Black Box: Το 2021, σύντροφοι, είναι μια προέκταση του 2020. Βαστάτε!

Ο Μινώταυρος δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τον δικό του Καζαμία. Όταν έπρεπε να το κάνει δεν το έκανε, επειδή δεν κάνει πράγματα όταν τα κάνουν και οι άλλοι. Και σήμερα δεν το τολμά, ακόμη, επειδή τελειώνει ο Ιανουάριος και δεν συνηθίζονται οι ετεροχρονισμένοι Καζαμίες. Δεν συνηθίζονται αλλού! Εδώ όμως στον Λαβύρινθο, στο Βασίλειο του Μινώταυρου, όλα επιτρέπονται. Πάμε λοιπόν! 

Ιανουάριος: Ο Κυριάκος σκέπτεται να επαναφέρει στην κυβέρνηση τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Φεβρουάριος: Ο Μήτσος Αβραμόπουλος αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που μεταβαίνει στην Άγκυρα για να διαπραγματευτεί τα πάντα. Οι Τούρκοι αιφνιδιάζονται, αρνούνται και δηλώνουν ότι θα πάνε στην Χάγη μόνο για την Υφαλοκρηπίδα.  

Μάρτιος: Οι Ολλανδοί αποσύρονται από την Ελλάκτωρ. Δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη πως διοικείται μια ελληνική εταιρεία.

Απρίλιος: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αγανακτεί με την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ και δηλώνει ότι αν και εφόσον εξακολουθήσει αυτή, τότε θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Θα εξακολουθήσει να είναι υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια θα κάνει πράξη τον μεγάλο συνασπισμό!

Μάϊος: Ο Θανάσης Μαυρίδης αφού έχει παραιτηθεί απ’ όλες τις διοικητικές θέσεις του liberal.gr ανακοινώνει την επανέκδοση του Φιλελεύθερου. Θεός φυλάξει!

Ιούνιος: Ο Ιβάν Σαββίδης πουλάει τον ΠΑΟΚ στον Τσάκα.

Ιούλιος: Επιτέλους, η χώρα έχει εμβόλια. Ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίζεται με γένια στο αεροδρόμιο για την υποδοχή τους. Μετά από τόσα ξενύχτια έχει αλλάξει εκ βαθέων.

Αύγουστος: Ο Χάρης Θεοχάρης είναι όντως ο υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης. Εμφανίζεται σε εκδήλωση δίπλα στον πρωθυπουργό και οι παριστάμενοι θυμούνται ότι η χώρα διαθέτει και υπουργείο Τουρισμού.

Σεπτέμβριος: Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει αιφνιδιαστικά (;) εκλογές.

Οκτώβριος: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατεβαίνει στις εκλογές, μόνο και μόνο για να μην μπορέσει ο Κυριάκος να πάει σε δεύτερες εκλογές! Την ιδέα την βρίσκει εκπληκτική ο σύντροφος Καρανίκας, ο οποίος και διεκδικεί την πατρότητα.

Νοέμβριος: Ο Αρκάς ξεκινάει ανένδοτο στον Θαναθάκη.

Δεκέμβριος: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής χειμώνα.

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2022. Το 2021, σύντροφοι, είναι απλά μία προέκταση του 2020. Βαστάτε!

----

Υπάρχουν στελέχη με αρχηγικές φιλοδοξίες στην ΝΔ; Αλίμονο! Μιλάμε για ένα κόμμα βαρόνων, για ένα κόμμα που εκκολάπτει τον μεγαλύτερο αριθμό υποψήφιων αρχηγών από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ έχει ισχυρή ηγεσία. Ό Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών. Οπότε και δεν έχει νόημα οποιαδήποτε εκδήλωση αρχηγικής τάσης. Εκτός αν κάποια οικονομικά κέντρα έχουν άλλα σχέδια. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Το πολύ – πολύ ο εκλεκτός τους να καεί πριν από την ώρα του… 

----

Ο πρόεδρος Πάκης και άλλοι εκλεκτοί πολιτικοί άνδρες δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι με τις διερευνητικές. Όταν γινόντουσαν στο παρελθόν και επί των ημερών τους ήταν καλό πράγμα. Τώρα είναι κακό που γίνονται επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άνευ άλλων σχολίων.

