Α. Σκούρας

Airbnb: Ευχή ή κατάρα;

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 00:02
Την τελευταία εβδομάδα, η γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb βρέθηκε δύο φορές στις ειδήσεις. Πρώτα ήρθε το ρεπορτάζ που θέλει τη νέα κυβέρνηση να εξετάζει την κατά τόπους επιβολή περιορισμών στον αριθμό των διαθέσιμων μισθωμάτων. Έπειτα, η είδηση ότι η ΑΑΔΕ εντόπισε χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα και εξετάζει εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεταξύ των προμηθευτών ακινήτων της πλατφόρμας.
Airbnb: Ευχή ή κατάρα;

112: Για μια ακόμη φορά, το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 00:02
Το σύστημα 112, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την αποστολή ειδικών μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης στα κινητά τηλέφωνα όλων όσοι βρίσκονται εντός μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ακόμη δεν λειτουργεί στη χώρα μας, καθώς καρκινοβατεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Κάποια ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει αυτό το σωτήριο μέσο.
112: Για μια ακόμη φορά, το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής

Ο Μητσοτάκης συσπείρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 00:02
Τα κύρια πορίσματα των εκλογών ήταν δύο, η καθαρή νίκη - δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα (31,5%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, πέρα από τον ενθουσιασμό για την αυτοδυναμία, επικρατεί εύλογη ανησυχία για τα ισχυρά ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σχετική ηρεμία καθώς απέφυγε το εκλογικό βατερλό που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και τα πρώτα exit poll.
Ο Μητσοτάκης συσπείρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί - τα θετικά

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 00:02
Η εκτελεστική εξουσία, ως ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος, οφείλει να εκτελεί το πρόγραμμα της ηγεσίας της, εφόσον αυτό έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και συνάδει με τις συνταγματικές επιταγές της χώρας. Η τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών λύνει τα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού καθώς μπορεί να τους επιλέξει από ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.
Εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί - τα θετικά

Κ. Τσίπρα, οι φτωχοί δεν θέλουν ιδιαιτερότητες;

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 00:02
Ένα μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αριστερά σε χώρες των οποίων η κουλτούρα είναι φιλική προς αυτήν, είναι η αποξένωση από τα προβλήματα του κόσμου. Ναι, ακόμα και σήμερα αν μιλάει κανείς πολιτικός για επιδόματα, κοινωνικό κράτος και αλληλεγγύη έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί ή έστω να μην πολεμηθεί από κάποιον που δηλώνει ότι τα επιδόματα συχνά καταστρέφουν το κίνητρο της παραγωγικότητας και πως το καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα είναι μία καλή δουλειά (ο Ρήγκαν το είχε πει αυτό).
Κ. Τσίπρα, οι φτωχοί δεν θέλουν ιδιαιτερότητες;

Δεν υπάρχει δικαιολογία

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 10:26
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία τρία χρόνια υποτιμήθηκε από εχθρούς και συμμάχους όμως χθες πέτυχε μία πολύ μεγάλη εκλογική νίκη. Παρουσίασε ένα λεπτομερές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους πολίτες από τους οποίους ζήτησε ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης. Οι πολίτες του την έδωσαν καθαρά, με αυτοδυναμία και με σημαντική διαφορά. Οι παγίδες μπροστά του είναι πολλές, όμως το ίδιο ισχύει και για τις ευκαιρίες που έχει να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά τη χώρα.
Δεν υπάρχει δικαιολογία

Άντεξε μέχρι τέλους

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, 00:02
Την ώρα που γράφεται η στήλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ανέβηκε στη σκηνή προκειμένου να δώσει την τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα. Πολλά ειπώθηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους σχετικά με τον ίδιο και το κόμμα του.
Άντεξε μέχρι τέλους

Η σημασία της 4ης Ιουλίου

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 00:02
Σήμερα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ζει σχετικά ελεύθερα απολαμβάνοντας αρκετές ελευθερίες και ανέσεις. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τον μέσο άνθρωπο, ιδιαίτερα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες της δύσης και της ανατολής, δεν συνέβη νομοτελειακά ούτε ήταν απαραίτητη.
Η σημασία της 4ης Ιουλίου

Να μεγαλώσουμε την πίτα

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019, 00:02
Μία από τις δημοφιλέστερες οικονομικές πλάνες της εποχής μας είναι η πλάνη της «σταθερής πίτας» (fixed-pie fallacy), σύμφωνα με την οποία το κέρδος του ενός πρέπει να πηγάζει από τη ζημία κάποιου άλλου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που καταρρίπτουν την πλάνη αυτή αλλά σήμερα θα σταθούμε σε δύο.
Να μεγαλώσουμε την πίτα

Open for business με μείωση φορολογίας

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 00:02
Ένα από τα πράγματα που αρέσουν στους συνεργάτες μου στο ΚΕΦίΜ είναι το να εμπλουτίζουν τον πολιτικό διάλογο με απόψεις και προτάσεις που βασίζονται σε δεδομένα. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το κυρίαρχο οικονομικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η μείωση της φορολογίας.
Open for business με μείωση φορολογίας

