Το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικανών

Το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικανών

Του Chris Edwards

Η κυβέρνηση Trump και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δημοσίευσαν το πλαίσιο της νομοθεσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση που ελπίζουν να ψηφίσουν τους επόμενους μήνες.

Λίγες εκπλήξεις υπάρχουν. Τα στοιχεία των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης που οι ηγέτες του κόμματος υπερασπίζονται εδώ και μήνες είναι παρόντα, και περιλαμβάνουν:

- Τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20%.

- Τη μείωση του ανώτατου συντελεστή για επιχειρήσεις που καταβάλλουν φόρους βάσει του ατομικού κώδικα από το 40% στο 25%.

- Την έκπτωση των αγορών επιχειρηματικού εξοπλισμού

- Την αντικατάσταση του καθολικού εταιρικού φορολογικού συστήματος με ένα που θα βασίζεται στην τοποθεσία.

- Την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

- Την κατάργηση των εναλλακτικών ελάχιστων ατομικών και εταιρικών φόρων.

- Την απλοποίηση της δομής των συντελεστών ατομικής φορολόγησης στο 12%, 25% και 35%.

Η άλλη μεγάλη μείωση φόρων στο σχέδιο αφορά τον διπλασιασμό της κύριας φοροαπαλλαγής, που δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά θα απλοποιήσει το σύστημα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιβάλουν έναν ατομικό συντελεστή ψηλότερο από το 35% “για να διασφαλιστεί ότι οι εύποροι δεν θα συνεισφέρουν μικρότερο μερίδιο φόρων από ό,τι καταβάλλουν σήμερα”. Γιατί όμως να μην πληρώνουν λιγότεροι φόροι όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα; Σήμερα καταβάλλουν ένα υπερβολικά δυσανάλογο μερίδιο των ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος, και γενικά έχουν τις πιο δυναμικές αντιδράσεις στις περικοπές φόρων.

Κατά κανόνα όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη από κάθε άλλη κατηγορία φορολογουμένων. Αυτοί είναι οι επενδυτές, τα επιχειρηματικά στελέχη, οι γιατροί και τα υπόλοιπα άτομα με υψηλή ειδίκευση. Η στοιχειώδης θεωρία καταδεικνύει ότι τη  μεγαλύτερη οικονομική ζημιά την κάνουν οι ψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Πράγματι, η φορολογική ζημιά αυξάνεται ραγδαία με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Αν το Κογκρέσο εξετάζει τη μείωση συντελεστών ατομικής φορολόγησης, θα πρέπει να μειώσει τους ανώτατους συντελεστές.

Τούτου δοθέντος, ο σημαντικότερος στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης αυτή την στιγμή είναι η μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολόγησης, και το πλαίσιο των Ρεπουμπλικανών κινείται με θάρρος προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ψηλοί συντελεστές εταιρικής φορολόγησης μειώνουν την επένδυση κεφαλαίων και εντέλει αυτό πιέζει προς τα  κάτω τους μισθούς και περιορίζει τις ευκαιρίες για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Συνολικά, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επιταχύνουν το βήμα τους και να προωθήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο ώστε εντέλει να φέρουν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο γραφείο του Προέδρου.

Μπορείτε να βρείτε κάποια πρόσφατα σχόλια για τη φορολογική μεταρρύθμιση εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.

--

Ο Chris Edwards είναι διεθυνητής μελετών φορολογικής πολιτικής στο Cato Institute και υπεύθυνος έκδοσης του www.DownsizingGovernment.org.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.