10.000 προσλήψεις έδωσε στον Τσίπρα ο Ιερώνυμος

10.000 προσλήψεις έδωσε στον Τσίπρα ο Ιερώνυμος

Βυζαντινού τύπου διευθέτηση, που ευνοεί πολιτικά (ρουσφετολογικά) την κυβέρνηση και οικονομικά την εκκλησία είναι η χτεσινή συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου. Στην πραγματικότητα, λύνονται τα χέρια του πρωθυπουργού για αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και της εκκλησίας για διατήρηση της περιουσίας της.

Η είδηση που μεταδίδεται για δήθεν απαλλαγή του ελληνικού δημοσίου από τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών είναι παραπλανητική. Το ελληνικό δημόσιο θα εξακολουθεί να μισθοδοτεί τους κληρικούς και λαϊκούς πλαγίως!

Για την ακρίβεια, με μια λογιστική πιρουέτα, το λογιστήριο του κράτους απαλλάσσεται από τη μισθοδοσία της εκκλησίας, αλλά με το άλλο χέρι θα πληρώνει τα περίπου 198 εκατομμύρια της μισθοδοσίας υπό μορφή επιδότησης προς την εκκλησία!

Η αξία αυτής της πιρουέτας βρίσκεται πίσω από τη βιτρίνα. Με την κίνηση αυτή οι περίπου 10.000 κληρικοί και λαϊκοί που συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους των δημοσίων υπαλλήλων διαγράφονται από εκεί και ο κ Τσίπρας κερδίζει τη δυνατότητα να διορίσει επί πλέον 10.000 ψήφους στο δημόσιο και με την άδεια της τρόικας.

Έναντι αυτού του δώρου του αρχιεπισκόπου στον προνομιακά προστατευόμενό του πρωθυπουργό ο Ιερώνυμος παίρνει και με τη βούλα του κράτους την αναγνώριση της περιουσίας που κατέχει μέχρι σήμερα η εκκλησία, αλλά και τη ρητή ανανέωση της αναγνώρισης ότι η απαλλοτρίωση της που έγινε μέχρι το 1939 ήταν οικονομικά σε βάρος της εκκλησίας. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο μέλλον.

Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία επιβαρύνεται διαχρονικά και με τις «υποχρεώσεις» των περιουσιακών στοιχείων που θα αποφασίσει η εκκλησία να βάλει στο κοινό ταμείο για αξιοποίηση τους. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι τα πρώην- πλέον- αμφισβητούμενα από το ελληνικό δημόσιο!

Η διαφημιζόμενη κοινή επιτροπή κράτους- εκκλησίας, που θα διαχειρίζεται την αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία για αξιοποίησή της, έχει ήδη θεσμοθετηθεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το 2013! Τώρα υποτίθεται ότι θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει να εργάζεται. Με τους ρυθμούς που εργάζεται το ελληνικό δημόσιο και με το βυζαντινό τρόπο που ελίσσεται η εκκλησία είναι προδιαγεγραμμένο ότι τίποτε δεν θα εξελιχθεί υπέρ του δημόσιου ταμείου σε ορατό χρόνο.

Τέλος, η εκκλησία πήρε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση (που είναι αμφίβολο αν θα γίνει) θα διατηρήσει το προνόμιό της να αναφέρεται η ορθόδοξη θρησκεία σε προνομιακή θέση σε σχέση με τις άλλες που υπάρχουν στη χώρα.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση πήρε βραχυπρόθεσμα το προνόμιο να κερδίσει προεκλογικές προσλήψεις και η εκκλησία πήρε μακροπρόθεσμα το προνόμιο να μην αγγιχτεί η περιουσία της, να μην επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία των ανθρώπων της και να απαλλαγεί από τα βάρη των φιλέτων που θα αξιοποιηθούν από κοινού με την πολιτεία.

Γιατί όλα αυτά; Για να κερδίσει ο κ Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το προνόμιο της ευνοϊκής από τον άμβωνα μεταχείρισης όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών. Γιατί και ο άμβωνας, όταν πρόκειται να κερδίσει το κάτι τις του, δεν έχει το θεό του.

Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης