4 καλοί λόγοι για να απαγορεύσουμε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

4 καλοί λόγοι για να απαγορεύσουμε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Κανέναν δεν πρέπει να εκπλήσσει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας - είναι εξάλλου η εύκολη και παραδοσιακή λύση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε τέτοιες περιστάσεις.

Ούτε βεβαίως στέκει ιδιαίτερα το επιχείρημα που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες πως τέτοια κατασταλτικά μέτρα δεν αρμόζουν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Αρκεί να δούμε τι ισχύει για τις διαδηλώσεις σήμερα στις ελάχιστες εναπομείνασες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού στον πλανήτη - από την Βενεζουέλα του Μαδούρο μέχρι τη Βόρεια Κορέα του Κιμ. Γιατί λοιπόν να χαλάμε τη ζαχαρένια μας για κάτι αφενός σύνηθες και αφετέρου απολύτως συμβατό με τον ιδεολογικό χαρακτήρα της κυβέρνησής μας ; Να τέσσερις λόγοι:

1. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων είναι προσχηματική και εξυπηρετεί μόνο την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης

Η κ. Μέρκελ δεν κινδυνεύει από την ειρηνική διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών. Η μόνη που κινδυνεύει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει έτσι να προλάβει τυχόν ζημιά στην εικόνα της στην περίπτωση που οι διαδηλώσεις αποδεικνύονταν πολυπληθείς. Και για να το πετύχει αυτό περιστέλλει τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

2. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων αποτελεί ομολογία αδυναμίας διασφάλισης της νομιμότητας

Αν η Αστυνομία είχε τη δυνατότητα να εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα των τυχόν διαδηλώσεων - αξιοποιώντας προς τούτο τα μέσα που της παρέχει ο νόμος - τότε δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως άλλοθι για την επιβολή αυτού του κατασταλτικού μέτρου. Η επιβολή του νόμου όμως είναι στην Ελλάδα μια σχετική υπόθεση, και τα βίαια επεισόδια και η καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σε διαδηλώσεις θεωρείται σχεδόν κάτι το κεκτημένο εθιμικώ δικαίω. Κάλλιο γαϊδουρόδενε λοιπόν...

3. Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι το έχουμε ακριβώς για τέτοιες περιστάσεις

Όπως ακριβώς το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου δεν το έχουμε για να συζητάμε για τον καιρό, έτσι και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν το έχουμε για να μπορούμε να πηγαίνουμε στις συναυλίες των φεστιβάλ των κομματικών νεολαιών, αλλά για να εκφράζουμε ειρηνικά τη διαμαρτυρία μας για όσα τυχόν μας απασχολούν. Δυστυχώς όμως στην πράξη όλα τα δικαιώματά που υποτίθεται ότι απολαμβάνουμε ως Έλληνες πολίτες σχετικοποιούνται και μάλιστα καταπώς συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση - κι αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά του ευρωπαϊκού δικαίου με το αντίστοιχο αμερικανικό.

4. Η απαγόρευση κυκλοφορίας κάνει αχρείαστα δύσκολη τη ζωή των πολιτών

Η ίδια κυβέρνηση που εγκαινίασε τον σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη - χωρίς αυτός να λειτουργεί - κλείνει τώρα σταθμούς του μετρό της Αθήνας με αφορμή την επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Ταλαιπωρεί έτσι αχρείαστα χιλιάδες πολίτες, και ιδιαίτερα όσους εξαρτώνται από το μετρό για να πάνε στις δουλειές τους, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν με τους φόρους τους ένα πανάκριβο και χαμηλής ποιότητας κράτος.

Μετά απ'' όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι πιστεύω αβίαστο: Να απαγορεύσουμε, αύριο κιόλας, τις απαγορεύσεις εκείνες που καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες μας!