Σε χαμηλό 20 μηνών «γκρεμίζεται» η στερλίνα

Σε χαμηλό 20 μηνών «γκρεμίζεται» η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 20 μηνών υποχωρεί η στερλίνα έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς η αβεβαιότητα που περιβάλλει τη συμφωνία για το Brexit χτύπησε... κόκκινο, μετά τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι και την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας.

Το βρετανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες έως και 2% έναντι των βασικών νομισμάτων. Πιο αναλυτικά, η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται στα 1,2540 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,66%, ενώ σε σχέση με το ευρώ χάνει 1,33% στις 0,9163 στερλίνες/ευρώ. Ανάλογες είναι οι απώλειες και έναντι του γεν (-1,30%) με την ισοτιμία να κινείται στα 141,65 γεν/στερλίνα.

Το σίριαλ με τη διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. προκαλεί ξέσπασμα αβεβαιότητας καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολιτική κρίση τεραστίων διαστάσεων. Η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η Μέι με τις Βρυξέλλες θεωρείται από πολλούς επιζήμια για τη Μ. Βρετανία, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφευχθεί το «κακό» σενάριο του «σκληρού» Brexit.

Δεν είναι όμως μόνο το Brexit. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο. Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν επέκταση της τάξης του 0,1%.