Black Box: Ξεκλειδώνουν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία

Σε φάση ανάπτυξης με τη δρομολόγηση σημαντικών επενδύσεων το ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος τετραετίας τα 600 εκατ. ευρώ, μπαίνει η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου. Το στοιχείο που ξεκλειδώνει ουσιαστικά τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι το momentum που δημιουργήθηκε από τη στροφή της φαρμακευτικής πολιτικής στις Βρυξέλλες, μετά τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε φάρμακα στην Ευρώπη, μέσω της οποίας θα δοθούν κίνητρα στις φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν την παραγωγή τους στη Γηραία Ήπειρο από την Κίνα και την Ινδία.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την ΠΕΦ αφορούν σύμφωνα με πηγές από τις φαρμακοβιομηχανίες, σε δημιουργία νέων σύγχρονων παραγωγικών μονάδων αλλά και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων σκευασμάτων και θεραπειών. Επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστική αξία, κάτι που θα ποσοτικοποιηθεί από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

Οι επενδύσεις αυτές ωστόσο, περνούν και από μια βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν άμεσα. Είναι η μείωση του Clawback και ειδικότερα η επέκταση του μέτρου συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με τις επενδύσεις. Τα αποτελέσματα του μέτρου έχουν ήδη φέρει 36 νέες επενδύσεις στον κλάδο, και η επέκταση του θα σημάνει μια νέα ισχυρή επενδυτική περίοδο που θα συμβάλει ουσιαστικά και στην ανάπτυξη της χώρας.

---

Οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έχει πλέον σχηματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει γίνει απολύτως σαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εντός της κυβέρνησης ότι οι διαδικασίες εξυγίανσης της Ελευσίνας είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη διαδικασία του Σκαραμαγκά. 

Η ανασυγκρότηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα χρειαστεί μεγάλες επενδύσεις σε κεφάλαια και τεχνογνωσία και αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος παίκτης στο τραπέζι που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις, αυτή φαίνεται πως είναι η Onex. Η εταιρεία υποστηρίζεται κεφαλαιακά από την αμερικανική «U.S. International Development Finance Corporation» (DFC) και διαθέτει τεχνογνωσία όχι μόνο από την επαναλειτουργία του Νεώριου στη Σύρο, αλλά κυρίως λόγω των εμποδίων που υπερκέρασε μέχρι να λειτουργήσει σωστά το ναυπηγείο. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες. Τόσο επειδή πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την εξυγίανση της Ελευσίνας, όσο και επειδή πρέπει να προετοιμαστούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την επέκταση της ειδικής διαχείρισης στον Σκαραμαγκά και οι δύο νέοι διαγωνισμοί. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν και σημαντικές προεκτάσεις  σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε κάθε περίπτωση, ως τελευταία προθεσμία θεωρείται ο Σεπτέμβριος του 2021 καθώς τα συμφωνητικά μεταβίβασης του 53% των μετοχών της μητρικής των Ναυπηγείων, Νεώριον Συμμετοχών, στην Onex προβλέπουν την ακύρωση της μεταβίβασης αν μέχρι τότε δεν έχει υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης.

---

Πληροφορίες πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα ναυπηγεία αλλά και για άλλους κλάδους, κάνουν τον κύκλο της αγοράς. Η τράπεζα φέρεται να διερευνά την ελληνική αγορά για deals στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο real estate με έμφαση τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς και στις βιομηχανικές μονάδες τροφίμων.

---

H στήλη επανέρχεται στην υπόθεση του Θριασίου και στην επιστολή της DGComp με την οποία ζητείται λίγο πολύ ο διπλασιασμός του τιμήματος για την παραχώρηση τους εμπορευματικού κέντρου που συμφωνήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Goldair. Και ο λόγος που επανέρχεται είναι μια σύμπτωση που επεσήμανε αναγνώστης, και η οποία αφορά στο ότι ανώτερο στέλεχος της Goldair Group είναι ο Βασίλης Μαγκλάρας που διατηρεί την ιδιότητα Strategic Investments Director.

Αν θυμάστε, ο ίδιος είχε εμφανιστεί ως «τσάρος του διαστήματος» στο πλευρό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Διαστήματος Νίκου Παππά. Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τότε, είχε εκτοξευτεί στις πρώτες γραμμές της δημοσιότητας «καταργώντας» των διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) ενώ ο διακεκριμένος καθηγητής τον κατήγγειλε ουσιαστικά ότι τον «καπέλωσε».

Όπως μάθαμε, μάλιστα, ο συγκεκριμένος μάνατζερ συμμετείχε και σε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου είχαν εξεταστεί πλευρές της συμφωνίας αυτής με κοινοτικούς αξιωματούχους. Τώρα, με τη συμφωνία να κινείται πιθανότατα στην τροχιά της επαναδιαπραγμάτευσης, για να αυξηθεί το τίμημα στη λογική που ζητά η DGComp, σίγουρα θα χρειαστεί μια …διαστημική προσπάθεια για να μην καταρρεύσει το deal.

---

Τελικά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο στην τιτλοποίηση Frontier και πολύ λιγότερο στα αποτελέσματα που αυτή θα επιφέρει στην Τράπεζα. Και εμείς τόσο από τη στήλη όσο και με ρεπορτάζ, αναφερθήκαμε εκτενώς στα «ντε σού» της τιτλοποίησης - και δικαίως - μια που είναι ένα από τα μεγαλύτερα projects που τρέχουν στην αγορά. Έξι δισ. ευρώ δάνεια είναι αυτά. Αυτό άλλωστε αντανακλάται και στα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις. Στο στάδιο αυτό «κατέβηκαν» οι DoValue-Βain Capital-Fortress, η Pimco μαζί με την Quant, η Davidson Kempner μαζί με την Cepal, και η Intrum. Τις επόμενες εβδομάδες θα δεχθεί η τράπεζα και τις δεσμευτικές προσφορές και μτο αργότερο τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο πώλησης των 6,1 δισ. ευρώ.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι οι τιτλοποιήσεις είναι το εργαλείο και ο όχι αυτοσκοπός. Η Εθνική Τράπεζα φαίνεται ότι μετά το Frontier που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής Ι, ξεμπερδεύει μάλλον οριστικά με το «ευγενές αυτό άθλημα». Είναι πολύ πιθανόν δε να μην χρειαστεί να συμμετάσχει στον Ηρακλή ΙΙ ή αν το κάνει να είναι τελικώς για πολύ μικρό πακέτο δανείων. Εξηγούμαστε. Μετα την ολοκλήρωση του Frontier η Εθνική θα έχει μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων στα 3,9 δισ. ευρω (χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε την κληρονομιά της πανδημίας, η οποία προς ώρας δεν είναι μετρήσιμη. Ο σχετικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει υποχωρήσει στο 12%. 

---

Σήμερα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών από την Alpha Bank για τη δεύτερη φετινή έκδοση ομολόγων Tier II 10ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Όπως έγραφε η στήλη και χθες το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ισχυρό και η έκδοση αναμένεται να κλείσει αυθημερόν. Στην αγορά η εκτίμηση είναι ότι το κουπόνι θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από την προηγούμενη έκδοση (4,25%) αν και υπάρχουν προσδοκίες για την «έκπληξη», ενώ θα υπάρχει ρήτρα ανάκλησης στα 5 χρόνια. Τα ομόλογα Tier II προσμετρώνται στα συνολικά κεφάλαια (CAD).

---

-Στο 96,8% έφτασε η συμμετοχή της Newco United Group Hellas στην Forthnet μετά τη δημόσια πρόταση. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) για το εναπομείναν ποσοστό και θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α. Η εταιρεία μπαίνει σε νέα πορεία...

---

Αν και η Autohellas έδωσε ημερομηνίες αποκοπής και πληρωμής μερίσματος η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν είχε αναφορά στο ύψος των κερδών που θα διανεμηθούν στους μετόχους. Η παρουσίαση στους αναλυτές είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει και το ύψος του μερίσματος. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η προοπτική συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines, στην οποία η Autohellas έχει ποσοστό 11,66%. Για την πλήρη εξάσκηση των δικαιωμάτων θα απαιτηθούν κονδύλια 6,7 εκατ. ευρώ.

