Α

Αλώβητος

Τετάρτη 01 Αυγούστου 2018, 10:16
Το επίθετο το πρωτοσυναντάμε στα ελληνιστικά χρόνια. Σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό το ἀ, το στερητικό, και το ρηματικό επίθετο λωβητός. Λωβητός είναι αυτός που έχει υποστεί λώβη, πλήγμα (από το ρήμα λωβάομαι – λωβῶμαι = βλάπτω, κακοποιώ).
Αλώβητος

Απώλεια

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, 09:39
Παράγεται από το αρχαιότατο ρήμα ὄλλυμι ή ὀλύω, που σημαίνει καταστρέφω, εξολοθρεύω, φονεύω, αλλά και χάνω. Στη μεγάλη οικογένεια του ὄλλυμι ανήκουν οι λέξεις μας όλεθρος (= καταστροφή) ολέθριος (= καταστροφικός), το εξολοθρεύω και εξολοθρευτής, αλλά και το λιγότερο εύχρηστο ολετήρας που είναι ο καταστροφέας.
Απώλεια

Αιδώς

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 10:01
Ἡ αἰδώς, τῆς αἰδοῦς πολύ παλιά λέξη, βγαίνει από το ρήμα αἴδομαι ή αἰδοῦμαι, που σημαίνει σέβομαι, ευλαβούμαι. Η αρχική της σημασία είχε να κάνει με τον βαθύ σεβασμό προς τους θεούς ή τους ανωτέρους. Στην συνείδηση του ομηρικού ήρωα ἡ αἰδώς ήταν το αίσθημα της προσωπικής τιμής του.
Αιδώς

Αίγλη

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, 09:14
Αίγλη είναι η λάμψη, η ακτινοβολία, το φως που εκπέμπει κάποιος και ο τρόπος με τον οποίο επιδρά στους άλλους. Αίγλη έχουν ορισμένα επαγγέλματα, κάποια πρόσωπα προσδίδουν αίγλη στους χώρους στους οποίους κινούνται, άλλοι διατηρούν την αίγλη τους και αφού περάσουν τα χρόνια.
Αίγλη

Ασκαρδαμυκτί

Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017, 09:36
Ένα αρχαιοπρεπές επίρρημα θα μας απασχολήσει σήμερα, το ασκαρδαμυκτί. Ακούγεται λιγότερο συχνά από παλιότερα και προσδιορίζει τη ματιά μας, το βλέμμα μας. Ασκαρδαμυκτί κοιτάζουμε και βλέπουμε με τέτοιο τρόπο, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα των ματιών μας.
Ασκαρδαμυκτί

Απιθάνως

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, 00:03
Το επίρρημα απιθάνως είναι αρχαιοπρεπές, δε συνηθίζεται στα νέα ελληνικά. Πήραμε αφορμή να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο, επειδή το συναντήσαμε στο προς εξέταση κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών που δόθηκε στους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Απιθάνως

Άλωση

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 00:03
Η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Εμείς εδώ θα κάνουμε ένα λεξιλογικό αφιέρωμα στην Άλωση με Α κεφαλαίο, με το οποίο αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός του 1453, και στην άλωση με α μικρό που έχει να κάνει με άλλα συναφή σημαινόμενα.
Άλωση

Αγύρτης

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, 00:02
Προέρχεται από το ρήμα ἀγείρω (= συγκεντρώνω). Τι σχέση, όμως, έχει ο αγύρτης με το ἀγείρω και ποιος αλήθεια ήταν ο ἀγύρτης των παλιών μας ελληνικών; Ήταν εκείνος που καλούσε τους πιστούς και τους συγκέντρωνε σε λατρευτικές συνάξεις, τους ἀγερμούς.
Αγύρτης

Δημοφιλέστερα Άρθρα