7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Μ. Τσάκας (ΔΕΔΑ): Κανείς συμπολίτης μας να μην αισθανθεί αβοήθητος στην ενεργειακή κρίση

Μ. Τσάκας (ΔΕΔΑ): Κανείς συμπολίτης μας να μην αισθανθεί αβοήθητος στην ενεργειακή κρίση
Shutterstock

Το μεταβατικό στάδιο της επαναφοράς στην κανονικότητα από την υγειονομική κρίση προκαλεί κλυδωνισμούς στο χώρο της ενέργειας, προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή κρίση που παρασύρει και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Η ενέργεια σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική διαχείριση είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του σύγχρονου κόσμου και η διαχείριση αυτής της κρίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Δυστυχώς, στις περιόδους μετάβασης και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, υπάρχουν πάντα τέτοιες κρίσεις είτε κερδοσκοπικού χαρακτήρα είτε λόγω της προσπάθειας της αγοράς να επαναρυθμιστεί και να βρει τα πατήματά της. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Μάλιστα, έγκριτοι ενεργειακοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 εντός του α’ εξαμήνου του 2022.

Η Ελληνική κυβέρνηση σωστά διεθνοποιεί το ζήτημα και προσπαθεί να συντονίσει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση, αναλαμβάνοντας όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Δημιουργείται, έτσι, ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας που ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει συμπεριληπτικά και αποφασιστικά.

Θα πρέπει, όμως, και σε εθνικό επίπεδο να επιταχύνουμε τις δράσεις μας για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και τη δημιουργία, όσο είναι αυτό εφικτό, ενός διαφορετικού ενεργειακού ισοζυγίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΔΑ, στην οποία κατέχω τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από τον Οκτώβριο του 2019, έχει από καιρό αναλάβει πρωτοβουλίες για την ένταξη των ανανεώσιμων αερίων καυσίμων στο ενεργειακό της ισοζύγιο, με σκοπό τη μείωση των εκπεμπόμενων ποσοτήτων CO2 από τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στα δίκτυά της.

Σε αυτή τη φάση, χρειάζεται ψυχραιμία, διεθνή συνεργασία και στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην αισθανθεί αβοήθητος. Ο ρόλος εταιρειών, όπως είναι η ΔΕΔΑ, είναι ακριβώς να συγκροτήσουν αυτό το πλέγμα ασφαλείας που συνιστά τη γνωριμία, σε νέα βάση, του πολίτη μ΄ ένα κράτος που δρα ευέλικτα και αποφασιστικά προς το συμφέρον του.

* Ο Μάριος Τσάκας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ.