπήκαμε σε μία περίοδο μεγάλων δυσκολιών αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του σκωτσέζικου έθνους με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά το αποτέλεσμα του Brexit, όλοι παρακολουθούν έκπληκτοι τη μία παραίτηση μετά την άλλη, των πολιτικών που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια. Επίσης είναι διάχυτη η αμηχανία του βρετανικού πολιτικού συστήματος στο να διαχειριστεί το αποτέλεσμα. Αλήθεια, πιστεύετε ότι τελικά, θα ισχύσει το Brexit; Η νέα πρωθυπουργός Theresa May επέμενε πως το Brexit είναι Brexit αλλά ταυτόχρονα, δήλωσε πως δεν θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 50 μέχρι να υπάρξει κοινή προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και οφείλουμε να σεβόμαστε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, εφόσον αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Το ζήτημα όμως είναι ότι έχουμε επίσης, το δικαίωμα να κρίνουμε την πολιτική διαδικασία με την οποία φτάνει κανείς σε ένα αποτέλεσμα. Όλη η προεκλογική εκστρατεία του Brexit στηρίχθηκε από την πλευρά των υποστηρικτών του στο ψέμα και στον εκφοβισμό των Βρετανών με ανυπόστατους κινδύνους. Ήταν επόμενο αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν τον τρόπο να αποτιμήσουν την έκβαση της ψηφοφορίας, δεδομένου πως άλλο είναι να ξεσηκώνεις τον κόσμο με ιστορίες «μοναδικότητας» και άλλο να διαχειρίζεσαι την προοπτική της μοναξιάς του!

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όλη αυτή η δύσκολη περίοδος που θα διανύσουμε θα δώσει την δυνατότητα σε όλους μας να αποκαλύψουμε ποιοι στα αλήθεια είμαστε και απέναντι στην Ευρώπη και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα προχωρήσει η Βρετανία σε ένα καινούριο δημοψήφισμα γιατί αυτό θα προϋπέθετε μία εκ νέου δυναμική και ογκωδέστατη απαίτηση από τους Βρετανούς, Ξέρω όμως πως ήδη μπήκαμε στην μεγάλη εποχή της λογικής αποτίμησης, αφήνοντας πίσω τα συνθήματα των λαϊκιστών. Και γι αυτό η βρετανική «ενδοσκόπηση» θα πρέπει να γίνει από σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι θα σεβαστούν επιτέλους, το συμφέρον του λαού και όχι μόνο την διεκδίκηση της εξουσίας.

Μιας και μιλάμε για διαχείριση, ο Boris Johnson είναι ο νέος υπουργός εξωτερικών του ΗΒ και ο Independent ζητάει συγγνώμη από όλο τον κόσμο, για την υπουργοποίησή του! Τι έχετε να πείτε για αυτή την παγκόσμια τάση του λαϊκισμού με «πολύχρωμους» πολιτικούς, όπως ο Johnson και ο Trump;

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας άνθρωπος που περνάει γέφυρες, βουτάει σε ποτάμια και ψυχαγωγεί τον κόσμο. Είναι κατάλληλος για να διεγείρει το θυμικό των ανθρώπων και όχι να εκπροσωπεί τα δημοκρατικά τους ένστικτα. Δυστυχώς για τους Βρετανούς, ένα τέτοιο πρόσωπο δεν μπορεί να είναι ο υπουργός που θα τους εκπροσωπεί στη διεθνή διπλωματία. Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα κάνει τώρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά την σοβαρότερη απόφαση του ΗΒ στην μεταπολεμική του ιστορία. Εκεί θα φανεί πόσο δίκιο ή άδικο είχε που υποστήριξε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όσο για την παγκόσμια τάσης της εκλογής των «πολύχρωμων» όπως λέτε, πολιτικών προσώπων, σίγουρα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που έχει ο κόσμος να αντιδράσει εύκολα στα προβλήματά του. Η πολιτική όμως είναι αποφάσεις και όχι οι παραστάσεις που δίνει ο Μπόρις στους δρόμους και στα πάρκα του Λονδίνου.

