AOC: Είναι άραγε αυτό το όνομα του πολιτικού μέλλοντος των ΗΠΑ;

AOC: Είναι άραγε αυτό το όνομα του πολιτικού μέλλοντος των ΗΠΑ;

Του Ροδιανού Αντωνακόπουλου*

Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές (ή AOC όπως την αποκαλούν για συντομία) γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1989 στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης όπου και μεγάλωσε από Αμερικανό-Πορτορικανούς γονείς. Το 2008 και ενώ η Αλεξάντρια φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης το 2011, με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις και την οικονομία. Κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου εργάστηκε ως εκπαιδευόμενη στο γραφείο του Αμερικάνου γερουσιαστή Ted Kennedy.

Μετά το πανεπιστήμιο, η Οκάσιο Κορτές επέστρεψε στο Μπρόνξ όπου εργάστηκε ανάμεσα σε άλλα ως barwoman στο Μανχάταν και ως σερβιτόρα σε εστιατόρια. Η μητέρα της, εν τω μεταξύ, καθάριζε σπίτια και οδηγούσε σχολικά λεωφορεία. Το 2016 εργάστηκε ως διοργανωτής στην προεκλογική εκστρατεία του Bernie Sanders. Το 2017 η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές ξεκίνησε την εκστρατεία της για το Κογκρέσο ενώ παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρα στην Νέα Υόρκη.

Η εκστρατεία της ξεκίνησε με το σύνθημα «Γυναίκες σαν εμένα, υποτίθεται ότι δεν θέτουν υποψηφιότητα για το Κογκρέσο». Στις 26 Ιουνίου 2018, η Οκάσιο Κορτές έλαβε το 57,13% των ψήφων και ο Τζο Κράουλι το 42,5%, κερδίζοντας έτσι τον εδραιωμένο αντίπαλο της κατά σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες. Το περιοδικό TIME ονόμασε την νίκη της ως την «μεγαλύτερη αναστάτωση των εκλογών του 2018».

Μετά την νίκη της, η Οκάσιο Κορτές εξήγησε την στρατηγική της καμπάνιας της: «Ήξερα ότι εάν επρόκειτο να κερδίσουμε, ο τρόπος με τον οποίο οι προοδευτικοί κερδίζουν σε ένα αποπροσανατολιστικό μήνυμα είναι η επέκταση του εκλογικού σώματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε στρατηγικά. Δεν είναι να σπεύσουμε στο κέντρο. Δεν είναι προσπαθώντας να κερδίσουμε, να ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να κερδίσεις όσους έχουν παγιωμένες άλλες απόψεις. Είναι με την επέκταση του εκλογικού σώματος, μιλώντας σε εκείνους που αισθάνονται απογοητευμένοι και κυνικοί για την πολιτική μας και να τους γνωστοποιούμε ότι αγωνιζόμαστε γι' αυτούς».

Ήδη έχει αναστατώσει τόσο το κόμμα των Δημοκρατικών όσο και του ευρύτερου πολιτικού κατεστημένου. Παρουσιάζεται ως Σοσιαλιστής Δημοκράτης σε μια χώρα που η λέξη Σοσιαλιστής είναι συνδεδεμένη με τον κομμουνισμό και προκαλεί τρόμο μόνο και μόνο το άκουσμα της. Παρόλο αυτά εκείνη επιμένει να προσθέτει την λέξη Δημοκρατική και να εξηγεί ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Προτείνει την κλιμακούμενη φορολόγηση ανάλογη των εισοδημάτων και δίνει ως παράδειγμα ότι κάποιος που έχει εισοδήματα άνω των 10 εκ. δολαρίων το έτος θα πρέπει για κάθε επιπλέον δολάριο αυτών να φορολογείτε με ένα συντελεστή 70%.

Θεωρεί ότι ο μέσος φοιτητής δεν θα πρέπει να βαρύνεται με αβάσταχτα δάνεια και παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φοίτησης σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θεωρεί προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει δημόσια περίθαλψη για τους μη έχοντες. Είναι ένθερμη υποστηριχτής της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όλων των μειονοτήτων.

Πεισματικά αποφεύγει να αντιπαρέλθει με τον Πρόεδρο Τραμπ όσο και αν την προκαλούν οι δημοσιογράφοι και τον περιγράφει ως σύμπτωμα ενώ εκείνη ενδιαφέρεται για την αιτία που το προκάλεσε. Έχει μόνο μερικές εβδομάδες στην δημοσιότητα και ήδη έχει παραβρεθεί κατόπιν πρόσκλησης στις μεγαλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές της Αμερικανικής τηλεόρασης και σε κάποιες από αυτές περισσότερες από μια φορά.

Για τους Ρεπουμπλικάνους αποτελεί κόκκινο πανί και συγκεντρώνει πάνω της πυρά τόσο από γερουσιαστές όσο και από τα media που τους υποστηρίζουν όπως το τηλεοπτικό κανάλι FOX. Η νέα γερουσιαστής όμως δεν διστάζει ούτε λεπτό να απαντήσει και το κάνει με αφοπλιστικό τρόπο. Σε μια προσπάθεια οι αντίπαλοι της να την μειώσουν δημοσίευσαν βίντεο από τα φοιτητικά της χρόνια όπου η Αλεξάντρια χορεύει σε ένα βίντεο κλιπ που έφτιαξαν οι συμφοιτητές της.

