7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Ζαχαριάδης (Elpedison): Μέτρα στήριξης επενδύσεων στο φυσικό αέριο, ώστε να αποφευχθεί η ενεργειακή φτώχεια

Ζαχαριάδης (Elpedison): Μέτρα στήριξης επενδύσεων στο φυσικό αέριο, ώστε να αποφευχθεί η ενεργειακή φτώχεια

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογήσουν το χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΣΑΗ και CEO της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Renewable & Storage Forum.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του κόστους της ενεργειακής μετάβασης και τους λόγους της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο κ.Ζαχαριάδης τόνισε πως «τ ο κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης».

Ο ίδιος σημείωσε πως «η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωσή της στην τιμή του φυσικού αερίου».

Ο ίδιος εξήγησε πως «η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά, με πιθανή συνέπεια προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια».