Black Box: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

- Από την ενημέρωση που έχουν κυβερνητικά και επιχειρηματικά κέντρα, έχουμε μπροστά μας δύο ενδεχόμενα: Το ένα είναι να ζήσουμε ως τον Μάιο την κορύφωση της επιδημίας και το δεύτερο είναι η κορύφωση να συμβεί ως τον Σεπτέμβριο. Στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στη δεύτερη…

- Κανείς -ούτε οι ειδικοί επιστήμονες- μπορούν να πουν ποιο από τα δύο σενάρια  θα επιβεβαιωθεί. Είναι πιθανόν ακόμη και να μην έχουμε κορύφωση, όπως π.χ. συνέβη στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Συνεπώς πλήρης αβεβαιότητα.

- Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να παρουσιάσει η στήλη πως ετοιμάζονται να διαχειριστούν την κατάσταση οι επιχειρήσεις και κυρίως όσες συνδέονται με τον τουρισμό. Λοιπόν επιχειρηματίες και οικονομικοί διευθυντές έχουν βάλει κάτω τα σενάρια και υπολογίζουν πόσα χάνει η επιχείρηση ανοικτή και πόσα κλειστή.

- Για παράδειγμα ένα καράβι που κάνει δρομολόγιο με 20 επιβάτες πόσο επιβαρύνει την εταιρία σε σύγκριση με κόστος που θα είχε αν έμενε στον ντόκο, χωρίς να καίει πετρέλαιο και το πλήρωμα στο σπίτι; Η σύγκριση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καταλυτική... υπέρ του ντόκου.

- Η συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη των stress test στις τράπεζες υπό τις παρούσες συνθήκες παίρνει διαστάσεις. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, ούτε είναι σοφό να προεξοφληθεί η στάση του SSM αλλά φαίνεται ότι τα ενδεχόμενα είτε αναβολής/ματαίωσης, είτε μεταβολής/προσαρμογής των σεναρίων στις νέες συνθήκες είναι στο τραπέζι.

- Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που λειτουργούν μονάδες ανά την Ελλάδα που ανοίγουν λίγο πριν το Πάσχα και κλείνουν προς τον Οκτώβριο, δεν το λένε ανοικτά αλλά ετοιμάζονται να μην ανοίξουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Μιλάμε για μεγάλα ονόματα του κλάδου που κινούνται προς το παρόν με βάση το σενάριο «δεν ανοίγουμε», αλλά για προφανείς λόγους δεν το ανακοινώνουν ελπίζοντας -όπως όλοι μας- ότι ο καιρός μπορεί να μας λυτρώσει.

- Επιχειρηματικοί οργανισμοί ετοιμάζονται για προσφορά εργασίας εξ αποστάσεως. «Κι αν ένα πρωινό πάμε στην δουλειά και δεν μας αφήνουν να μπούμε στο κτίριο τι θα κάνουμε;» ρωτούν τα στελέχη στις συσκέψεις.

- Όσον αφορά το Χρηματιστήριο επικρατεί χάος. Δεν υπάρχουν ούτε συμπεράσματα, ούτε προβλέψεις. Η βασική παρατήρηση που έρχεται από διαφορετικές πηγές, είναι ότι χωρίς να πούμε πως δεν υπάρχουν πωλήσεις από ξένα funds, η βασική τάση είναι Έλληνες -ιδιώτες και θεσμικοί- να είναι στην πλευρά των πωλητών και επιλεκτικά, σε χαμηλές τιμές κατά περιόδους να αγοράζουν μεγάλα ξένα funds.

- Στο μεταξύ, μετά την Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο  οι μεγαλύτερες τράπεζες και συγκεκριμένα RBS, TSB και Nationwide, ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη την απόφαση τους να αναστείλουν για τρεις μήνες τις πληρωμές των στεγαστικών δανείων για όσους δανειολήπτες έχουν επηρεαστεί από την επιδημία του κορονοϊού. Αυτές οι εξελίξεις βάζουν ιδέες και σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, αλλά προς στο παρόν και όπως είναι σώφρων, περιμένουν να ανακοινώσει σήμερα τα μέτρα η ΕΚΤ, όπου είναι πιθανόν να έχουμε και μέτρα εποπτικού χαρακτήρα από τον SSM.