---

Η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο Σάκης Καλλιτσάντσης, πρέπει να τύχει της προσοχής όλων όσων τους απασχολεί το μέλλον του επιχειρείν. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με όλες τις ειδικότερες παρατηρήσεις ή με το αν είναι δίκαιος ή άδικος ο αιχμηρός τόνος της επιστολής, η παρέμβαση Καλλιτσάντση έχει ιδιαίτερο νόημα. Είναι μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, προέρχεται από έναν έμπειρο επιχειρηματία και περιέχει επισημάνσεις που δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο της Ελλάκτωρ αλλά απασχολούν συνολικά την επιχειρηματικότητα και τον τρόπο που γίνονται οι δουλειές στην Ελλάδα. Γι αυτό πρέπει αυτές οι επισημάνσεις να απαντηθούν. Το γεγονός δε ότι ο ίδιος δεν είναι πια βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ προσδίδει άλλο χαρακτήρα στα λεγόμενά του. Η παρέμβασή του αποτελεί αν μη τι άλλο αφορμή για να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά ακόμη και από τους θεσμούς. Αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η υπόθεση του ελληνικού επιχειρείν, ιδού η ευκαιρία.  

----

Με τόσες και τόσες καθυστερήσεις στο deal του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, δεν είναι και παράλογο, που εδώ και μερικές ημέρες …σέρνεται φημολογία για το plan B, με διάθεση μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Άλλωστε και αυτό, είναι ένα μέσο πίεσης, όπως γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες μου, πάντως, αναφέρουν ότι το deal είναι ζωντανό, έστω κι αν η διαπραγμάτευση κρατήσει κάποιες ημέρες ακόμα.

Και η ισχυρότερη ένδειξη αυτού, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Έστω και αν είναι εξαντλητικές ως διαδικασία, οι δύο πλευρές, δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από το «τραπέζι». Και όπως πληροφορούμαι, συνεχίζουν καλόπιστα τη διαδικασία, με προσδοκία να κλείσουν τη συμφωνία, την οποία επιθυμούν και οι δύο.

Και για το λόγο αυτό το ισχυρότερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει deal. Άλλωστε, το ΙΡΟ δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει το προσδοκώμενο ρευστό στην τράπεζα, ενώ και η Κομισιόν πιέζει να μην απομακρυνθεί πολύ η όποια λύση από τις προθεσμίας που έχουν τεθεί. Από την άλλη και η πλευρά του CVC πρέπει να κάνει τις απαραίτητες «χειρονομίες» για να πάρει το μαγαζί. Πάντως, αυτή την εβδομάδα, μην περιμένετε νεώτερα… Ίσως ούτε και την επόμενη.

-----

Στροφή στο real estate και στην αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κάνουν οι ελληνικές τράπεζες. Την αρχή κάνει η Eurobank, ενώ όπως μαθαίνουμε θα ακολουθήσουν Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις διοικήσεις των τραπεζών να βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με τα αντίστοιχα τμήματα των τραπεζών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η Eurobank σχεδιάζει νέες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία μέχρι το τέλος του 2022. Μιλάμε για περίπου 6.500 ακίνητα συνολικά αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που προήλθαν από τη συγχώνευση της Grivalia με τη Eurobank. Πρόκειται στην ουσία για την ανάπτυξη μη τραπεζικών εργασιών, που συμβάλλουν όμως στην κερδοφορία της τράπεζας, η οποία θα έρθει μέσω της μίσθωσης των χώρων ή της πώλησής τους σε επενδυτές. Στόχος της τράπεζας είναι η δημιουργία νέας αγοράς κτηρίων προς εκμετάλλευση, η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η διαχείριση των οικιστικών ακινήτων.

