7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ηγείται στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ηγείται στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας

Η υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας αποτελούν, μαζί και με τις διασυνδέσεις, τις μόνες αποτελεσματικές και οικονομικές απαντήσεις στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις: την έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου, που οδηγεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη και απειλεί τόσο την οικονομική ανάκαμψη όσο και τον βιοπορισμό των καταναλωτών, και την κλιματική κρίση, που είναι πλέον μόνιμη και ορατή απειλή για το αύριο της ανθρωπότητας. Το τρίπτυχο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας – Διασυνδέσεις, μειώνει δραστικά το κόστος του ρεύματος και όλων των προϊόντων που το χρησιμοποιούν, αντιμάχεται την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και παράλληλα, στην περίπτωση της Ελλάδας, βγάζει την πατρίδα μας από το καθεστώς ενεργειακής υποτέλειας και δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που αλλιώς θα παρέμεναν σε άλλες χώρες, εκείνες που παράγουν τα πανάκριβα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία σε ΑΠΕ και αποθήκευση

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ηγέτης στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιεί όλες τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης, προκρίνει όμως αυτές που διαθέτουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, όπως είναι π.χ. η αντλησιοταμίευση, τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, και τα υδροηλεκτρικά έργα. Η ρητή έμφαση στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας είναι μια διαχρονική επιλογή η οποία δικαιώνεται από τις εξελίξεις, αφού το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι τιμές του ρεύματος ήταν έως και 30% χαμηλότερες τις ημέρες που φυσούσε, επιβεβαιώνοντας ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στοχεύει ψηλά την επόμενη πενταετία

Με στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 3000 MW στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας την επόμενη πενταετία, η εταιρεία ηγείται στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα επενδυτικά σχέδια για αποθήκευση ενέργειας, κυρίως με αντλησιοταμίευση αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών, με πιο ώριμα τα έργα σε Αμφιλοχία και Αμάρι, η κοινοπραξία με την Ocean Winds για πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, αθροίζουν συνολικά 7 GW σε νέα έργα, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και θα αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται.

Από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα

Τα νέα μεγάλα έργα ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αιολικά πάρκα στον Καφηρέα και την Ευρυτανία, συνολικής ισχύος 397ΜW και προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνονται και μπαίνουν σε λειτουργία το 2022 – 2023. Το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας ισχύος 600ΜW, το πλέον ώριμο έργο αντλησιοταμίευσης και η μεγαλύτερη επένδυση σε αποθήκευση ενέργειας στη χώρα, οι εγκρίσεις για το οποίο αναμένονται το επόμενο διάστημα, έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Στα νέα έργα ΑΠΕ της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη φωτοβολταϊκά πάρκα, χερσαία και πλωτά, συνολικής ισχύος 600MW και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και διάφορα άλλα χερσαία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 513MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στην τριετία 2024 – 2026.

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δρομολογεί και τη νέα γενιά επενδύσεων σε πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με την Ocean Winds. Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας, αφού προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές προς αξιοποίηση.

Πρωταγωνιστεί στην κυκλική οικονομία

Πέρα από τις πολύπλευρες δραστηριότητές της στο χώρο της ενέργειας, η εταιρεία πρωταγωνιστεί στην κυκλική οικονομία, με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή μετάβαση. Οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ για την από κοινού διεκδίκηση ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της σύμβασης που έχει ολοκληρώσει και λειτουργεί στην Αθήνα. Παράλληλα διεκδικεί σειρά έργων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχει, μαζί με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους, στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια.

Με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική δράση

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι συνεχώς παρούσα με δράσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρεία έχει αναλάβει να μετατρέψει τον Άη Στράτη στο πρώτο και μοναδικό μέχρις στιγμής ενεργειακά αυτόνομο πράσινο νησί, με το πρωτοποριακό υβριδικό έργο που εξασφαλίζει διείσδυση ΑΠΕ άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους της κοινότητας του ιστορικού ακριτικού νησιού, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και τη δημοτική αρχή.

Επίσης, σχεδίασε και υλοποιεί τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της 115ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα σε πλήρως πράσινη εγκατάσταση, μια από τις πρώτες στον κόσμο, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στοχεύοντας σε πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport.

Αλλά και στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, συντόνισαν πόρους και μηχανήματα για την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης. Ακόμη, συνέβαλε στην αποκατάσταση της υδροδότησης σε πληγείσες περιοχές και συμβάλλει συνεχώς, εκτελώντας αντιπλημμυρικά έργα και υποστηρίζοντας επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Μέλος του πανίσχυρου Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της ενέργειας, των βιώσιμων υποδομών, των παραχωρήσεων και της κυκλικής οικονομίας. Ο Όμιλος διαθέτει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ύψους 4,5 δις ευρώ και προωθεί ή συμμετέχει σε
επενδύσεις συνολικής αξίας των 6,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.