Black Box: To κώνειο του Σωκράτη από τη χρηματιστηριακή Cisco-τιση και η μάχη της Κρήτης για την 5η θέση στον τραπεζικό χάρτη

Από την Standard and Poors περίμενε την αναβάθμιση το Χ.Α (που δεν ήρθε την Παρασκευή), από τη Cisco Systems τη βρήκε... Μόνο που αυτό που έγινε χθες με το πεντάωρο black out της πλατφόρμας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξαιτίας των εργασιών που σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση της ΕΧΑΕ, έκανε η Cisco, δεν ήταν αναβάθμιση. Υποβάθμιση με τα όλα της ήταν και οι επενδυτές θα έχουν να λένε πως εν έτι 2021, στην καρδιά της τεχνολογικής επανάστασης, βίωσαν την πρώτη συνεδρίαση «σφηνάκι» μόλις μιάμισης ώρας, που η στήλη δεν θυμάται να την έχει ξαναδεί ούτε σε ημιαργίες. 

Οι εξελίξεις που οδήγησαν χθες βράδυ στην παραίτηση του επί 11 χρόνια διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ και στην αλλαγή εποχής για το ελληνικό χρηματιστήριο επιταχύνθηκαν μετά την -όνομα και πράγμα- «μαύρη» μέρα για την αγορά της Αθήνας, τις χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και για τα τραπεζικά συστήματα συναλλαγών κάποια από τα οποία δεν κατάφεραν να επανέλθουν ούτε όταν οι τεχνικοί διόρθωσαν τη βλάβη και ξεκίνησε η συνεδρίαση στις 15.30.

Όσο σύνθετα κι αν είναι τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν ακόμη και σε μια μικρή περιφερειακή αγορά σαν την ελληνική όπου καθημερινά διακινούνται 70-100 εκατ. ευρώ, είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχουν μηχανισμοί ασφαλείας ώστε οι δυσλειτουργίες να αποκαθίστανται άμεσα και αποτελεσματικά.

Αναγκαστικά λόγω θέσης, το fail out «χρεώνεται» στο πολύπειρο στέλεχος του ελληνικού Χρηματιστηρίου, Σωκράτη Λαζαρίδη ο οποίος, για να λέμε την αλήθεια, τελούσε εδώ και αρκετό καιρό σε μια ιδιότυπη «δυσμένεια» από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τα οποία επιδιώκουν την αναβάθμιση του χρηματιστηριακού θεσμού με την ανάδειξη νέων προσώπων και βρίσκονταν ήδη σε συζητήσεις για την δρομολόγηση της αποχώρησής του. Αποχωρώντας ο Σωκράτης Λαζαρίδης αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη πίσω του καθώς ανέλαβε τα ηνία του Χρηματιστηρίου στην πιο δύσκολη καμπή του, σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, και κατάφερε να κρατήσει όρθιο τον θεσμό. 

Η στήλη φυσικά και δεν γνωρίζει την πολυπλοκότητα των τεχνολογιών αιχμής που χρησιμοποιούνται ώστε κάθε μέρα να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συστήματος συναλλαγών, ούτε είναι δουλειά της να αποδώσει ευθύνες. 

Μπορεί να αντιληφθεί, όμως, πως τέτοια συμβάντα -που για να λέμε την αλήθεια ήταν πολύ συχνότερα στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν για το περιβόητο ΟΑΣΗΣ- προκαλούν μεγάλη ζημιά στο brand και στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου και της εισηγμένης ΕΧΑΕ, γι αυτό και ο Σωκράτης Λαζαρίδης δέχθηκε χθες να πιεί το κώνειο της παραίτησης από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου. 

Η πιο πρόσφατη περίπτωση παραίτησης που είχαμε σε χρηματιστηριακή αγορά με αφορμή τεχνικές βλάβες, ήταν στην Ιαπωνία το 2020. Το mega glitch που είχε είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2020 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο,  όταν οι συναλλαγές στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν για μια ολόκληρη ημέρα λόγω προβλήματος στο hardware του συστήματος συναλλαγών,  είχε οδηγήσει στην έξοδο τον τότε πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Koichiro Miyahara ο οποίος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και ένα μήνα μετά υπέβαλε την παραίτησή του.

Πρόσφατο σοβαρό περιστατικό είχαμε μόλις πριν από μερικές ημέρες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όταν λόγω τεχνικού προβλήματος διεκόπη για αρκετή ώρα η ζωντανή μετάδοση των τιμών, στις αρχές της χρονιάς είχε «χτυπηθεί» από το φαινόμενο του λεγόμενου «glitch» το χρηματιστήριο της Ινδίας, ενώ πολλοί επενδυτές θα θυμούνται ακόμη το πολύωρο πάγωμα των συναλλαγών του Nasdaq το 2013 και του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 2015 εξαιτίας ανάλογων τεχνικών προβλημάτων.

Όπως μας εξηγούσε στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στα συστήματα συναλλαγών, τέτοια «κρασαρίσματα» συμβαίνουν πλέον σπανιότερα αλλά διαρκούν όλο και περισσότερο χρόνο στις αγορές. ρές.

Σήμερα βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται με την ίδια αφορμή, ανεξαρτήτως αν η παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη (σ.σ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εξασφαλιστεί ομαλή διαδοχή) δεν συνδέεται επίσημα με το χθεσινό black out αλλά με τη δικαιολογία ότι προσεγγίζει το όριο συνταξιοδότησης.

---

Ποιο πρώην μεγαλοστέλεχος της Κεφαλαιαγοράς, μέλος σήμερα του Δ.Σ της ΕΧΑΕ αλλά και «ευαίσθητης» Επιτροπής του ομίλου, φέρεται από διάφορους κύκλους ως φαβορί για αναβάθμιση στο διοικητικό συμβούλιο ; Και πόσο αληθεύουν οι φήμες ότι επιχειρεί να χτίσει προφίλ ικανού μάνατζερ για την ΕΧΑΕ ώστε να αναλάβει τα ηνία, επενδύοντας στην παλιά τέχνη της... αυτοπροβολής;

---

To σύμφωνο κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν η Παγκρήτια Τράπεζα με τη συνεταιριστική τράπεζα Χανίων για τη μεταξύ τους συγχώνευση μεταφέρει τις εξελίξεις των εξαγορών/συγχωνεύσεων των τραπεζών, στο πεδίο των συνεταιριστικών. Η συγκεκριμένη «υποκατηγορία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακόμη φορέας σημαντικών προβλημάτων που όλα δείχνουν ότι πλέον επιχειρείται να αντιμετωπιστούν σοβαρά.

Η ρήτρα εμπιστευτικότητας του MOU καθιστά φειδωλές τις δύο πλευρές στις δηλώσεις τους. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα εξαρτηθεί από το πως θα κυλήσουν οι διαδικασίες.

Η Παγκρήτια είχε ενεργητικό 1,913 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020 και προ φόρων κέρδη 3,096 εκατ. ευρώ. Η συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι συγκριτικά μικρότερη, διαθέτει δίκτυο 23 καταστημάτων, από τα οποία τα 16 είναι στην Κρήτη και τα 7 στην Αττική. Οι καταθέσεις της ανέρχονταν σε 652 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αν προχωρήσουν σε συγχώνευση αυτό θα γίνει με βάση την καθαρή θέση κάθε τράπεζας μετά από το due diligence και μετά από εγκρίσεις των γενικών τους συνελεύσεων. Πριν ολοκληρωθεί η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.

Η κίνηση των δύο τραπεζών δίνει νέα δυναμική στον τραπεζικό κλάδο της περιφέρειας και αν η συγχώνευση προχωρήσει, η νέα τράπεζα ενδεχομένως να κινηθεί και σε εθνικό επίπεδο για να αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος, να διευρύνει την πελατειακή της βάση ώστε να αναδειχτεί στην πέμπτη τράπεζα της χώρας. Θέση την οποία μέχρι σήμερα καταλαμβάνει η -υπό εξυγίανση- Τράπεζα Αττικής.

---

Στην οποία τράπεζα Αττικής το θρίλερ καλά κρατεί μιας και η εξυγίανση δια της αύξησης κεφαλαίου και της εισόδου ενδιαφερόμενων ιδιώτη/ιδιωτών έχει αρκετά επεισόδια μπροστά. Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενδιαφέροντος από ιδιώτες προκειμένου να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που εκτιμάται πως θα χρειαστεί σε πρώτη φάση η Attica Bank. Η δίωρη παράταση που δόθηκε χθες βράδυ για τα μεσάνυχτα, μεταφέρει εκ των πραγμάτων τις όποιες τυπικές ανακοινώσεις για σήμερα ή τις επόμενες ημέρες από τη στιγμή που οι σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις-προσφορές, να γίνουν διαβουλεύσεις, να ενημερωθεί η διοίκηση της τράπεζας, η ΤτΕ, ο SSM και πάει λέγοντας.

Στην εν λόγω ΑΜΚ όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να μετάσχει φυσικά το ΤΧΣ (λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά για αυτή τη δουλειά) αλλά και το ΤΜΕΔΕ με ένα ποσό έως 50 εκατ. ευρώ. 

Όλα αυτά μένει να αποσαφηνιστούν, ανάλογα με το πόσα λεφτά θα δεσμευτεί να βάλει ο ιδιώτης (αν εμφανιστεί) και εφόσον υπάρξει συμφωνία καθαρή από αιρέσεις, προϋποθέσεις κλπ. 

