30 δισ.  φόρων για χάρη του άθλιου κράτους

30 δισ. φόρων για χάρη του άθλιου κράτους

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Φόρους που φτάνουν  τα 30 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέσα στο καλοκαίρι, υπολογίζονται  τα συνολικά έσοδα του Ιουνίου, στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο 6 δισ. ευρώ! Από τον Αύγουστο και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίοι φόροι και χαράτσια ύψους 4 δισ. ευρώ. Οι φόροι μέχρι τέλος του έτους:  Φόρος εισοδήματος: 3 δισ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 5 ή 6 δόσεις - Είσπραξη 2,66 δισ. ευρώ. Αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τέλη κυκλοφορίας, ενώ κάθε μήνα, όσοι έχουν ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση που τους έχει οριστεί.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

H καθεστωτική συμπεριφορά ενός άθλιου και δαπανηρού κράτους δημιουργεί την εντύπωση ότι στρέφεται με όλες του τις δυνάμεις εναντίον των πολιτών. Και όχι μόνο αυτών που δεν ανήκουν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο αλλά και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων που θα πληγούν άμεσα από την ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι αποδείξεις της παράνοιας είναι απολύτως ξεκάθαρες για τις επιπτώσεις στην κοινωνία: Τα νοσοκομεία- εκεί πάνε και οι κρατικοί υπάλληλοι- διαλύονται ελλείψει προσωπικού και χρημάτων. Ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας Εκπαίδευσης πελαγοδρομεί- και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν φροντιστήρια!-  από την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προσωπικού και άμεσων υπηρεσιών. Δίκες δεν γίνονται, ασφαλιστικά ταμεία χρεοκοπούν και οι υποδομές συντηρούνται μόνο με ιδιωτική επιβάρυνση των πολιτών.

Τι θα τα κάνουν λοιπόν, τα 30 δις. φόρων, όταν, ακόμα και με αυτά, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα σωστά στις δημόσιες παροχές του κράτους; Μα, το κακό είναι ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η εμμονή τους στην διαιώνιση των κρατικών δαπανών θα οδηγήσει πιο γρήγορα, στην κατάρρευση του ίδιου του κράτους. Πρώτον, γιατί ποτέ δεν θα πληρωθούν τόσοι φόροι και δεύτερον, γιατί η περαιτέρω φθορά του δημόσιου τομέα θα επιφέρει παραπάνω ανάγκες τις οποίες κανένα νέο πρόγραμμα δεν μπορέσει να καλύψει ποτέ.

Οι συνέπειες αυτών των φανταστικών φόρων θα είναι κωμικοτραγικές: σε πρώτη φάση, θα νομιμοποιηθεί ηθικά η φοροδιαφυγή. Όχι μόνο θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλοκάλυψης των συναλλασσόμενων αλλά και θα επιδιώκεται ως αξιακός τρόπος «κοινωνικής πάλης». Δεδομένου πως η επιβίωση ανθρώπων και επαγγελμάτων θα είναι η πρώτιστη ανθρωπιστική ανάγκη για όλους. Αλλά και στην εξέλιξη της προσπάθειας να προστατευτεί ο στενός κρατικός μηχανισμός από τις απώλειες, θα επέλθει σταδιακά, η δραματική σύγκρουση με τον κόφτη! Και να θέλουν δηλαδή, να το αποφύγουν, κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά στις μαζικές απολύσεις ή στις μεγάλες μειώσεις των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οπότε, τι ακριβώς  κάνουν; Προσπαθούν να ρίξουν σε έναν βαρέλι χωρίς πάτο, 30 δισ. ευρώ! Μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να φτάσουν στην αλήθεια απευθείας και θέλουν πρώτα να καταρρεύσουν τα πάντα. Επιλέγουν να πέσουν μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις και 1,5 εκατομμύριο ανέργων, αντί να πάνε κατευθείαν στην πηγή του κακού και να σώσουν τη χώρα.

Χωρίς εργασία, παραγωγή και νέα κεφάλαια στην αγορά, πλούτος δεν παράγεται για να πληρωθούν τα 30 δισ. και να "εξαγοραστούν"  οι φανταστικοί σας πελάτες. Κανείς όμως δεν τρελάθηκε να ρίξει στο μαύρο βαρέλι σας τα λεφτά του για να του τα φάει ο «σύντροφος» που επιμένετε να κρατάτε στο γυάλινο κουτί του δημοσίου.

Θυμίζω εδώ ένα παλιό σύνθημα σε αφίσες σας, όταν «πολεμούσατε» στην αντιπολίτευση: «Μην πληρώνετε τίποτα μέχρι που να καταρρεύσουν!».