Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν  με το συντεχνιακό κράτος

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν με το συντεχνιακό κράτος

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι «αθώοι» δημόσιοι υπάλληλοι μένουν συνήθως στη γωνία και παρατηρούν με αμήχανα βλέμματα. Όλος ο φορολογικός χαμός γίνεται γι' αυτούς, αλλά οι ίδιοι «νίπτουν τας χείρας τους». Εκτός από τον εξωπραγματικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου (είναι τόσοι μαζί με τους συμβασιούχους!), αν βάλουμε και τις οικογένειές τους –όλοι έχουμε στο σπίτι έναν τουλάχιστον– ανεβάζουν το νούμερο στα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν έννομο συμφέρον στις προσόδους από τα κρατικά ταμεία! Ο καθένας, λοιπόν, καταλαβαίνει ότι είναι η κρίσιμη μάζα που εκλέγει τις κυβερνήσεις και κρατάει «αλυσοδεμένους» τους υπουργούς που θα αποφασίσουν για την αξιολόγηση και τις τυχόν περικοπές τους.

Οι υπηρεσίες του κράτους απορροφούν τεράστιο ποσοστό του προϋπολογισμού. Μια απλή διαίρεση των 24 δισ. ευρώ με το πλήθος των υπαλλήλων του 2009, δηλαδή τους 913.000, διαπιστώνουμε ότι η μέση ετήσια αμοιβή τους το 2009, ήταν 26.287 ευρώ.

Για το 2013, με τους 631.392 υπαλλήλους (μειώθηκαν κατά 30% κυρίως από συνταξιοδοτήσεις), η μέση ετήσια αμοιβή είναι 23.481 ευρώ. Άρα, η μέση οριζόντια μείωση των ετήσιων αμοιβών των ΔΥ είναι μόνο 11%. Το 2009, έπαιρναν δώρα και επιδόματα που ισοδυναμούν με άλλους δύο μισθούς, δηλαδή συνολικά 14 μισθούς. Το 2013 είχαν μόνο 12 μισθούς.

Αν λοιπόν διαιρέσουμε τις ετήσιες αμοιβές του 2009 με το 14 και τις ετήσιες αμοιβές του 2013 με το 12, έχουμε μέση μηνιαία αμοιβή για το 2009, 1.878 ευρώ, ενώ για το 2013, 1.957 ευρώ. Τι έχει αλλάξει άραγε από τότε, δεν το γνωρίζω με ακρίβεια. Αλλά δεν έχω σοβαρές ενδείξεις ότι το κόστος για την οικονομία (ποσότητας και ποιότητας) έχει μεταβληθεί...

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, τα κόμματα της εξουσίας, δεν έχουν παρά να συνομιλήσουν με το εκλογικό σώμα που μισθοδοτείται άμεσα από το κράτος. Και αυτό ακριβώς κάνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ...

Ενδιαφέρον όμως έχει να εξετάσουμε πως το κάνουν. Τι λένε και τι απαντούν στους υποψήφιους ψηφοφόρους τους που εργάζονται για το Δημόσιο. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου γνωστές. Δεν αποτελούν όμως πλέον, υπόσχεση αλλά απειλή. Οι θέσεις της ΝΔ επίσης σαφείς. Αλλά δεν αποτελούν παρά άμυνα στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα τρολ της κυβέρνησης πολεμούν εδώ και καιρό, με τα πιο ταπεινά όπλα. Λες και βρίσκονται μπροστά στον "χρήστη ουσιών" και ρωτούν τον γιατρό αν θα τολμήσει να του χορηγήσει μεθαδόνη. Οι απειλές εν τω μεταξύ, φτάνουν στα όρια του απόλυτου κυνισμού: "Είναι παράνομος συνταξιούχος, θα του κόψεις τη σύνταξη;", "Έχει πλαστό πτυχίο, θα τον απολύσετε;", "Αυτή η υπηρεσία του Δημοσίου έχει αργόμισθους, θα τους στείλετε σπίτι τους;" "Ακούτε όλοι εσείς; Ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το Δημόσιο και να μειώσει το κράτος! Δεν φοβάστε μήπως σας απολύσει; Ψηφίστε καλύτερα ΣΥΡΙΖΑ να είστε σίγουροι...".

Αυτή είναι η Αριστερά του "υπαρκτού νεοελληνισμού". Αυτή είναι η αντίληψη του κρατισμού που απλώνει χέρι παντού για να συντηρήσει το κράτος. Κράτος που επιμένει να στηρίζεται αποκλειστικά στο Δημόσιο και να αποστρέφεται την παραγωγή πλούτου από τους ιδιώτες. Χωρίς νέο πλούτο, χωρίς ανάπτυξη με φόρους που αφυδατώσουν τη μεσαία τάξη, η οποία θα καλείται μονίμως να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν χρειάζεται!

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται σοβαρός πολιτικός διάλογος μεταξύ υπεύθυνων ηγεσιών και τρολ. Μεταξύ υπεύθυνων ανθρώπων που θέλουν να κυβερνήσουν μία δυτική χώρα και μισθωμένων φερέφωνων του facebook που εκτελούν εντεταλμένη προπαγάνδα.

Όχι σύντροφοι, ο Μητσοτάκης δεν θα απολύσει κανέναν! Εσείς μάλλον θα απολυθείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν θα σας χρειάζεται πια. Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους κι αυτοί ΝΔ ψήφισαν στις Ευρωεκλογές...