Δεν υπάρχει δικαιολογία

Δεν υπάρχει δικαιολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία τρία χρόνια υποτιμήθηκε από εχθρούς και συμμάχους όμως χθες πέτυχε μία πολύ μεγάλη εκλογική νίκη. Παρουσίασε ένα λεπτομερές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους Έλληνες πολίτες από τους οποίους ζήτησε ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης. Οι πολίτες του την έδωσαν καθαρά, με αυτοδυναμία και με σημαντική διαφορά, γεγονός που αποδίδει στον νέο πρωθυπουργό την τεράστια ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματός του. Οι παγίδες μπροστά του είναι πολλές, όμως ταυτόχρονα το ίδιο ισχύει και για τις ευκαιρίες που έχει να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά τη χώρα μας. 

Δεν είναι “χαρισματικός”:

Στη χώρα μας έχουμε εμμονή με τους χαρισματικούς ηγέτες. Τους ψάχνουμε διαρκώς και ίσως (λόγω διανοητικής τεμπελιάς) τους εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και πολίτες, δεν ταιριάζει σε αυτό το προφίλ διότι δεν έχει τη ρητορική δεινότητα ενός Ανδρέα, την αμεσότητα ενός Τσίπρα ή το gravitas ενός Καραμανλή. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κενά περιεχομένου, δεν δίνουν το παραμικρό στίγμα για τις ικανότητες ενός πολιτικού να κυβερνήσει τη χώρα μας με επιτυχία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η λέξη 'χαρισματικός' έχει καταντήσει συνώνυμο του λαοπλάνου ρήτορα που ξεσηκώνει τα πλήθη. Υπό αυτή την έννοια, ο νέος πρωθυπουργός όντως δεν είναι “χαρισματικός”, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει ως πρωθυπουργός διότι αν δεν πετύχει δεν θα μπορεί να καταφύγει  στην ρητορική και τη δημαγωγία προκειμένου να παραπλανήσει τους πολίτες. 

Το πολιτικό κόστος:

Οι πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του θα είναι οι πιο κρίσιμες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των στελεχών του στα χθεσινά τηλεοπτικά παράθυρα, άφησε την εντύπωση ότι θα πολεμήσει το πρόγραμμα της ΝΔ με κάθε μέσο. Αυτή η αντιδημοκρατική στάση πρέπει να κατατροπωθεί άμεσα με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή. Η ΝΔ δεν έκρυψε το πρόγραμμά της από κανέναν Έλληνα που ενδιαφέρθηκε να το μάθει. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρόταση - μεταρρύθμιση έχει δημοκρατική νομιμοποίηση ενώ οι αντιδράσεις προς αυτές δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόστους που θα έχει η νέα κυβέρνηση τους πρώτους μήνες, δεν θα πηγάζει από το πολιτικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που θα περάσει αλλά από τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης:

Η ΝΔ έφτασε τα ποσοστά της στην προ-μνημονίων εποχή, πράγμα που θεωρήσαμε ως ακατόρθωτο για αρκετά χρόνια. Αυτή η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στην κάλπη πρέπει να τιμηθεί και να κερδίζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης. Η ΝΔ δεν πρέπει να μπερδέψει την ευκαιρία που της έδωσαν οι πολίτες με μία νέα εποχή τυφλής κομματικής ταύτισης. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών όχι μόνο προς τη ΝΔ αλλά και το πολιτικό σύστημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και για την επούλωση των πληγών των μνημονίων. Πάνω από όλα, είναι προϋπόθεση για να γυρίσει σελίδα η χώρα μας και να οδεύσει προς ένα καλύτερο μέλλον.