Έχουμε ήδη, τρία δείγματα στοχευμένου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στη Βρετανία και τον Οκτώβριο στην Ουγγαρία. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιτρέπει στον λαϊκισμό να διεγείρει στις κοινωνίες τον εθνικισμό και την απομόνωση; Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η Ευρώπη είναι αυτό το μέρος του πλανήτη, όπου η δημοκρατία και οι θεσμοί της λειτουργούν καλύτερα από παντού. Μέσα στη ΕΕ, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πολλά προβλήματα αλλά εν συγκρίσει με άλλες περιοχές του κόσμου, θα δει ότι η δημοκρατία λειτουργεί πολύ καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν δικαίωμα ακόμα και στον λαϊκισμό. Στα δημοψηφίσματα, το πρόβλημα είναι ποιοι και πως θέτουν το ερώτημα. Ίσως θα ήταν σωστό ανώτατες ανεξάρτητες αρχές (Δικαιοσύνη κτλ) να εξετάζουν την ποιότητα των ερωτημάτων ή να αποφασίζεται από ένα μεγάλο μέρος των κοινοβουλίων ή του λαού. Πιστεύω ότι σταδιακά θα βρούμε τον δρόμο μας και στα δημοψηφίσματα και θα λάβουμε μέτρα και για τον εθνικισμό κάποιων κρατών, μέσα από τους θεσμούς της ΕΕ

Κύριε Σμιθ, είστε ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος. Είναι φανερό ότι η Ευρώπη χωρίς πολίτες με ευρωπαϊκή συνείδηση και νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να επιβιώσει. Τι περιμένετε από δω και πέρα; Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι κινήσεις των Βρυξελλών, κυρίως μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017; Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της Ένωσης;

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι η εθνική ταυτότητα για τους Ευρωπαίους αλλά η καπηλεία της από διάφορους μηχανισμούς. Δείτε ας πούμε του Σκωτσέζους οι οποίοι είναι περισσότερο Ευρωπαίοι από τους Άγγλους γιατί αισθάνονται ότι η εθνική τους υπόσταση μπορεί να γίνει πιο σεβαστή στην ΕΕ παρά στο ΗΒ. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν σίγουρα ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη και όσο αυτό καθυστερεί θα μεγαλώνουν τα προβλήματα. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι μόνο μέσα από την ενοποίηση θα διαφυλαχθεί η διαφορετικότητα των λαών της(γλώσσα, εθνότητες κ.λπ.). Διαφορετικά η μονοεθνική εμμονή θα οδηγήσει σε πολυφυλετική διάσπαση με απροσδόκητα αποτελέσματα. Ένας Σκωτσέζος και ένας Έλληνας μπορεί να αισθανθούν σημαντικοί μέσα στη ευρωπαϊκή τους συνείδηση, κουβαλώντας το κίνητρο της εθνικής τους προέλευσης για δημιουργικότητα στην κοινή οικονομία και στον κοινό τους πολιτισμό.

Το νόμισμα ασφαλώς, θέλει εγγυήσεις και θεσμούς που θα το υποστηρίζουν. Μικρές οικονομίες, όπως αυτές της Σκωτίας – αν ενταχθεί στο ευρώ- και της Ελλάδας, δεν μπορούν να είναι υγιείς χωρίς έλεγχο και σοβαρό σχεδιασμό σε πανευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θεωρώ ότι μετά τις εκλογές της Γερμανίας, θα έχουμε θετικές εξελίξεις για πιο ταχείες διαδικασίες συντονισμού στην Ευρώπη. 

Δεν θέλω να είμαι μόνο απαισιόδοξος επειδή αξιολογώ όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν ως τώρα. Συντηρώ την αισιοδοξία μου γιατί έχω την αίσθηση ότι πολύ γρήγορα, θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων, να προχωρήσουμε.

 

*Ο Alyn Smith είναι σκωτσέζος ευρωβουλευτής, υποστηρικτής της ιδέας για μία αυτόνομη στάση της Σκωτίας στις διεργασίες του Brexit και της μελλοντικής σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 28 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφώνησε έναν πύρινο λόγο για την διάθεση του σκωτσέζικου λαού να παραμείνει στην ΕΕ, μετά το 62% που πήρε στη Σκωτία η υποστήριξη της παραμονής στη Ένωση.

Απευθυνόμενος σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου, Alyn Smith δήλωσε:

«Εκπροσωπώ τον λαό Σκωτίας σε αυτό το Κοινοβούλιο και είμαι υπερήφανος γι' αυτό… Θέλω η χώρα μου να είναι διεθνιστική, συνεταιριστική, οικολογική, δίκαιη και Ευρωπαϊκή - και ο λαός της Σκωτίας, μαζί με τους λαούς της Βόρειας Ιρλανδίας και του λαού του Λονδίνου και πάρα πολλών άλλων στην Ουαλία και στην Αγγλία, ψήφισαν επίσης να παραμείνουν εντός της οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και ζεστή καρδιά, αλλά παρακαλώ να θυμάστε αυτό: η Σκωτία δεν θα σας απογοητεύσει. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, κύριοι συνάδελφοι, Ας μην αφήσουμε την Σκωτία να πέσει κάτω τώρα».