Η άμεση απάντηση της ήταν να δημοσιεύσει βίντεο μέσα από το κογκρέσο, έξω από την πόρτα του νέου της γραφείου όπου χορεύει για λίγο, λέγοντας «Ακούω ότι στο GOP (δηλ. στο Ρεπουμπλικάνο κόμμα) σκέφτονται ότι οι γυναίκες που χορεύουν είναι σκανδαλώδεις. Περιμένετε μέχρι να δουν μια γυναίκα βουλευτή να χορεύει!»

Αλλά η εκρηκτική παρουσία της 29χρονης από την Νέα Υόρκη έχει ήδη προκαλέσει αντιπαλότητες και μέσα από το ίδιο της το κόμμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το κατεστημένο να απειλείται και αντιδρούν είτε με υπονοούμενα είτε ευθαρσώς. Η ΑΟC όμως δείχνει να κινείται με τρομερή ταχύτητα και να ισοπεδώνει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά της.

Στις 13 Νοεμβρίου η περιβαλλοντική ομάδα Sunrise πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο γραφείο της 78χρονης ηγέτιδας των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόσι. Πρόκειται για μια ομάδα που πιέζει για επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή. Προς έκπληξη όλων η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές τους παρείχε στήριξη και συμμετείχε για λίγο στην διαμαρτυρία τους. Όλα αυτά από μια νεαρή βουλευτίνα που δεν είχε πάρα μερικές εβδομάδες στο κογκρέσο και βρισκόταν να υποστηρίζει μια διαμαρτυρία μέσα στο γραφείο της πολιτικής της ηγεσίας.

Αρκετοί είναι αυτοί που την συγκρίνουν με τον πρώην Πρόεδρο Ομπάμα και ακόμα περισσότεροι αυτοί που θέλουν να την δουν υποψήφια πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα ασυγκράτητο κύμα υποστήριξης προς το πρόσωπο της διαμορφώνεται με φανατικούς υποστηριχτές. Αν και προσωρινά φαίνεται να μην μπορεί να υλοποιηθεί η επιθυμία τους λόγο εμπλοκής βάση του συντάγματος των ΗΠΑ που έχει ηλικιακό όρο για την Προεδρία τα 35 έτη, πολλοί κάνουν λόγο για την επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών για το 2024. Δεν απουσιάζουν όμως και αυτοί που την χαρακτηρίζουν ουτοπική, μια μόδα που θα περάσει, μια πολιτική φωτοβολίδα και μια υποψηφιότητα που δεν θα κερδίσει ποτέ την ψήφο του παραδοσιακού Αμερικάνου ψηφοφόρου. Η ίδια υποστηρίζει ότι εκεί, στα Νότια, βρίσκεται η κρυφή δύναμή της και σε όσους την υποτιμούν εύχεται να συνεχίσουν να το κάνουν διότι έτσι θα κερδίζει πιο εύκολα.

Το φαινόμενο Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές σηματοδοτεί την μετακίνηση της Αμερικανικής πολιτικής σε πιο κεντρώες πολιτικές. Υπάρχουν κάποιοι που τις χαρακτηρίζουν αριστερές αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη ανάγνωση καθότι το αριστερό προφίλ του Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί το αντίστοιχο κεντροδεξιό πλαίσιο πολιτικής στην Ευρώπη. Αλλά ο άνεμος AOC σηματοδοτεί κάτι πολύ πιο σημαντικό για όσους τολμούν να το δουν. Έρχεται να ενωθεί με μια ασφυξία του κόσμου και την ανάγκη του για το πραγματικά νέο, το πραγματικά διαφορετικό από το σύνηθες πολιτικό στερεότυπο.

Μια ανάγκη να δουν στους πολιτικούς αντιπροσώπους τους πραγματικά πρόσωπα μέσα από την κοινωνία στην οποία βρίσκονται και οι ίδιοι. Ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοια προβλήματα με αυτά που βιώνει η πλειοψηφία καθημερινά. Κάτι «ανθρώπινο» και συνάμα καινοτόμο. Το ίδιο συστήνει και η ίδια κατά κάποιο τρόπο μιλώντας σε αυτούς που διαχειρίζονται τα social media για να αναδείξουν τις πολιτικές τους ιδέες και τις προσωπικότητες τους. Τους συστήνει να προβάλουν αυτό που είναι και τίποτα παραπάνω. Να είναι δηλαδή απλά αυθεντικοί.

*Ο κ. Ροδιανός Αντωνακόπουλος είναι πτυχιούχος στην Περιβαλλοντολογία με ειδίκευση στην Διαχείριση  Περιβάλλοντος και στην Διαχείριση Αποβλήτων από το Πανεπιστήμιο του Abertay Dundee της Σκωτίας. Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.