----

Φως στο τούνελ  διαφαίνεται για τη διάσωση της ιστορικής Χαλυβουργίας Ελλάδος, της εταιρείας η οποία παρήγαγε τα σίδηρα με τα οποία χτίστηκε ο οχυρό Ρούπελ. Ας αφήσουμε όμως την ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για να δούμε την σύγχρονη περιπέτεια της βιομηχανίας.  Με δάνεια άνω των 250 εκατ. ευρώ η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη, ανάλογη αυτής που είχε το ηρωικό οχυρό. Το πρώτο βήμα απεμπλοκής έγινε οταν η Εurobank πούλησε τα δικά της δάνεια περίπου 50 δισ. ευρώ στην Η.Ι.G. Oμως και παλι το βάρος που απέμενε για την επιχείρηση της οικογένειας Μάνεση ήταν μεγάλο. Το κλειδί για τις εξελίξεις το κρατούσαν Εθνική και Πειραιώς οι οποίες όπως πληροφορούμαστε αποφάσισαν και αυτές να πουλήσουν τα δάνεια τους, αθροιστικά 90 εκατ.ευρω στην Αμερικανική εταιρεία.

Βέβαια απομένει η Alpha Bank στην οποία παρόλο που η  Χαλυβουργία οφείλει περίπου 170 εκατ.ευρω,  δεν φαίνεται να προχωρά στην πώληση τους. Η περιπέτεια της Χαλυβουργίας αναδεικνύει την HIG ως ισχυρό παίκτη στην ελληνική αγορά. Την εν λόγω εταιρεία την έχουμε συναντήσει ακόμη στη χρηματοδότηση των έργων της Dimand, επίσης εμφανίστηκε στην πώληση των δανείων των ξενοδοχείων Κυπριώτη στην Κω .

----

Δύο είναι οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για το Digital Media Center της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ). Πρόκειται για την Indigital AE και την Intraway EΠΕ που κατέθεσαν προσφορά για το project 4,98 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας, της κυβέρνησης και θα δημιουργήσει βάση δεδομένων και ανοιχτών πληροφοριών. Η ΓΓΕΕ μπαίνει στην ουσία στο data analytics…

----

Πρόκειται για κλισέ, αλλά η λέξη «φιλέτο» ταιριάζει στο νεοκλασικό κτίριο πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί τον Μάιο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ένδυσης και στο ακίνητο της Αγίας Ειρήνης φιλοξενεί ένα από τα καταστήματά της. Ωστόσο, λόγω συσσωρευμένων οφειλών προς τις τράπεζες, τον λόγο, πια, έχει η σέρβισερ Cepal, που ως επισπεύδουσα της εκποίησης, βγάζει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» το νεοκλασικό έναντι τιμής εκκίνησης 2,2 εκατ. ευρώ.

----

Για το θέμα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες delivery σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει. Μαθαίνουμε πως τα σχετικά ερωτηματολόγια εστάλησαν σε δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με την Επιτροπή να «ψάχνει» το ενδεχόμενο δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών στην αγορά και τις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν οι επιχειρήσεις, που φτάνουν έως το 25% της παραγγελίας.

----

Χθες συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων η υπόθεση για το «μπλόκο» που έχουν βάλει μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων στην ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ  της γραμμής Υπερυψηλής Τάσης στην Πελοπόννησο. Οι μοναχές επικαλούνται οπτική όχληση από τους πυλώνες. Το ανησυχητικό δεν είναι τι ισχυρίζονται, αλλά πως η «αισθητική» των μοναχών μπλόκαρε έργο 110 εκατομμυρίων ευρώ.  Μαθαίνουμε πως ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε να μην παραταθεί η προσωρινή διαταγή αναστολής ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για το έργο. H δικαιοσύνη ωστόσο απεφάνθη παράταση της προσωρινής διαταγής, δηλαδή της παύσης εργασιών, μέχρι την έκδοση της απόφασης. Η απόφαση; Τέλη Φεβρουαρίου. Όσο το έργο καθυστερεί, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή βλαβών σε άλλες μονάδες στη χώρα, οι καταναλωτές να βρεθούν ξαφνικά χωρίς ρεύμα...