«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα μετά την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης

«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα μετά την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης

Μνήμες από την περσινή νομισματική κρίση που λίγο έλειψε να γενικευθεί και μέχρι σήμερα «πληγώνει» την οικονομία αναβιώνουν στην Τουρκία, μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των S-400.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο έφτασε στο επίπεδο των 6,1976 λιρών, θυμίζοντας τον περσινό Αύγουστο όταν αναρριχήθηκε στις 7,23 λίρες ανά δολάριο.

Το σημερινό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018 και πλέον οι φόβοι για την τουρκική οικονομία επιστρέφουν για τα καλά, καθώς απειλούνται άμεσα οι τουρκικές τράπεζες. 

Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «δικτατορία». Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία έχει μπροστά της δύσκολες ημέρες. Το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει απώλειες έναντι του δολαρίου της τάξης του 16,3% από την αρχή του έτους, όντας το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του G-20, μετά το πέσο της Αργεντινής. 

Στον απόηχο της απόφασης για την επανάληψη των εκλογών η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κέιτι Πίρι, δήλωσε ότι είναι μια απόφαση που δίνει τέλος στην αξιοπιστία της δημοκρατικής αλλαγής της εξουσίας μέσω των εκλογών στη χώρα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο νέας κρίσης, η λίρα υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ κι ένα περίπου χρόνο. Ειδικότερα, υποχώρησε 2% αμέσως μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης των εκλογών και στη συνέχεια έχανε 1,5%.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχωρεί 2,35% ή 2.180 μονάδες, στις 90.801 μονάδες.