Ένα πρώτο ζητούμενο που αφορά κυρίως στο ΤΧΣ είναι πάντως να βρεθεί άμεσα επενδυτής προκειμένου να μην χρειαστεί να κρατήσει το 70% της τράπεζας υπό τον έλεγχό του ώστε να αποφευχθεί τυχόν έλεγχος για το αν η συμμετοχή του θεωρηθεί κρατική βοήθεια. Ένα δεύτερο ερωτηματικό είναι το ΤΜΕΔΕ. Αποτελεί ιδιωτικό φορέα ή επειδή εποπτεύεται κεντρικά, θεωρείται δημόσιος;

Μην το δένετε πάντως πως το Δ.Σ της Attica Bank θα συνεδριάσει σήμερα. Μπορεί το Δ.Σ να γίνει Τετάρτη, μπορεί Παρασκευή, μπορεί και αργότερα. Είναι και η αργία της 28ης για το... «ΌΧΙ» που είναι μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα. Για τις επικείμενες αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Τράπεζας Αττικής η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό. Οι πληροφορίες επιμένουν. 

---

Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατάμε για το σημερινό συμβούλιο υπουργών ενέργειας όπου θα συζητηθεί για μια ακόμη φορά η ενεργειακή κρίση και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή της, χωρίς ωστόσο να αναμένεται λευκός καπνός για την υιοθέτηση κάποιας γενναίας παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι 27 υπουργοί αναμένεται να ανακυκλώσουν τις ιδέες και σκέψεις που έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι, ελπίζοντας ο φετινός χειμώνας να μην είναι...βαρύς. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

---

Πριν το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης και νωρίτερα όλων των άλλων μεγάλων εταιρειών, αναμένεται ανακοινώνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και 9μήνου η εταιρεία Mytilineos. Η καλή πορεία προδιαγεγραμμένη.

---

Μεγάλη εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας ξεπερνά πλέον τα σοβαρά προβλήματα χρέους του παρελθόντος μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές και με προσδοκώμενα EBITDA 100 εκατ. δρομολογεί τα επόμενα βήματά της για την εισαγωγή των μετοχών της στη Wall Street. Προσδοκώμενη κεφαλαιοποίηση; Τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Μεγάλο το στοίχημα για την εταιρεία, αλλά το quiz δεν είναι δύσκολο. Για σκεφτείτε λίγο πριν η στήλη σηκώσει την κουρτίνα με περισσότερες λεπτομέρειες. 

---

Ίσως η Prodea να ανήκει στις λιγοστές εταιρείες ακινήτων που γνωρίζουν πώς να αντλήσουν πραγματική αξία από την υιοθέτηση της εφαρμογής των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις. Η ΑΕΕΑΠ, όπως έγινε γνωστό, σε παρουσίαση, χθες, στην Prodexpo, διαθέτει ήδη, πιστοποιημένα ως πράσινα ακίνητα αξίας 301 εκατ. ευρώ, των οποίων η αξία θα αυξηθεί σε 349 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Επίσης, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες επενδύσεις της, σε ορίζοντα ενός-ενάμιση χρόνου, η Prodea θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της, «πράσινα» ακίνητα ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησης των νέων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ακινήτων της θα προέλθει από το «πράσινο» ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ που έχει εκδόσει.

---

Eκτόξευση της τιμής της μετοχής της Entersoft στα 7,6 ευρώ από 4,9 ευρώ που είναι σήμερα προβλέπει η Eurobank Equities. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η οργανική ανάπτυξη της εισηγμένης θα φέρει μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών 47%, ενώ έως το 2025 θα καταγράφεται ανάπτυξη περίπου 20% κατ’έτος. Η ανάπτυξη που αναμένεται να καταγράψει η εισηγμένη οφείλεται στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί, καθώς επίσης και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να χρηματοδοτήσει σημαντικές ψηφιακές δράσεις έως το 2026.Η αγορά που απευθύνεται η εταιρεία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, από τα 350 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, έως 800 εκατ.ευρώ σε βάθος πενταετίας.

---

Δεν αναμένεται αλλαγή της πολιτικής από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxford Economics. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι πολιτικές αποφάσεις συνδέονται στενά με τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβολές που αναμένονται τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας πως θα ενταθεί η συζήτηση σχετικές με τον πληθωρισμό.Οι αναλυτές προβλέπυον πως οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο 4% το τέταρτο τρίμηνο. Πότε βλέπουν κάμψη του; Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 2%.

---

Η ΛΑΝΑΚΑΜ είχε έτοιμο σχέδιο για Spot παραγγελίες και μείωση των αποθημάτων, σε περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού οδηγήσει σε νέο κλείσιμο των καταστημάτων. Ωστόσο δεν έχει χρειαστεί να το ενεργοποιήσει, ενώ βλέπει τις πωλήσεις της να καταγράφουν σημαντική αύξηση συγκριτικά με το 2020. Η τάση αυτή ευνοείται από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των διαθεσίμων των νοικοκυριών.

---

Αύξηση του κύκλου εργασιών 15% στα 6,4 εκατ.ευρώ σημείωσε η Μαθιός Πυρίμαχα το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, με τις πωλήσεις να συνεχίζουν να βαίνουν ανοδικά. Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

---

Θετικά κινούνται και οι πωλήσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Η καλή τουριστική σεζόν, το άνοιγμα των καταστημάτων συγκριτικά με το 2020 και η επαναλειτουργία του κλάδου Horeca έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.