Λιωμένο παγωτό στα χέρια του Τραμπ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 17:17
-A +A
Λιωμένο παγωτό στα χέρια του Τραμπ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μπορεί ένα παγωτό να… ρίξει έναν πρόεδρο και μάλιστα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών; Να τον ρίξει όχι, αλλά αντιπολίτευση μπορεί να του κάνει και μάλιστα επιτυχημένη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τον Λευκό Οίκο, όμως στην εκστρατεία κατά της πολιτικής του για τη μετανάστευση, ο Αμερικανός πρόεδρος είδε ένα παγωτό της Ben & Jerry’s να κλέβει την παράσταση και να του… κάνει ζημιά.

Η διάσημη εταιρεία παρουσίασε στα τέλη Οκτωβρίου το νέο της παγωτό «Pecan Resist», το οποίο εκτός από κομμάτια λευκής και μαύρης σοκολάτας, πεκάν, καρύδια και καραμελωμένα αμύγδαλα, έχει επίσης πολύ έντονη γεύση… ακτιβισμού.  Με σλόγκαν «Μοιραστείτε το “Pecan Resist” και ενώστε τις δυνάμεις σας με το κίνημα», η Ben & Jerry’s λάνσαρε το, περιορισμένης παραγωγής, παγωτό εσκεμμένα λίγες μόλις ημέρες πριν οι Αμερικανοί σπεύσουν στις κάλπες.

Το μεταναστευτικό ζήτημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών που διενεργήθηκαν την περασμένη Τρίτη. Ο Τραμπ δεν έχασε κατά κράτος στις εκλογές, όμως περιορίστηκε σημαντικά, αφού οι Δημοκρατικοί… πήραν πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον μπορούν να «ελέγχουν» σε μεγαλύτερο βαθμό τον απρόβλεπτο πρόεδρο.

Έτσι, η Ben & Jerry’s μπορεί να καυχιέται ότι συνέβαλε σε μία εκλογική αναμέτρηση, υψώνοντας την πολιτική της φωνή σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά πολιτικών επιλογών που δεν συνάδουν με τα αμερικανικά ιδεώδη. Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας, η εταιρεία διέθεσε ακόμη 25.000 δολάρια σε κάθε μια από τις ακτιβιστικές οργανώσεις Color of Change, Honor the Earth, Women's March και την πλατφόρμα πολυμέσων Neta.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει βουβή στον απόηχο των μέτρων που επιτίθενται και επιδιώκουν να ακυρώσουν δεκαετίες προόδου σε θέματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων, κλιματικής αλλαγής, προσφύγων και μεταναστών. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάθιου Μακάρθι πιστεύει ότι τόσο οι εργαζόμενοι της εταιρείας όσο και οι ανά τον κόσμο καταναλωτές περιμένουν από την Ben & Jerry’s και άλλες επιχειρήσεις να μιλήσουν ανοιχτά για φλέγοντα ζητήματα.

Το μότο της εταιρείας είναι ενδεικτικό: «Δεν εκφράζουμε πάντα το δημοφιλές και το εύκολο αλλά πάντα υπερασπιζόμαστε αυτά που πιστεύουμε, ότι η αγάπη είναι αγάπη, ότι η Γη αξίζει να την προστατεύουμε και ότι η επιτυχία είναι πιο γλυκιά όταν όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Οι ιδρυτές της εταιρείας, Μπεν Κοέν και Τζέρι Γκρίνφιλντ συνελήφθησαν το 2016 όταν συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης έξω από το Καπιτώλιο. Σαφώς, λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ben & Jerry’s παίρνει θέση σε θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, οι οποίες στην πλειονότητά τους μένουν αμέτοχες σε ζητήματα που ενδεχομένως κάνουν κακό στο προφίλ τους, η θυγατρική της Unilever εκφράζει άποψη με ηχηρό τρόπο.

