7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

MYTILINEOS: Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο και η κερδοφορία στα ύψη

MYTILINEOS: Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο και η κερδοφορία στα ύψη

H MYTILINEOS, μία κορυφαία ενεργειακή και βιομηχανική εταιρεία με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες και στις 5 ηπείρους, πρωταγωνιστεί στην διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο. Στρατηγική απόφαση της MYTILINEOS είναι μια «πράσινη» βιομηχανία. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει με τη λήξη της σύμβασης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ, να γίνει «πράσινη», καλύπτοντας τις ανάγκες της από ΑΠΕ.

Μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και πιο οραματικές προκλήσεις, είναι η δέσμευση της εταιρείας για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και για επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Έτσι, επενδύει στο πλούσιο portfolio ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη πρόσφατα ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) στην ιταλική ενεργειακή αγορά, διασφαλίζοντας μία εικοσαετή χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών (CFD) με την Ιταλική κρατική εταιρεία GSE, και σε τιμή 65.17€/MWh.

Ένα ολοκληρωμένο utility στην ενέργεια

Η MYTILINEOS είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης καθετοποιημένος παίκτης στην ενέργεια, καθώς είναι παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, παρέχοντας ταυτόχρονα σύγχρονες υπηρεσίες και ανταγωνιστικά προϊόντα. Έτσι, η Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της εταιρείας μέσα από τις πρωτοποριακές λύσεις που προσφέρει στην παροχή ενέργειας, έχει ξεπεράσει τους 300.000 πελάτες.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει θερμικούς σταθμούς (1,2 GW θερμικές μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο) και μονάδες ΑΠΕ σε Ελλάδα (254 MW σε λειτουργία ή σε φάση κατασκευής, 1.480 MW με 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά πάρκα, 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση, 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης) και εξωτερικό (2 GW φ/β), ενώ με την νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) που πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022, η εταιρεία θα υπερβαίνει την ισχύ των 2GW.

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο

Η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW, μια κομβική επένδυση για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, καθώς θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια της, μετά και την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Με 63% θερμική απόδοση, καθίσταται το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Επέκταση στις ΑΠΕ και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας με νέες επενδύσεις

Προσηλωμένη στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης, της «πράσινης» βιομηχανίας και της ενεργειακής μετάβασης, η MYTILINEOS ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της, ύψους €500 εκατ. με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026, βελτιώνοντας περαιτέρω το ήδη εξαιρετικό της πιστωτικό και επενδυτικό προφίλ.

Στην ίδια κατεύθυνση και με φόντο την ισχυροποίηση της επενδυτικής παρουσίας της στις ΑΠΕ, προχώρησε στην απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Η εταιρεία έτσι ενίσχυσε την αύξηση του μεριδίου αγοράς στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ΑΠΕ υπό το πρίσμα της ενεργειακής διαχείρισης. Σημειώνεται ότι ήδη 600MW από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο πλησιάζουν το RTB (Ready to Build) Status, ενώ στο διαγωνισμό ΑΠΕ του Μαΐου, η MYTILINEOS κατοχύρωσε Feed In Premium για 140 MW φωτοβολταϊκών έργων.

Η MYTILINEOS με σαφή στρατηγική αυξάνει την ισχύ που διαθέτει από ΑΠΕ με όλων των ειδών έργα ακόμα και με αυτά που είναι σε φάση αδειοδότησης ή κατασκευής. Αλλά και στη λιανική, η Protergia συνεχίζει να ισχυροποιεί την παρουσία της με περίπου 315.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μερίδιο αγοράς κοντά στο 8,2%.

Ως παγκόσμιος κατασκευαστής και ανάδοχος έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας, η εταιρεία έχει χτίσει ισχυρές συνεργασίες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό αυτής της εξωστρέφειας είναι ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινώσει συνεργασίες στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία, το Ουζμπεκιστάν, την Ιταλία κ.α.

Με στόχο τον διπλασιασμό της κερδοφορίας έως το 2022

Η ΜYTILINEOS σήμερα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας και χαρακτηριστικό είναι πως το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. Ευρώ αποτελώντας το μεγαλύτερο σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα. Η επόμενη κορυφή που στοχεύει η εταιρεία είναι ο διπλασιασμός της κερδοφορίας το 2022, συγκριτικά με το 2020. Ένας στόχος που φαίνεται πως θα πετύχει η ελληνική πολυεθνική, καθώς βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας στο σύνολο του έτους, ενώ παράλληλα προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, σε ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Η MYTILINEOS προχωρά δυναμικά, μορφοποιεί στην πράξη τη φιλοσοφία της αειφορίας και στέλνει σαφές αναπτυξιακό μήνυμα. Αποτελεί ηγετικό οργανισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δείχνει το δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και την εμπέδωση της κουλτούρας της βιώσιμης ανάπτυξης.