Ο Ντιμιτρόφ υμνεί το οθωμανικό παρελθόν και τη σχέση με την Τουρκία

Ο Ντιμιτρόφ υμνεί το οθωμανικό παρελθόν και τη σχέση με την Τουρκία

Με ύμνους για την Τουρκία και το οθωμανικό παρελθόν, θεωρίες περί συνόρων που δεν έχουν πια σημασία στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «πολύ σημαντική για να αποτύχει» ο Νικολά Ντιμιτρόφ ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψη του στην Άγκυρα, που είχε συνομιλίες με τον Μ. Τσαβούσογλου και άλλους αξιωματούχους.

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πραγματοποιήθηκε μόλις επικυρώθηκε στα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς φαίνεται ότι η γειτονική χώρα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα δεν θα επηρεάσει την στενή σχέση Άγκυρας -Σκοπίων.

Σε συνέντευξη του σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφισθεί και στην Αθήνα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά “is too big to fail”και εκτίμησε ότι σύντομα θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και το Πρωτόκολλο ένταξής στο ΝΑΤΟ, που θα της δώσει την ευκαιρία να καθίσει στο τραπέζι της Συμμαχίας, μια και η ολοκλήρωση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Ντιμιτρόφ σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι η χώρα του είχε κερδίσει την υπόθεση του ονόματος, παραδέχθηκε ότι η «Μακεδονία έχασε μια γενιά λόγω της διαφοράς για την ονομασία».

Ο Σκοπιανός Υπουργός με αφορμή την αντιπαράθεση Σερβίας - Κοσόβου και την συζήτηση που είχε ξεκινήσει για «ανταλλαγή εδαφών» εκφράζει την εκτίμηση ότι τα «σύνορα της ενωμένης Ευρώπης είναι ουσιαστικά αόρατα» και ότι "οι ανταλλαγές εδαφών , τα εθνικά σύνορα αποτελούν έννοιες του παρελθόντος".

Δήλωσε ακόμη ότι στην «Μακεδονία είναι υπερήφανοι για την πολυμορφία, καθώς υπάρχουν Τούρκοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι και Ρομά που ζουν στη χώρα»

Με θερμά λόγια μίλησε ο κ. Ντιμιτρόφ για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τις πρώτες που την αναγνώρισε με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και έκτοτε μοιράζονται μια «ειδική σχέση».

«Εν μέρει επειδή έχουμε μοιρασθεί την κοινή ζωή για αιώνες τον καιρό των Οθωμανών και εν μέρει επειδή υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που μετανάστευσαν από την Μακεδονία προς την Τουρκία, ενώ υπάρχουν και Τούρκοι που ζουν στην Μακεδονία και έχουν ενσωματωθεί πλήρως..».

Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντιμιτρόφ εκτός του στόχου που τέθηκε για να φθάσουν οι εμπορικές ανταλλαγές το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και καλωσόρισε την ίδρυση Γραφείου του ιδρύματος MAARIF* στην «Μακεδονία».

Το Ίδρυμα αυτό που έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν και άφθονους πόρους έχει αναλάβει να αντικαταστήσει το ίδρυμα Φετουλάχ Γκιουλέν σε όλες τις χώρες που είχε δραστηριοποιηθεί ως βασικό μέσο soft diplomacy για την Τουρκία. Ήδη το MAARIF έχει ιδρύσει σχολείο στο Τέτοβο και ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια..

Όμως ο Ν. Ντιμιτρόφ θέλοντας να δείξει την προσήλωση της χώρας του στις σχέσεις με την Τουρκία ,όχι μόνο φυσικά συμφώνησε στην ανάγκη αντιμετώπισης της FETO (όπως ονομάζει η Τουρκία την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν, την οποία θεωρεί τρομοκρατική) αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Σαν φίλος εάν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, αυτό είναι και πρόβλημα για εμάς...».

*Στην Κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεσπόζει το κτίριο που στεγάζει την τουρκική trapeza Halkbank και το ίδρυμα MAARIF