Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο αντίκτυπος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία» που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ πριν από ένα μήνα, μας απέδειξε κάτι που υποπτευόμασταν αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε.

Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις στο ΚΕΦίΜ δεν έχουν ως στόχο το ανεξάρτητο, μη-κομματικό think tank του οποίου προεδρεύω αλλά τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία άλλοτε συμφωνούμε και άλλοτε διαφωνούμε. Παρατηρώντας τις αναφορές στον τύπο είδαμε, από σύμπτωση, ποια μέσα χρησιμοποιούν τις μεταρρυθμίσεις και το ΚΕΦίΜ ως εργαλεία στον πόλεμο κατά του αρχηγού της ΝΔ. Με μεγάλη έκπληξη συμπεράναμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν ξεκινά από την αριστερά αλλά από την ακραία συντηρητική πτέρυγα της δεξιάς η οποία και δημιούργησε το αφήγημα και την επιχειρηματολογία που υιοθέτησαν μετά ο κ. Τσίπρας, στελέχη της κυβέρνησης και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές ακροδεξιάς και αριστεράς, στις προτάσεις του ΚΕΦίΜ για τη φορολογία και τις συντάξεις απαντήσαμε ήδη. Σε ότι αφορά τις αστειότητες περί “εργασιακού μεσαίωνα” αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένα πολύ σημαντικά σημεία. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως κύριο στόχο την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, την κανονικοποίηση και απελευθέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου της εργασίας, την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας και την ισορροπία μεταξύ κανονιστικών ρυθμίσεων και ελευθερίας σύναψης σύμβασης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Τα αποτελέσματα των προτάσεων αναμένονται να είναι η σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης και n ενίσχυση της βεβαιότητας στον σχεδιασμό της εργασιακής ζωής και της επιχειρηματικής δράσης.

Όλα τα μέτρα που προτείνονται βασίζονται σε πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ποιος τρελός θα έλεγε τις χώρες αυτές εργασιακούς μεσαίωνες σε σχέση με την Ελλάδα; Μόνο οι πραγματικοί εχθροί της μεταρρύθμισης και της απαγκίστρωσης της ελληνικής οικονομίας από τα δεσμά του κράτους.

Αυτή είναι, φίλες και φίλοι, η συμμαχία που κρατάει τη χώρα μας πίσω. Οι εχθροί της μεταρρύθμισης, της οικονομικής ελευθερίας, του περιορισμένου αλλά ικανού κράτους, δεν προέρχονται μόνο από την σοσιαλιστική αριστερά αλλά και από την κρατικιστική ακροδεξιά.

Είμαι βέβαιος πως αυτή η πτέρυγα, μαζί με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, θα είναι και οι σοβαρότεροι αντίπαλοι οποιασδήποτε μελλοντικής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης.