Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στις 10 χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στις 10 χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία

Του Ian Vasquez

Σύμφωνα με την φετινή ετήσια έκθεση για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο - που δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Fraser Institute (Καναδάς) και το Cato Institute - οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον κατάλογο των δέκα πιο ελεύθερων οικονομιών στον κόσμο μετά από πολυετή απουσία και μια πτώση που ξεκίνησε γύρω στο έτος 2000. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 6η θέση του δείκτη.

«Κατά τη θητεία του Προέδρου Ομπάμα (2009-2016), η επίδοση των ΗΠΑ συνέχισε να χειροτερεύει όπως συνέβαινε και επί προεδρίας Μπους. Από το 2013 έως το 2016 όμως, η επίδοση των ΗΠΑ βελτιώθηκε από 7,74 στο 8,03. Παραμένει ακόμη πολύ κάτω από το πλαφόν του 8,62 το 2000 στο τέλος της προεδρίας Κλίντον», σημειώνουν οι συγγραφείς James Gwartney, Robert Lawson, Joshua Hall, and Ryan Murphy. Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επιδόσεις των ΗΠΑ στα πέντε ευρεία πεδία ελευθερίας που μετρά η μελέτη - το μέγεθος του κράτους, το νομικό σύστημα και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η νομισματική πολιτική, ο βαθμός ελευθερίας του εμπορίου, και οι ρυθμίσεις - μειώθηκαν και μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να βελτιώνονται.

Η φετινή έκθεση κατατάσσει 162 χώρες και καλύπτει δεδομένα του 2016, του πιο πρόσφατου έτους για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα διεθνή και συγκρίσιμα δεδομένα. Ο δείκτης σταθερά επισημαίνει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην οικονομική ελευθερία και μιας πληθώρας ενδεικτών της ανθρώπινης ευζωίας, μεταξύ των οποίων και η ευημερία. Οι 10 χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι κατά σειρά οι εξής: Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γεωργία, Μαυρίκιος, Ηνωμένο Βασίλειο και στην δέκατη θέση ισοβαθμούν Αυστραλία και Καναδάς.

Συνολικά, οι βιομηχανικές χώρες με υψηλά εισοδήματα γνώρισαν πτώση στο επίπεδο της οικονομικής τους ελευθερίας που ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Το παρακάτω γράφημα καταδεικνύει ότι τα επίπεδα αυτά έχουν κάπως βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Καταδεικνύει επίσης ότι το χάσμα ως προς την οικονομική ελευθερία μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών έχει καλυφθεί σημαντικά από το 1980, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξέλιξης να οφείλεται στην αύξηση της οικονομικής ελευθερίας των αναπτυσσόμενων χωρών, ακόμη και όταν οι αναπτυγμένες χώρες αύξαναν την ελευθερία τους κατά το ίδιο διάστημα.

Βρείτε πώς κατατάσσονται άλλες χώρες και την σχέση ανάμεσα στην οικονομική ελευθερία και τη μακροβιότητα, την ευτυχία, το εισόδημα και άλλα, εδώ.

--

Ο Ian Vasquez είναι διευθυντής του Center for Global Liberty and Prosperity του Cato Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.