9 χοντρά ψέματα από Έφη - Αλέξη

9 χοντρά ψέματα από Έφη - Αλέξη

Ανώτερη του πρωθυπουργού και κατά πολύ ανώτερη του υπουργού Πετρόπουλου αποδεικνύεται η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στο ψέμα. Και μάλιστα όχι σε ένα. Κατάφερε σε μία μόνο μέρα, να ξεφουρνίσει 9, και μάλιστα όχι σε βάρος όποιου να' ναι. Σε βάρος των πιο αδύναμων. Των συνταξιούχων. Στους οποίους υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, ενώ στην πραγματικότητα τους περιμένουν νέα δεινά.

Το δίδυμο Αχτσιόγλου- Τσίπρας υποδέχτηκε τους εκπρόσωπους των συνταξιούχων στο εστιατόριο πολυτελείας «Το Μαξίμου» και, χωρίς να τους κεράσουν όσα και στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, τους κέρασαν τα εξής ψέματα:

1. Ότι διευθετούνται τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία, που εκκρεμούν ως το 2018, σε 120 δόσεις, με 50 ευρώ τη μικρότερη δόση και με … κούρεμα. Μια ρύθμιση, που δεν μπορεί να περάσει εδώ και καιρό γιατί διαφωνεί η τρόικα και την μπλοκάρει. Αλλά, και γιατί δεν υπάρχει «ταμείο» για κούρεμα! Εκείνο που δεν είπε, επίσης, η κ Αχτσιόγλου στους ταλαίπωρους συνταξιούχους είναι ότι η διαφωνία της τρόικας ισχύει και ότι χωρίς την άδειά της δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Κυρίως τώρα που …βγήκε η χώρα από τα μνημόνια.

2. Ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός κατά 255 εκ. ευρώ και υγιής και εγγυάται πλέον τις συντάξεις και την περίθαλψη, ενώ επί Σαμαρά- Βενιζέλου ήταν ελλειμματικός κατά 1,1 δις. Παρέλειψε να πει στους συνταξιούχους ότι ο ΕΦΚΑ είναι σήμερα ελλειμματικός κατά 1 δις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, και κατά 529 εκ. σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Και ότι εμφανίζεται πλεονασματικός με τρικ!

Ένα τρικ είναι ότι έχει σταματήσει να βγάζει συντάξεις για τουλάχιστον 250.000 δικαιούχους ώστε να μην εμφανίζει έξοδο. Δεύτερο, ότι τα έσοδά του δεν προέρχονται από τις εισφορές, αλλά κατά πάνω από 1 δις στα πάνω από 2 συνολικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γεγονός που σε βάθος λίγου χρόνου θα τινάξει τον ΕΦΚΑ στον αέρα. Με λιγότερες θέσεις εργασίας και μικρότερες αποδοχές, άρα μικρότερες εισφορές, χωρίς επενδύσεις, το ασφαλιστικό ταμείο είναι θνησιγενές.

3. Ότι οι συντάξεις δεν κόπηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τη στιγμή που έχουν κοπεί άγρια και μάλιστα στα πιο αδύναμα κομμάτια του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έως 30% σε όλους τους νέους συνταξιούχους. Εξαφάνιση του ΕΚΑΣ για 150.00 φτωχούς συνταξιούχους. Κούρεμα μέχρι εξαφάνισης σε όλες τις επικουρικές. Μείωση του εφάπαξ κατά 6%. Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι το 2022, ενώ οι τιμές των αγαθών διαρκώς ανεβαίνουν.

4. Ότι το 70% των εκκρεμών αιτήσεων για σύνταξη έχει προχωρήσει. Παραβλέποντας να τους πει ότι οι αιτήσεις δεν προχωρούν γιατί το δημόσιο ταμείο δεν αντέχει και ότι το σύστημα διεκπεραίωσης του Ταμείου είναι στην εποχή του Καποδίστρια.

5. Ότι 620.000 συνταξιούχοι πήραν αύξηση, μετρώντας ως αύξηση τη μείωση της σύνταξης από την αύξηση της φορολογίας και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!

