8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Φυσικό αέριο κίνησης: Η φυσική εξέλιξη στα καύσιμα αποτυπώνεται στο τρίπτυχο οικονομία-περιβάλλον-ασφάλεια

Φυσικό αέριο κίνησης: Η φυσική εξέλιξη στα καύσιμα αποτυπώνεται στο τρίπτυχο οικονομία-περιβάλλον-ασφάλεια

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της κίνησης ρυπογόνων οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει εξαγγελίες για περαιτέρω μέτρα μελλοντικά προκειμένου να περιοριστεί η χρήση συμβατικών καυσίμων. Όλα τα παραπάνω κάνουν τους οδηγούς να αναζητούν το καύσιμο που προσφέρει οικονομία, υψηλές επιδόσεις και χαμηλούς ρύπους.

Πολλοί θα αναρωτηθούν εάν υπάρχει ένα τέτοιο καύσιμο. Η απάντηση είναι «φυσικά» και αυτό δεν είναι άλλο από το φυσικό αέριο κίνησης CNG (Compressed Natural Gas) που διατίθεται στην ελληνική αγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπό την εμπορική ονομασία Fisikon.

Το CNG αποτελεί αναμφίβολα το καύσιμο του 21ου αιώνα και τη φυσική εξέλιξη στον τομέα των καυσίμων, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, καθώς συνδυάζει μια σειρά μοναδικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι το τεράστιο κέρδος στην κατανάλωση συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα, το οποίο φτάνει μέχρι και 65%. Την ίδια στιγμή, είναι μακράν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο χωρίς να υστερεί καθόλου σε απόδοση καθώς διαθέτει περισσότερα οκτάνια από τη βενζίνη.

Οι ιδιοκτήτες δε αυτοκινήτων φυσικού αερίου(CNG) απολαμβάνουν πλέον το προνόμιο της ελεύθερης κυκλοφορίας στον δακτύλιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι διαθέτουν εργοστασιακά κατασκευασμένα οχήματα φυσικού αερίου (IX, βαν/φορτηγά ελαφρού τύπου), μπορούν πλέον εκδίδοντας ειδικό σήμα από το gov.gr να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δακτύλιο της Αθήνας.

Προκειμένου να διαδοθεί η χρήση CNG ως καύσιμο κίνησης και να μπορούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της αεριοκίνησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο πρατηρίων πανελλαδικά που σήμερα αριθμεί 20 πρατήρια Fisikon, με το πλάνο επέκτασης να περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 επιπλέον πρατηρίων έως το τέλος του 2022, σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, έτσι ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα του CNG:

Πόσο οικονομικό είναι;

Οι οδηγοί που επιλέγουν το φυσικό αέριο κίνησης μπορούν έτσι να πετύχουν οικονομία ακόμη και 60-65% έναντι της βενζίνης, 35-40% έναντι του υγραερίου κίνησης (LPG) και 25-35% συγκριτικά με το ντίζελ.

Πόσο φιλικότερο προς το περιβάλλον είναι;

Τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον καθώς παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του ντίζελ. Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί προϊόν επεξεργασίας πετρελαίου αλλά εξάγεται αυτούσιο από τη φύση σε αντίθεση με τα συμβατικά καύσιμα αλλά και το υγραέριο με το οποίο πολλοί το συγχέουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα οχήματα που κινούνται με CNG έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο.

Πόσο ασφαλές είναι;

Το φυσικό αέριο κίνησης είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καύσιμο δεδομένου ότι είναι ελαφρύτερο από τον αέρα (0,65%) και έτσι διαχέεται αμέσως στην ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάφλεξης, χωρίς να συγκεντρώνεται ως υγρό ή ατμός σε θύλακες στο έδαφος ή στο δάπεδο κλειστών χώρων δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.

Πόσο αποδοτικό είναι;

Με το Fisikon οι οδηγοί μπορούν να νιώθουν σίγουροι για την ποιότητα του καυσίμου και να απολαμβάνουν κάθε φορά τις ίδιες υψηλές επιδόσεις. Το Fisikon έχει 130 οκτάνια και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση και τη μείωση του θορύβου του κινητήρα. Διατηρεί καθαρά τα μπουζί και δεν διαβρώνει τους κυλίνδρους και τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, ενώ φροντίζει να αυξηθεί το διάστημα αλλαγής λαδιών. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν μπορεί να νοθευτεί, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα καύσιμα. Και αυτό, διότι το φυσικό αέριο διανέμεται με ειδικούς αγωγούς ή τρέιλερ (στις περιοχές εκτός δικτύου αγωγών) κατευθείαν στα πρατήρια Fisikon.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα «ανταγωνιστικά» καύσιμα είναι αξιοσημείωτα, καθιστώντας άκρως ελκυστική την αγορά νέων εργοστασιακών μοντέλων αυτοκινήτων με CNG ή τη μετατροπή του συμβατικού κινητήρα σε κινητήρα διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο (bi-fuel). Αυτή τη στιγμή πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους πληθώρα μοντέλων Ι.Χ. αλλά και επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών διπλού καυσίμου, μεταξύ των οποίων οι Skoda, Seat, Fiat, VW, Audi, Opel καθώς και οι Ιveco & Scania, πολλά από τα οποία είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι διασφαλισμένη η αυτονομία των οδηγών που επιλέγουν CNG για τις μετακινήσεις τους, καθώς τα οχήματά τους έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να κινηθούν και με βενζίνη, μέχρι να ανεφοδιαστούν σε κάποιο πρατήριο του δικτύου πρατηρίων FISIKON.