---

Ο Μάρτιος μπήκε με… φούρια στο Χρηματιστήριο, και με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 75 εκατ. ευρώ στις πρώτες τρεις ημέρες. Τα καλά νέα αφορούν περισσότερο την ΕΧΑΕ η οποία ωφελείται από τους αυξημένους τζίρους αλλά θα έχει να λαμβάνειν έσοδα και από τις γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που είναι προγραμματισμένες.

---

Η εξαγορά του τομέα τομάτας της ΕΛΑΙΣ –Unilever  από τη Μινέρβα, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σημαντική κίνηση επέκτασης της τελευταίας μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας ένα χρόνο περίπου πριν που εξαγοράστηκε από τις Diorama fund (75%) EOS fund του Απόστολου Ταμβακάκη και fund Ellikonos 2 SCA Sicar, με partners τους Παντελή Παπαγεωργίου και Tάκη Σολωμό. 

Η εταιρεία αν και είχε ήδη κάνει επενδύσεις με την εξαγορά του σήματος Χωριό μέσω της οποίας διαθέτει σήματα τυριού και μαργαρινών, αλλά και την εξαγορά της ΤΟΠ, με την συγκεκριμένη εξαγορά των σημάτων pummaro και pelargos διευρύνει το καλάθι των σημάτων και προϊόντων της. 

Το σημαντικό είναι ότι εμπορικά το κομμάτι των τοματικών προϊόντων της Ελαϊς Unilever θα περάσει στη Μινέρβα στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου καθώς προηγείται η διαδικασία απόσχιση τους κλάδου. 

Επίσης, μέσα από τη συγκεκριμένη εξαγορά ξεδιπλώνεται ξεκάθαρα πλέον η πολιτική της νέας ιδιοκτησίας της η οποία θέλει τη Μινέρβα να μετεξελίσσεται με σταθερά βήματα σε πραγματική «εταιρεία τροφίμων» με παρουσία σε διαφορετικά προϊόντα και υποκλάδους μέσω και νέων εξαγορών που θα δούμε στο επόμενο διάστημα

---

Συρρίκνωση – μικρή και διαχειρίσιμη - των οικονομικών της μεγεθών αναμένεται να ανακοινώσει για το 2020 η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας η αύξηση στις τιμές των σιτηρών, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση των πωλήσεων. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει ρίξει το βάρος της στη βελτίωση του μικτού κέρδους και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Επίσης, η εταιρεία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εισπράξει το αντίτιμο των πωλήσεων από προμηθευτές.

---

Από τις ιχθυοκαλλιέργειες στο real estate έχει στραφεί ο εκ των συνιδρυτών της Νηρεύς, Αριστείδης Μπελλές. Ο επιχειρηματίας έχει συστήσει την εταιρεία real estate Sunnyland, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στη διάθεση πολυτελών ακινήτων. Από τα πρώτα ακίνητα είναι το Swell στη Γλυφάδα, ενώ αναπτύσσει κατοικίες στα Νότια Προάστια. Άλλωστε στο portfolio της εταιρείας είναι οικόπεδα φιλέτα σε Γλυφάδα και Βούλα.

---

Έντονες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εταιρεία Λιβάνης. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός εκδοτικός οίκος καταγράφει κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών του, κάτι που συνεχίζεται και το πρώτο δίμηνο του 2021. Η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δημόσιο και τράπεζες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά. Γεγονός που έχει οδηγήσει τον ορκωτό ελεγκτή να εκφράζει αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση δραστηριότητας της εισηγμένης, καθώς τα χρέη αυξάνονται.

---

Μπορεί ο αριθμός των φορτοεκφορτώσεων που διεκπεραιώνονται στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ να συνεχίσουν να καταγράφουν οριακή μείωση, ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης βλέπει τα έσοδα ανά κίνηση στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων να αυξάνονται σημαντικά. Η μείωση στις φορτοεκφορτώσεις οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ η αύξηση των εσόδων στις βελτιωμένες διαδικασίες εξαγωγής και στην αναδιάρθρωση του τιμοκαταλόγου που εφαρμόστηκε. Η εικόνα που επικρατεί στη διοίκηση της εισηγμένης είναι πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι οριακές και δεν θα ανακόψουν την αναπτυξιακή της δυναμική.