ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1996η
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Στην Άγκυρα ο Ν. Ντιμιτρόφ για σύσφιξη των σχέσεων πΓΔΜ - Τουρκίας

Στην Άγκυρα ο Ν. Ντιμιτρόφ για σύσφιξη των σχέσεων πΓΔΜ - Τουρκίας

Λίγες ώρες μετά την επίκληση από τον κ. Τσίπρα αλλά και του Ν. Κοτζιά του επιχειρήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, κλείνει την πόρτα στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον δημιουργό της Συμφωνίας, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα για να υποβάλει τα... διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του στην τουρκική ηγεσία.

Όπως έγινε γνωστό την επόμενη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στα Σκόπια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναχώρησε για επίσκεψη στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και τον υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

Στην ατζέντα της συνάντησης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από επίκαιρα περιφερειακά θέματα, ενώ θα υπογράψουν και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο υπουργείων εξωτερικών στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των διπλωματικών αρχείων.

Η επιλογή του κ. Ντιμιτρόφ να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή ακριβώς τη συγκεκριμένη στιγμή και ενώ υπάρχουν οι συνεχείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται να εξωραϊστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι ανακόπτει την τουρκική επιρροή στην πΓΔΜ, προκαλεί προβληματισμό.

Εκτός από τους συμβολισμούς δίνει την εντύπωση ότι αποσκοπεί στον καθησυχασμό της τουρκικής ηγεσίας, ότι η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις άριστες στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Ν.Μ.