Να καταρρεύσουν στις 26 Μαΐου!

Να καταρρεύσουν στις 26 Μαΐου!

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδωσε ένα καλό δείγμα για το τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο διάστημα, μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές. Ειδικά, το τελευταίο διάστημα που ο Αλέξης Τσίπρας θα συνειδητοποιήσει  ότι εγκαταλείπει την εξουσία.

Η πόλωση και ο διχασμός θα δηλητηριάσουν την κοινωνία, καθηλώνοντας την οικονομία και ταυτόχρονα, δημιουργώντας τεράστιο  πρόβλημα στην λειτουργία των θεσμών και των υπηρεσιών του κράτους.

Από πού αντλούν την αλαζονεία και την έπαρσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ; Ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζει να ζει με φαντασιώσεις. Η καταγραφή της δύναμής  τους βρίσκεται ακόμα πάνω από το 20%. Κι αυτό αποδεικνύει το τεράστιο ποσοστό μηδενισμού των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε καμία λογική ερμηνεία των πολιτικών ισορροπιών.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Ο ένας στους πέντε Έλληνες θεωρεί ότι η Αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στον εκσυγχρονισμό της χώρας και να μην διαταράξει την ακινησία που τον εξυπηρετεί. Ένας στους δέκα (ΚΚΕ) απολαμβάνει το προνόμιο της σταλινικής φαντασίωσης μέσα σε έναν καπιταλιστικό κόσμο. Ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ακροδεξιός.

Αν συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα ποσοστά και μερικά άλλα που κρύβονται.., μας μένει μία μειοψηφία που ποτέ δεν θα είναι ικανή να καθορίσει την πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η μόνη λύση- ειδικά μετά το 2010- θα ήταν τα κόμματα εξουσίας να μην επιλέξουν ως συνομιλητές τους τα "πλειοψηφικά ρεύματα" που παρήγαγε η κομματοκρατία αλλά τις μειοψηφίες που δεν εγκλωβίστηκαν στους μηχανισμούς τους. Να ξεκινήσουν δηλαδή έναν διάλογο με όλους αυτούς που το συμφέρον τους συνδέεται με την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας. Και όχι με εκείνους που, φύσει και θέσει, δεν διανοούνται να αυτοαναιρεθούν για να προχωρήσει η οικονομία και ο πολιτισμός.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει στην εξουσία, επέλεξε με απόλυτη συνείδηση τον συνομιλητή του. Και τον συντηρεί ακόμα και σήμερα, στο ίδιο πλαίσιο αρχών και με τον ίδιο κώδικα αξιών.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μόνο η κατάρρευση των ποσοστών του στις 26 Μαΐου θα δημιουργήσει ένα δυναμικό ρεύμα συνειδητοποίησης των πολιτών ενάντια στην κυβέρνηση. Μόνο η αποκάλυψη της πολιτικής ένδειας του κυβερνώντος κόμματος θα πείσει τις μεγάλες μάζες των υποστηρικτών του για την ανάγκη απαλλαγής του πολιτικού συστήματος από τον τυχοδιωκτισμό του.

Ακούγεται κάπως υπερβολικό αλλά οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να βλάψουν ακόμα περισσότερο τη χώρα. Όχι γιατί είναι προδότες αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνονται κανέναν άλλο κόσμο εκτός από τον δικό τους. Το απέδειξαν άλλωστε, στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους. Μεγάλωσαν όλοι τους στον κομματικό σωλήνα του συνδικαλισμού και «καλόμαθαν» στην επιδοτούμενη αεργία ως προστατευόμενο είδος του πολιτικού συστήματος.

Αργά ή γρήγορα, θα προκηρυχθούν εκλογές που μπορεί να αποδειχθούν οι πιο πολωτικές της Μεταπολίτευσης. Και πριν ακόμα τις χάσουν, θα υποσχεθούν «κόλαση» για την συνέχεια. Είτε πάρει η ΝΔ αυτοδυναμία είτε όχι.

Αυτή ήταν η Αριστερά στην Ελλάδα και πολύ χειρότερη θα γίνει στο μέλλον. Γιατί ο συνομιλητής και ψηφοφόρος της είναι μονίμως ο αδιάφορος και καλοαναθρεμένος πολίτης του κρατισμού.