Η αγάπη είναι αγάπη

Η Ben & Jerry’s έχει κάνει μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και κεντρικό σύνθημα το «Love is Love». Το 2017 η εταιρεία τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων στην Αυστραλία με μία… ιδιαίτερη απαγόρευση. Στα καταστήματά της απαγόρευσε την πώληση χύμα παγωτού που αποτελείται από δύο μπάλες ίδιας γεύσης, χρησιμοποιώντας το σλόγκαν «η αγάπη έρχεται σε όλες τις γεύσεις».

Μην προσπαθήσετε να αγοράσετε δύο ίδιες μπάλες της αγαπημένης σας γεύσης παγωτού, είχε προειδοποιήσει η εταιρεία τους καταναλωτές. Τους προέτρεψε, μάλιστα, να επισκεφθούν τα καταστήματά της και να γράψουν καρτ ποστάλ υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων, τις οποίες θα έστελνε στους βουλευτές.

Το 2009 η εταιρεία αποφάσισε να μετονομάσει για έναν μήνα ένα από τα πιο δημοφιλή παγωτά της, από «Chubby Hubby» σε «Hubby Hubby», για να γιορτάσει τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων στην πολιτεία του Βερμόντ, όπου το 1978 ο Μπεν και ο Τζέρι άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί σε ένα ανακαινισμένο βενζινάδικο.

Αργότερα, το 2015, η εταιρεία λάνσαρε ένα ακόμη παγωτό για το ίδιο θέμα με την ονομασία «I Dough, I Dough», μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να άρει την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων σε ολόκληρη τη χώρα. «Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει τον δεσμό της αγάπης και της δέσμευσης μεταξύ δύο ανθρώπων και παράλληλα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που τον συνοδεύουν», ανακοίνωσε η Ben & Jerry’s.

Αν λιώσει θα καταστραφεί

Το 2015 ήταν ένα σημαντικό έτος για την κλιματική αλλαγή, καθώς πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Παρίσι με στόχο να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Για να αναδείξει το θέμα και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, η Ben & Jerry’s δημιούργησε το παγωτό «Save our Swirled» με γεύση βατόμουρου και marshmallows.

Με ένα παγωτό που ο δημιουργός του υποστήριζε ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο, η Ben & Jerry’s εξέπεμψε το δικό της SOS για τον πλανήτη. Πώς; Την απάντηση τη δίνει η ίδια η εταιρεία. «Πάρτε μία μεγάλη κουταλιά και τότε θα παρατηρήσετε τα σοκολατένια κομμάτια που φαίνεται ότι λιώνουν. Η θέση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το παγωτό μας είναι ένα και το αυτό. Αν λιώσει, θα καταστραφεί».

Πόλεμος για τρόφιμα και δικαιώματα ψήφου

Το 2014, ο εκ των ιδρυτών της εταιρείας Τζέρι Γκρίνφιλντ ανακοίνωσε την τιμητική μετονομασία του παγωτού «Fudge Brownie» σε «Food Fight Fudge Brownie» και δεσμεύθηκε ότι για κάθε πώληση του συγκεκριμένου παγωτού θα δωρίζεται 1 δολάριο στο ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στο Βερμόντ υπέρ του αγώνα για τη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Το 2016 η εταιρεία λάνσαρε ακόμη ένα παγωτό με πολιτικό μήνυμα. Το «Empower Mint», εκτός από ένα γλύκισμα με γεύση μέντας και σοκολάτα, συνοδευόταν από το σλόγκαν «Η δημοκρατία είναι στα χέρια σας». Στόχος της Ben & Jerry’s ήταν να αναδείξει τόσο το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου όσο και άλλα ευρύτερα ζητήματα που εμποδίζουν τη φωνή των Αμερικανών πολιτών να ακουστεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μια σειρά πολιτειών κατάφεραν να περάσουν απαράδεκτους νόμους που απέκλειαν πολλούς πολίτες, είτε για την ηλικία τους είτε για το χρώμα του δέρματος, από τις εκλογές, διότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε στην ουσία «καταστρέψει» τον σχετικό νόμο για τα δικαιώματα ψήφου.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 9ης Νοεμβρίου

Photo by AP

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα