Απόβαση κεφαλαίων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης

Απόβαση κεφαλαίων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης

Επενδυτικός οργασμός στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε εξέλιξη με μεγάλα ονόματα διεθνών αλυσίδων να παίρνουν θέση καθώς η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις (city break) και για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του «εκθεσιακού» Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει προκαλέσει την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων τόσο σε ήδη υφιστάμενες, όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Στο «χαρτοφυλάκιο» της πόλης έχουν εσχάτως προστεθεί μικρά ξενοδοχεία ενώ νέα πεντάστερα ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους, καθώς είναι πλέον σαφές ότι οι επενδυτές πιστεύουν στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης και συνωστίζονταν για μια θέση στο real estate της πόλης. Άλλωστε οι εκτιμήσεις που προοιωνίζουν εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού από το 2022 και μέχρι το 2024, και κάνουν λόγο για μετατροπή της Ελλάδας σε προορισμό 12μηνης διάρκειας, φέρνουν όλοκαι περισσότερους επενδυτές προ των πυλών στον ξενοδοχειακό στίβο.

Με τον πήχη να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά καθώς οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο σύνολο της χώρας πλέον συναγωνίζονται μεταξύ τους σε αίγλη, design και ποιότητα υπηρεσιών πεντάστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ανοίξουν τις πύλες τους, καθώς μέχρι τα τέλη του χρόνου έρχονται το Vanoro Hotel και τίθεται σε λειτουργία το ιστορικό κτήριο “Όλυμπος-Νάουσα” στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα το Vanoro Hotel, η άφιξη του οποίου αναμένεται τοαργότερο στις αρχές Νοεμβρίου αναπτύσσεται σε διατηρητέο κτήριο στην οδό Δωδεκανήσου και εκτείνεται σε περίπου 2.500 τμ, ενώ στους ορόφους του φιλοξενούνται 44 δωμάτια και σουίτες.

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του ιστορικού κτηρίου “Όλυμπος-Νάουσα” στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το οποίο αναπτύσσει το σχήμα Grivalia Hospitality και «Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.»,εκτιμάται ΄στα τέλη του έτους ως πεντάστερο ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Νίκης 5 δυναμικότητας 50 δωματίων.

Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η μεταμόρφωση σε πολυτελές ξενοδοχείο, το V45, που κατασκευάζει η «Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.» στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 45, δυο ημιτελών κτηρίων. Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 100 δωματίων και θα λειτουργήσει υπό τη διαχείρισης της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού.

Με 27 δωμάτια και με 57 κλίνες, λίγα μέτρα από την παλιά παραλία και την πλατεία Ελευθερίας, έρχεται άμεσα και το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο, «Olympion City Hotel».

Στα χνάρια του «NYX Athens» (πρώην Esperia στην οδό Σταδίου),θα κινηθεί το πεντάστερο ξενοδοχείο «NΥΧ Thessaloniki» με 130 δωμάτια στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη, στα Άνω Λαδάδικα, που ξεκινά εντός του 2022 Το ξενοδοχείο αναπτύσσει στην Ελλάδα, ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels.

Ισχυρή παρουσία στην Θεσσαλονίκη έχει η Ισραηλινή Brown που τρέχει αυτήν την περίοδο δύο επενδύσεις, με αέρα Μέσης Ανατολής αλλά και μεγάλη εμπειρία ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων αποτελεί μια από τις πιό δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης ξενοδοχείων αυτή τη στιγμή.

Η πρώτη αφορά την μετατροπή του κτιρίου της Καπναποθήκης Μιχαηλίδη (Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου) σε ξενοδοχείο. Το κτίριο αποκτήθηκε πέρσι και θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 40 δωματίων και 4 σουιτών. Το ακίνητο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και την Εγνατία. Έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του 1930 και είναι πλέον διατηρητέο.

Η άλλη  επένδυση στην συμπρωτεύουσα αφορά ένα ακόμα διατηρητέο ακίνητο. Ο λόγος για το πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη» επί της οδού Εγνατίας 2-4. Το ακίνητο αποκτήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο αντί 3,5 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται η μετατροπή του σε ξενοδοχείο, δυναμικότητας 77 δωματίων. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 3.000 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε εκπαιδευτικό φορέα. Ωστόσο, το ακίνητο που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέσα τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1994 ανακαινίσθηκε πλήρως στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997 και στέγασε Ευρωπαϊκή υπηρεσία έως το 2012 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί ως κολλέγιο.