7η Ιουλίου. Μια έντιμη συμφωνία

7η Ιουλίου. Μια έντιμη συμφωνία

Του Χαράλαμπου Θ. Καραπάνου*

Οι εθνικές εκλογές τις 7ης Ιουλίου στην πατρίδα μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για μιαν έντιμη συμφωνία, ένα ειλικρινές πλέον κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτειακής ηγεσίας και λαού. Εκτός όμως του γεγονότος ότι η 7η Ιουλίου αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία, είναι λόγω του χρόνου που απωλέστηκε και των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών δεδομένων, ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για μια ορθολογική και ανεκτή υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, χωρίς να αναγκαστούμε μεσομακροπρόθεσμα σε ακραία μέτρα και χωρίς να απομονωθούμε από το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Με τις πρόσφατες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρωκοινοβουλίου, αναδείχθηκε η ανάγκη της βάσεως να υπερβεί κάθε στοιχείο που οδηγεί στη ρηγμάτωση της δημοκρατίας. Κάθε προσπάθεια θώπευσης των ευήκοων ώτων των ψηφοφόρων με “γλυκιές νότες” με ό,τι έχει ανάγκη ο καθένας να ακούσει, δεν οδηγεί παρά στην ικανοποίηση της ψυχολογίας των μαζών με αναστολή τέλεσης οιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας είναι δυσάρεστη μεν, δίκαιη και κοινωνικά επιβεβλημένη δε.

Αυτή η κατάσταση της αναστολής της έγκαιρης και ορθολογικής διαχείρισης τον κοινών δεν οδηγεί τελικά παρά σε μια κακής ποιότητος άσκησης πολιτικής κατά την οποία ο πολιτικός παύει να είναι υπηρέτης των θεσμών. Υπάρχει, λοιπόν, η αδήριτη ανάγκη διακυβέρνησης και άσκησης πολιτικής σε κάθε επίπεδο στην πατρίδα μας στην οποία θα υπερτερεί ο ρεαλισμός και η λογική έναντι της ικανοποίησης της ψυχολογίας της μάζας και θα αποφεύγεται η παραπλάνηση της κρίσης του εκλογικού σώματος που είναι η ανώτατη συνταγματική εξουσία. Στην πορεία προς τις εκλογές πρέπει να τονιστεί ο πρωταρχικός ρόλος του λαού και να διασαφηνιστεί ο ρόλος του ηγέτη. Οι κανονιστικές – πολιτικές διαθέσεις του λαού δεν μπορούν μέσω επιτήδειας χειραγώγησης να μετατρέπονται σε εργαλείο φαλκίδευσης των θεσμών.

Οφείλει λοιπόν ο επόμενος Πρωθυπουργός εάν θέλει να αλλάξει τα δεδομένα και να τιμήσει τις προσδοκίες του λαού αλλά και να παραμείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που δημιούργησε τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής πολιτικής διαφύλαξης της ποιότητας της δημοκρατίας και διαφύλαξης των συμφερόντων του λαού, να απαγκιστρωθεί από κάθε βάρος του λαϊκισμού (είτε προέρχεται από δεξιά είτε από αριστερά), να τολμήσει να παραγάγει μέχρι την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου έναν λόγο πολιτικά ρεαλιστικό και φιλελεύθερο που θα τον τηρήσει μετεκλογικά γενόμενος ακόμη και δυσάρεστος -πλην όμως ωφέλιμος- εάν χρειαστεί.

Δεν υπάρχει περιθώριο να πελαγοδρομούμε ανάμεσα στα αρεστά και τα απαραίτητα. Υπάρχει ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι τα απαραίτητα είναι αυτά που εκ των πραγμάτων οδηγούν στη θωράκιση του πολιτεύματος και τον σύγχρονο βηματισμό της πατρίδας μας ανάμεσα στα διεθνή περιβάλλοντα που μπορούν να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής και μια αξιοπρεπή διαβίωση για τον λαό τους. Η επιλογή είναι δική μας.

*Ο κ. Χαράλαμπος Καραπάνος είναι Δικηγόρος, Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου & Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας και Μέλος Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας.