26 Μαϊου: Οι εκλογές της λύτρωσης

26 Μαϊου: Οι εκλογές της λύτρωσης

Του Σάκη Μουμτζή

Εχει γίνει ολοφάνερο, πως εφόσον δεν διεξαχθούν συγχρόνως οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, οι τελευταίες, καλώς ή κακώς, θα χάσουν τον χαρακτήρα τους. Θα μετατραπούν σε εθνικές εκλογές.

Αυτό το φαινόμενο είχε εμφανισθεί και στις ευρωεκλογές του 1984, όταν η Νέα Δημοκρατία του Ε. Αβέρωφ είχε προσδώσει σε αυτές χαρακτηριστικά εθνικής αναμέτρησης στο πλαίσιο του συνθήματος της «απαλλαγής».

Στις προσεχείς ευρωεκλογές αυτή η κατάσταση θα επιταθεί και από το γεγονός πως σε πέντε μήνες θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Συνεπώς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα αποτελέσει πρόκριμα γι΄αυτό των εθνικών.

Αλλωστε, ήδη η Νέα Δημοκρατία, έδωσε τον τόνο και άριστα έπραξε, καθώς μιλά από θέση ισχύος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον υποχρεωμένος ή να αποδεχθεί την πρόκληση ή να την υπερκεράσει δια της προκηρύξεως εθνικών εκλογών. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Ετσι, μοιραία, η 26η Μαΐου είναι μια καθοριστική ημέρα για τις εξελίξεις. Φαίνεται πως δεν θα υπάρξει η χαλαρή ψήφος, καθώς το κλίμα πολώνεται. Επί πλέον δε, το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών θα επικυρώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, συνθέτοντας μια καταστροφική κατάσταση για τον ηττημένο, που όλα δείχνουν πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας ολόκληρος κόσμος που αισθάνεται προσβεβλημένος από όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα προσέλθει στις κάλπες για να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Οχι απλά για να τιμωρήσει.

Την τιμωρία την νιώθει κάποιος που έχει αρχές και αξιοπρέπεια. Ανθρωποι που, ως χαμαιλέοντες, με την ίδια ευκολία γίνονται μαρξιστές και κατόπιν σκληροί νεοφιλελεύθεροι, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Στερούνται πολιτικής ηθικής.

Αυτό που θα τους πονέσει θα είναι η ήττα τους στις εκλογές και η απώλεια της εξουσίας. Αν αυτό θα γίνει με αργό και βασανιστικό τρόπο ή ακαριαία, εξαρτάται από τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Δηλαδή, αν θα γεύεται την μιαν ήττα πίσω από την άλλη ή αν θα πιει το πικρό ποτήρι μια κι έξω.

Για όλους εμάς τους κανονικούς ανθρώπους, η 26η Μαϊου είναι μια μοναδική ευκαιρία να διώξουμε από την εξουσία αυτούς που σάλταραν σε αυτήν, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση ενός μέρους των πολιτών για την οικονομική κρίση. Αγανάκτηση που πυροδοτούσαν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Δεν ψηφίζουμε κόμματα που θα προδόσουν την ψήφο μας. Δεν ψηφίζουμε τις κρυφές «Φιλιππινέζες» του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζουμε τα κόμματα που σήκωσαν το βάρος της ανόρθωσης της οικονομίας μας το 2012-2014 και που κράτησαν μια συνεπή αντιπολιτευτική γραμμή όλην αυτή την τετραετία.

Ας το καταλάβουμε όλοι εμείς που θέλουμε μιαν άλλη Ελλάδα, πως αυτές οι εκλογές, είναι εκλογές λύτρωσης. Με αυτό το σύνθημα στο μυαλό μας να προσέλθουμε στις κάλπες, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς.

Και κυρίως χωρίς την γκρίζα ψήφο.