Blackbox: Oι τραπεζίτες που δεν κοιμούνται

- Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου ξεκινά μια ιδιαίτερη περίοδος αυξημένης αναστάτωσης και ειδικών συνθηκών. Σε αυτόν τον ενάμιση μήνα η οικονομία πρέπει να ξανανοίξει διαδικασία που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Ταυτόχρονα στις επόμενες 45 ημέρες θα προσδιορισθούν σε μεγάλο βαθμό και τα περιθώρια που έχει για να κινηθεί η οικονομία. Δηλαδή σε  αυτό το διάστημα λίγο-πολύ θα δοθούν απαντήσεις για το μέλλον διαφόρων φιλόδοξων projects αλλά και το αν θα συνεχίσουν και πως θα συνεχίσουν  μεγάλες επιχειρήσεις .

- Πάρτε παράδειγμα τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος μέσω της Berkshire Hathaway είχε κάνει τα τελευταία χρόνια μόδα στον κόσμο των επενδύσεων τις αεροπορικές εταιρείες. Αγόραζε συστηματικά και είχε διαθέσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για ποσοστά των American Αirlines, Delta Αirlines, Southwest και United Airlines. Αυτά όμως πριν τον κορονοϊό, γιατί τώρα η Berkshire Hathaway έχει ζημιές ρεκόρ και οι θέσεις στις αεροπορικές εταιρείες ρευστοποιήθηκαν πλήρως, με τον κ. Μπάφετ να δηλώνει με θάρρος στους μετόχους του πως έκανε λάθος και "νομίζει πως η βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών έχει αλλάξει σημαντικά". Αυτή είναι η κλίμακα των αλλαγών στο εξωτερικό και η χώρα μας ασφαλώς δεν είναι εκτός αυτού του κόσμου.

-  Με την αβεβαιότητα που ούτως ή άλλως δημιουργεί ο Μάιος, λόγω της κακής του παράδοσης για τις αγορές, ξεκινά σήμερα το χρηματιστήριο. Οι χρηματιστές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αμφιταλαντεύονται στις προβλέψεις τους και δείχνουν μάλλον να φοβούνται τον Μάιο. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα χαμηλά επιτόκια και η τεράστια ρευστότητα που έχει διοχετευθεί στο σύστημα. Το πιθανότερο είναι να είμαστε στο μήνα που δειλά και προσεκτικά ανακτάται η εμπιστοσύνη, οπότε επιλεκτικά ορισμένες μετοχές εταιριών που δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, πιθανόν να κερδίσουν μέρος του χαμένου εδάφους.

- Η ειδησεογραφία εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον κορονοϊό και οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδημονούν να υποβάλλουν στις τράπεζες δικαιολογητικά για να λάβουν δανειοδοτήσεις με εγγύηση του δημοσίου κατά 80%, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις 15 Μαΐου.

- Στις τράπεζες ασχολούνται με τα σχέδια που έχουν καταρτίσει για την σταδιακή επιστροφή από σήμερα των εργαζόμενων στα γραφεία τους, που είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. Ταυτόχρονα τα σενάρια για bad bank δημιουργούν εύλογη ανησυχία και υπάρχουν τραπεζίτες που έχουν χάσει τον ύπνο τους, γιατί  δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Σημειώστε πάντως ότι ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έγινε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, αν και  πιέστηκε ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση να μιλήσει για τις τράπεζες, απέφυγε επίμονα να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. Ούτε μια λέξη, ούτε καν μια τυπική απάντηση. Συνεπώς όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

- Αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί από το Δημόσιο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει το παλιό ρητό του Μποδοσάκη, που συνήθιζε να λέει "πως δεν τα βάζεις με το γκουβέρνο". Αλλά αν τα βάλεις και ταυτόχρονα διεκδικείς ένα μεγάλο έργο όπως αυτό της  "Γραμμής 4 " του μετρό της Αθήνας, η στήλη τι συμπέρασμα  πρέπει να βγάλει;

-Έως τον Ιούνιο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που προβλέπει κανόνες και διαδικασίες για πτώχευση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Ο νέος κώδικας  θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021.