6. Υπουργός και πρωθυπουργός διαβεβαίωσαν τους συνταξιούχους ότι τα αιτήματά τους είναι εφικτό να ικανοποιηθούν, την ώρα που η κυβέρνηση έχει βάλει στο σεντούκι πάνω από 20 δις ευρώ, που τα κρατάει για προεκλογικά ρουσφέτια, όχι διαρκείας, αλλά παροχές και επιδόματα για να υφαρπαγούν ψήφοι. Χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό που θα ωφελούσε τους συνταξιούχους.

7. Ότι το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα «θα εξεταστούν» για τον προϋπολογισμό του 2020 «γιατί ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 έχει κατανεμηθεί». Ένας στυγνός εκβιασμός «ψηφίστε μας να σας το κάνουμε», χωρίς αντίκρισμα, αφού λεφτά δεν υπάρχουν γι αυτά τα κονδύλια.

8. Ότι θα επιστρέφει τα αναδρομικά, όπως επιβάλλουν οι δικαστικές αποφάσεις, κάθε φορά που «δημιουργείται χώρος», αλλά μόνο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και επειδή η δικαιοσύνη δεν προβλέπει διαχωρισμό των πολιτών, η απάτη της κυβέρνησης κάνει μπαμ. Γιατί, επιλεκτική εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων δεν νοείται! Και αν εφαρμοστεί σημαίνει νέες προσφυγές κατά του δημοσίου από τους αδικημένους και νέα μελλοντικά βάρη για το δημόσιο.

9. Ότι θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που έπαιρνε ο δικαιούχος οι συντάξεις χηρείας από το 50% που τις κρατάει καθηλωμένες η κυβέρνηση. Φυσικά, ο πρωθυπουργός και η υπουργός δεν είπαν στους συνταξιούχους από πού θα πληρώσουν τις αυξήσεις με έναν ΕΦΚΑ τρεμάμενο, τη στιγμή που έχει κόψει ήδη κατηγορίες συντάξεων σε δημόσιους υπάλληλους.

Το εξωφρενικό, αλλά και δηλωτικό σε ποιους απευθύνεται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και σε ποιους στηρίζεται είναι ότι ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπροσωπώντας και τους άλλους συνταξιούχους, κάλεσε τους απόμαχους να μην προσφεύγουν στα δικαστήρια, αλλά να … πιστέψουν ότι οι συντάξεις και τα αναδρομικά θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις! Γιατί, όπως τους είπε ο πρωθυπουργός, τα λεφτά για τα αναδρομικά είναι πολλά και δεν μπορούν να δοθούν όλα!

Θυμίζουμε επιπροσθέτως στους συνταξιούχους και σε όλους τους πολίτες, που έχουν ακόμα μνήμη και κρίση, ότι η μη περικοπή των παλιών συντάξεων κατά την προσωπική διαφορά, που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, ισχύει μόνο για το 2019 και είναι πάλι υπό διαπραγμάτευση. Με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης!

Φυσικά, αν οι συνταξιούχοι δεν προσφύγουν στα δικαστήρια δεν πρόκειται να δουν φράγκο. Εδώ, η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις! Αλλά, η δικαιοσύνη, ακόμα κι αν αργήσει να τελεσιδικήσει η υπόθεση, είναι ο μόνος δρόμος απέναντι σε κράτη κατσαπλιάδες.

Και είναι μεγάλη ηδονή να τα παίρνεις στο τέλος από το κλεφτοκράτος, αυτά που δικαιούσαι. Όσο κι αν αργήσουν. Ακόμα κι αν πρόκειται να τα χαρούν οι κληρονόμοι σου. Γιατί οι κατσαπλιάδες, μ αυτά περνάνε μπέϊκα. Με τα δικά μας λεφτά. Χλευάζοντας και κοροϊδεύοντας κι όλας μεταξύ τους τούς πολίτες ότι είναι όχλος. Έ, όχι.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης