120 δόσεις: Πιο επικίνδυνοι οι σαμποτέρ ή οι γραφειοκράτες;

120 δόσεις: Πιο επικίνδυνοι οι σαμποτέρ ή οι γραφειοκράτες;

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων οδηγείται σε αποτυχία. Η αγορά χάνει μία ευκαιρία και η κυβέρνηση αρκετούς πόντους στην δική της εκλογική πελατεία. Ότι το «υπάρχον σύστημα» των. εσόδων αγωνιά για την επιβίωσή του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι γεγονός. Ότι οι γραφειοκράτες ήσαν ανέκαθεν εχθροί της επιχειρηματικότητας, επίσης. Και η κυβέρνηση που είναι;

Αν έχουν πρόβλημα με τους υπάρχοντες μηχανισμούς που βρήκαν, ας βγουν κι ας το πουν. Αν κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας τους δημιουργεί προβλήματα και τους βάζει τρικλοποδιές με ερμηνευτικές εγκυκλίους, ας τον καταγγείλουν. Διαφορετικά, αν δεν βγουν να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει, εισπράττουν το 100% της απογοήτευσης του κόσμου.

Οι πολίτες περίμεναν τις 120 δόσεις για να μπορούν να πάρουν ανάσες. Και πολλές επιχειρήσεις για να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περίμεναν. Υπήρξε προχειρότητα; Μπορεί ακόμη να διορθωθεί. Ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια ένα υφιστάμενο σύστημα; Να το καταγγείλουν. Πάντως, κάτι πρέπει να κάνουν.

Όσοι ενδιαφέρονται ας διαβάσουν προσεκτικά τις επιστολές των αναγνωστών που δημοσιεύουμε σήμερα. Κι ας κάνουν τον κόπο οι κυβερνητικοί να συσκεφθούν και να συζητήσουν το θέμα. Οι παρατηρητικοί αναγνώστες, πάντως, θα δουν ότι στις επιστολές υπάρχει ένα κοινό σημείο που αναγνωρίζεται ως αιτία του κακού! Οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ!

Παραπλανήθηκα!

Διάβασα το άρθρο σας σχετικά με τις 120 δόσεις και συμφωνώ απόλυτα. Όμως υπάρχει και ένα θέμα το οποίο δεν έχει θίξει κανείς μέχρι σήμερα. Ο σχετικός νόμος (για τις 120 δόσεις) καθώς και ο ίδιος ο κύριος Κουρμούσης σε συνεντεύξεις του έλεγε ότι με την "είσοδο στις 120 δόσεις οι λογαριασμοί αποδεσμεύονται".

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον πολίτη; Ότι τα όποια χρήματα υπήρχαν στους δεσμευμένους λογαριασμούς αποδίδονται στον κάτοχο. Αυτό καταλάβαιναν οι εφοριακοί και φοροτέχνες που ρώταγα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ κύριε Μαυρίδη και δυστυχώς ο κόσμος κοινώς τη πάτησε.

Από 12/12/2018 που δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί μέχρι σήμερα οι λογαριασμοί είχαν 78.000?. Χρήματα εντελώς απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης μου και όπως αντιλαμβάνεστε όλο αυτό το διάστημα, μόνο εγώ και οι φίλοι μου ξέρουν πως επιβίωσα. Με την ψήφιση των 120 δόσεων και την βεβαίωση ότι θα αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί μου και θα πληρώσω τις οφειλές μου σε προμηθευτές και φίλους, εντάχθηκα στη ρύθμιση.

Και, Ω του θαύματος. Εκδόθηκε αυτομάτως από την ΑΑΔΕ το χαρτί της αποδέσμευσης και τι λέει; Αποδεσμεύονται οι ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ απαιτήσεις και ότι χρήματα υπήρχαν στους λογαριασμούς πριν την ένταξη στη ρύθμιση αποδίδονται στο ΔΗΜΟΣΙΟ.

Όπως καταλαβαίνετε είμαι πάλι στο σημείο μηδέν.

Παρακαλώ αναδείξτε το θέμα γιατί είναι τεράστιο πρόβλημα. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν μπει στις 120 δόσεις να το γνωρίζουν.

Γ.Α.

Οι 120 δόσεις και άλλα δύσκολα

Διάβασα το άρθρο σας όπου διαφαίνεται με ακρίβεια η άγνοια αυτών που διατυπώνουν τους κανόνες σχετικά με το επιχειρείν και καμιά φορά ο υπερβάλλων ζήλος των κατώτερων κλιμακίων.

Θα σας αναφέρω τη δική μας περίπτωση που είναι και πολύ απλούστερη.

Η εταιρεία μας είναι Ο.Ε., μικρομεσαία. Συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό με το Δημόσιο λόγω της φύσης των υπηρεσιών της (αυτοματοποίηση βιβλιοθηκών, αρχείων & μουσείων).

Όπως καταλαβαίνετε, καθώς οι πελάτες καθυστερούν να πληρώσουν δημιουργούνται οφειλές προς την εφορία, κυρίως λόγω ανείσπρακτου ΦΠΑ, τις οποίες ρυθμίζουμε με το ισχύον σύστημα των 12 δόσεων.

Μέχρι το 2017, αν μία εταιρεία είχε ρύθμιση και δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούσε να πάρει αυτόματα από το σύστημα φορολογική ενημερότητα για έναν μήνα, προκειμένου να εισπράξει.

Το 2018 ο κ. Πιτσιλής έστειλε εγκύκλιο που καταργεί την ανωτέρω διευκόλυνση και δίνει στον έφορο τη δυνατότητα να παρακρατήσει από μελλοντικές εισπράξεις ως και το 100% της ρύθμισης χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις!

Παράδειγμα: οφείλουμε το ΦΠΑ Ιουλίου 9.000 ?. Κάνουμε ρύθμιση 12 δόσεων και πληρώνουμε αμέσως την πρώτη δόση, οπότε δεν έχουμε οφειλές ληξιπρόθεσμες εντός του Σεπτεμβρίου.

Χρειαζόμαστε ενημερότητα για είσπραξη 20.000 ? από Δήμο. Πηγαίνουμε στην Εφορία και ο έφορος μας δίνει ενημερότητα με παρακράτηση 8.000?.

Ερωτώ:

Σε τι ωφελεί η ρύθμιση;

Πως διευκολύνεται ο επιχειρηματίας που από το ποσόν αυτό πρέπει να εξοφλήσει,προμηθευτές, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.

Γιατί να μην ισχύει το προηγούμενο καθεστώς της αυτόματης έκδοσης μηνιαίας ενημερότητας;

Τόσο απλό.

Αν και στις 120 δόσεις ισχύσει το ίδιο, ποτέ κάποια επιχείρηση δεν θα διευκολυνθεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Μ.Μ., Γεν. Διευθύντρια

Ούτε ο Κάφκα.

Δεν θα πιστεύετε πώς είναι δυνατόν ανθρώπινος νους να έχει σκεφτεί τέτοια διαδικασία, που σας παραθέτω:

1. Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

2.Εφόσον γίνει δεκτή, εκδίδεται αντίγραφο αποδοχής με τη ταυτότητα πληρωμής.

3.Είναι αδύνατον να πληρώσεις διότι ο λογαριασμός είναι δεσμευμένος.

4.Πρέπει να πας στη Τράπεζα και να υποβάλλει αίτηση για έκδοση τραπεζικής επιταγής με το ισόποσο της δόσης.

5.Ή Τράπεζα εξετάζει το αίτημά και εκδίδει την επιταγή, αν δεν υπάρχουν άλλα χρέη.

6.Πας την επιταγή στο ταμείο της εφορίας και θεωρείς ότι τελείωσες. Λάθος.

7.Σου ανακοινώνουν ότι πρέπει να ρυθμίσεις τα χρέη του 2019 σε 12 δόσεις.

8.Ξανά από την αρχή όλα τα στάδια από 1 έως 6.

9.Όταν τελειώσεις, αν βέβαια έχεις τα χρήματα, νομίζεις ότι τελείωσες. Λάθος, ξανά.

10.Όπως πληροφορούμαι είναι στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου να απελευθερώσει μόνον μέρος του δεσμευμένου λογαριασμού σου.

Και μετά διερωτώνται γιατί ο κόσμος δεν προσέρχεται να ρυθμίσει.

Ούτε ο Κάφκα δεν θα τα σκέφτονταν αυτά.

Χρήματα πας να δώσεις και σου βγάζουν την ψυχή.

Έτσι θα προχωρήσει η χώρα;

Ο υφυπουργός εσόδων είναι πρώην εφοριακός. Αν δεν τα γνωρίζει, τότε ας ρωτήσει.

Αν δεν πάρει άμεσα μέτρα, θα χρεωθεί την αποτυχία.

Οι υπηρεσίες του είναι ακόμη στελεχωμένες από φορομπήχτες.

Α.Μ

Τοκογλυφία

Σε συνέχεια του άρθρου σας περί των προβλημάτων στις 120 δόσεις, θα ήθελα να επισημάνω - εκκινώντας από την περίπτωσή μου - τα ακόλουθα:

Σε σύνολο οφειλών μου 5.922 ευρώ οι τόκοι κ προσαυξήσεις ανέρχονται στο ύψος των 4.720 ευρώ.

Οι οφειλές προέκυψαν στα έτη 2011- 2016 (εισόδημα κ ΕΝΦΙΑ).

Ασκούσα ελεύθερο επάγγελμα από το 1992 ως κ το 2011 όπου από σοβαρή - ανίατη ασθένεια η υγεία μου υπέστη σοβαρή βλάβη κ έκτοτε ζω με αναπηρικό επίδομα, σήμερα στα 51 έτη μου.

Στο διάστημα όλων των ετών επαγγελματικής δράσης ήμουν πάντα εμπρόθεσμος στο σύνολο των φορολογικών ΚΑΙ ασφαλιστικών - ΟΑΕΕ - υποχρεώσεων μου.

Εντάχθηκα στις 120 δόσεις μεν αλλά θεωρώ τοκογλυφία το ύψος των τόκων κ προσαυξήσεων να φτάνει σχεδόν στο ύψος του κεφαλαίου κ να μην υπάρξει πρόνοια για την δραστική περικοπή του.

Αναγκαστικά κ εκτός απροόπτου θα τηρήσω τη ρύθμιση αλλά η τοκογλυφία κατά τη γνώμη μου παραμένει κ πιθανώς για πολλούς αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο.

Σ.Σ

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]