Κράτος κρατικής πρόνοιας

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019, 00:02
Στη χώρα μας, που οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακριβά το κράτος τους και λαμβάνουν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, ενώ δημιουργήσαμε το ΕΣΥ, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και άλλες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν υγεία, ασφάλεια και βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη, δεν δημιουργήσαμε ποτέ ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας.
Κράτος κρατικής πρόνοιας

Αξιολόγηση και άλλα επικίνδυνα πράγματα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 00:02
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν το σχολείο, στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά τους, αντιμετώπισε -όπως ήταν αναμενόμενο- την έντονη αντίδραση εκείνων που ανατριχιάζουν μετά από κάθε αναφορά της λέξης που αρχίζει από «αξ-».
Αξιολόγηση και άλλα επικίνδυνα πράγματα

Και Γιάννης και Αντετοκούνμπο

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 00:02
Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον πολυτιμότερο φέτος παίκτη του ΝΒΑ, έχουν ειπωθεί πολλά αυτές τις μέρες από κάθε λογής σκοπιά. Πολιτικοί προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την τεράστια επιτυχία του προκειμένου να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους. Άλλοι έβγαλαν πάλι τα εθνικιστικά απωθημένα τους λόγω του ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν πληροί τα, κατά την γνώμη τους «απαραίτητα κριτήρια» ενός Έλληνα.
Και Γιάννης και Αντετοκούνμπο

Η μεγάλη αναγέννηση

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 00:02
Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η παραγωγική και η μεσαία τάξη της Ελλάδας ενδεχομένως να περιμένουν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου θα είναι μεταρρυθμιστική. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι σταθερό εμπόδιο σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προοπτική είναι η ιδιοσυγκρασία μας, η μικροπολιτική, και η διαπλοκή.
Η μεγάλη αναγέννηση

Πού πήγαν οι πολλοί;

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, 00:02
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στις εθνικές εκλογές το σύνθημα των ευρωεκλογών σχετικά με την ώρα «των πολλών». Ως ρητορικό τέχνασμα είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, αρκετά «πιασάρικο» το σύνθημα. Όταν ένα κόμμα λέει ότι είναι με τους πολλούς, εννοεί ότι οι αντίπαλοί του είναι με τους λίγους, ότι το ίδιο μπορεί να εκφράσει την πλειοψηφία, ότι είναι δημοκρατικό και ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.
Πού πήγαν οι πολλοί;

Οι κόκκινες γραμμές των βουλευτών

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, 00:02
Η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται και όλα δείχνουν ότι επίκειται νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σοβαρό και μετρημένο πρόγραμμα, ήπια μεταρρυθμιστικό, που σίγουρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Οι κόκκινες γραμμές των βουλευτών

Προκλητικές ελευθερίες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 00:02
Κατά την προεκλογική περίοδο, οι υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή τους. Όσες περισσότερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις κάνουν, όσα περισσότερα άρθρα και συνεντεύξεις δημοσιεύσουν στα παραδοσιακά και τα ηλεκτρονικά μέσα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητές τους να τους θυμηθούν οι ψηφοφόροι την κρίσιμη ώρα της κάλπης.
Προκλητικές ελευθερίες

Ασφάλεια και ελευθερία

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 00:02
Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας. Η βεβαιότητα - ή έστω η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα - ότι η ζωή, η τιμή και η περιουσία μας δεν κινδυνεύει είναι η απαραίτητη αφετηρία κάθε αισιόδοξης σκέψης, η εγγύηση που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις από την προστασία της ζωής μας στην υλοποίηση των αμέσως επόμενων στόχων μας.
Ασφάλεια και ελευθερία

19η Ιουνίου: Μια σημαντική επέτειος για την ανθρώπινη ελευθερία

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 00:02
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική γιορτή ελευθερίας. Η 19η Ιουνίου, η αλλιώς Junteenth, είναι η επέτειος της ολοκλήρωσης της κατάργησης της δουλείας από τις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς την ημέρα εκείνη το 1865 ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των τελευταίων σκλάβων στην πολιτεία του Τέξας.
19η Ιουνίου: Μια σημαντική επέτειος για την ανθρώπινη ελευθερία

Δώρα ή μεταρρυθμίσεις

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, 00:02
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε μία από τις προεκλογικές του επισκέψεις στη νησιωτική Ελλάδα υποσχέθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά που κατοικούνται από 1000 ή λιγότερους κατοίκους. Η πρώτη αντίδραση οποιουδήποτε ευσυνείδητου πολίτη στο άκουσμα οποιασδήποτε μείωσης της φορολογίας είναι θετική. Όμως, τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις κρύβουν και αρκετές παγίδες, άλλες σοβαρότερες και άλλες λιγότερο σοβαρές.
Δώρα ή μεταρρυθμίσεις

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 15/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα