Ο Τραμπ προσωρινή σανίδα σωτηρίας για την μετέωρη στερλίνα

Ο Τραμπ προσωρινή σανίδα σωτηρίας για την μετέωρη στερλίνα

Του Matthew Ryan*

Μετά από μια δραματική πτωτική πορεία, η στερλίνα κατόρθωσε να ανακάμψει την Τρίτη έναντι των περισσότερων νομισμάτων. Έτσι, πήρε μια ανάσα έναντι του ευρώ, ενώ είχε φτάσει πολύ κοντά στο χαμηλό πενταμήνου.

Η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν μια «πρωτοφανή» μετά-Brexit εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε σημαντικά στη σταθεροποίηση της στερλίνας. Ακόμη, όμως, με τις αγορές να μην έχουν γίνει σοφότερες ως προς τις πολιτικές εξελίξεις μετά την προαναγγελθείσα για τις 7 Ιουνίου παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα για την στερλίνα. Παραμένουν οι πιθανότητες για επιπλέον αστάθεια στο νόμισμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το πολιτικό σκηνικό έχει άμεση επίδραση στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο αυτού και νικητής των ευρωεκλογών Νάιτζελ Φάρατζ, ελάχιστα βοήθησε την στερλίνα. Τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η αβεβαιότητα ως προς το Brexit επηρεάζει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Για πρώτη φορά από το δημοψήφισμα για το Brexit ο δείκτης βιομηχανικού PMI βρέθηκε αρνητικός, ενώ ταυτόχρονα ο κατασκευαστικός δείκτης έπεσε κάτω από το επίπεδο 50.

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη για την οικονομική πολιτική της, καθώς επίσης και εξελίξεις μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Μέι.

*Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury

**Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 καθώς και για την ισοτιμία δολαρίου/γουάν για το πρώτο τρίμηνο του 2019.