8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Γερμανική «αναταραχή», μέρα απωλειών για την Ευρώπη

Με ισχυρές απώλειες διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την σταθερότητα της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα ανησυχούν για την ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στη Γερμανία, τελεσίγραφο τριών ημερών στην καγκελάριο Μέρκελ έθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ προκειμένου να βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ προτίθεται να παραιτηθεί τόσο από την ηγεσία του CSU όσο και από ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, οδηγώντας τη Γερμανία σε κυβερνητική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με απώλειες 1,1%, ενώ όλοι οι τομείς βρίσκονται στο κόκκινο.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,78% στις 12.208 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 1,07% στις 5.267 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί 0,99% στις 7.561 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,77% στις 21.244 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 1,57% στις 9.471 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, δύο κολοσσοί των λιανικών πωλήσεων, η γαλλική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Carrefour και η βρετανική Tesco, ανακοίνωσαν σχέδιο για τη δημιουργία μιας συμμαχίας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αναζητούν τρόπους να περικόψουν τα κόστη τους.

Αν και δεν πρόκειται για συμφωνία που αφορά το κομμάτι της πώλησης στον τελικό καταναλωτή, θα περιλαμβάνει τις στρατηγικές σχέσεις με τους προμηθευτές παγκοσμίως, την κοινή προμήθεια προϊόντων με το δικό τους brand, καθώς και αγαθά που δεν είναι προς μεταπώληση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Carrefour.