Black Box: Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν - Μητσοτάκης. Ώρα Μυτιληναίου, επενδυτές στα βασιλικά ανάκτορα και οι Κινέζοι δανειστές

Στις 16 Μαϊου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Όπως πληροφορείται η στήλη στην ατζέντα της συνάντησης είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τα εξοπλιστικά και το ενεργειακό. Οι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει πολλές προσδοκίες στη χώρα μας για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει από τον Λευκό Οίκο, στον οποία αναμένεται να συζητηθεί και το ουκρανικό, χωρίς να αποκλείονται νέες πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά.

---

Στις 4 Μαϊου δημοσιεύει αποτελέσματα η Μytilineos για το πρώτο τρίμηνο. Η στήλη μαθαίνει πως έρχονται νέα έργα, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ενώ τα mega trends της αγοράς ευνοούν τα προϊόντα της. Πράσινη ενέργεια, κατασκευές και αλουμίνιο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταγράψουν μεγάλη ανάπτυξη.

Τι να περιμένουμε στα αποτελέσματα τριμήνου; Αύξηση του EBITDA κατά 60%, στα 130 εκατ. ευρώ προβλέπει για τον όμιλο Μυτιληναίος η Citi σε report της με το οποίο, παράλληλα, θέτει την εταιρεία σε καθεστώς «positive catalyst watch» για τις επόμενες τριάντα ημέρες. Ταυτόχρονα προβλέπει και νέα πιθανή αναβάθμιση για την μετοχή της εταιρείας. Αναλυτικότερα, ο αμερικάνικος οίκος προχώρησε σε μια λεπτομερή εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία αναμένει ιδιαίτερα δυνατά (αρκετά πάνω από το consensus της αγοράς), καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία της εταιρείας όχι μόνο δεν επηρεάζεται από της σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά αντιθέτως βγαίνει ευνοημένη από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα η Citi προβλέπει το EBITDA για το πρώτο τρίμηνο του 2022 να εκτινάσσεται στα 130 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ανεβάζει την πρόβλεψή της για το ετήσιο EBITDA του 2022 στα 568 εκατ. ευρώ και στα 727 εκατ. ευρώ το 2023. Σύμφωνα με την Citi, o υπερδιπλασιασμός των κερδών της Mytilineos τα επόμενα έτη, τροφοδοτείται και από τους τρεις βασικούς άξονες των δραστηριοτήτων της.

---

Ισχυρό ενδιαφέρον από εταιρείες του real estate και των κατασκευών εκτιμάται ότι θα προσελκύει η βασική φάση των έργων ανάπλασης των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι. Μιλάμε για τα βασικά έργα επειδή έχει οριστεί, ήδη, ως προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία  ΕΡΕΤΒΟ, ΕΤΒΟ και Νηρίκος Τεχνική για την αποκατάσταση και ανάδειξη του θερινού ανακτόρου που είναι έργο 14 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του θερινού ανακτόρου, όπως η ενίσχυση της λιθοδομής, η αποκατάσταση του δυτικού αετώματος της στέγης, η τοποθέτηση ανελκυστήρα, η προσθήκη ράμπας, η συντήρηση των ξύλινων δαπέδων και η αποκατάσταση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης. Με τα στελέχη της βρετανικής London&Regional Properties να έχουν βρεθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, η φημολογία φούντωσε για την πιθανή συμμετοχή της συγκεκριμένης εταιρίας στο έργο ανάπλασης.

 Η L&R είναι παλιά γνώριμος στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας δώσει το «παρών», πριν από αρκετά χρόνια, στο διαγωνισμό για την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό. Τα έργα που θα υλοποιηθούν έχουν προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ που προέρχεται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για 670 στρεμμάτων με το Δημόσιο να αναλαμβάνει τη αποκατάσταση και διαχείριση 32 κτιρίων, ενώ 32 εκτιμάται ότι θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

---

Ιδιαίτερο βάρος στις επενδύσεις ρίχνει η διοίκηση της Βιοκαρπέτ, επισημαίνοντας ότι είναι ο πρωταρχικός της στόχος, καθώς αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει, ήδη, κατασκευασθεί ένας νέος αποθηκευτικός χώρος 6.000 τετραγωνικών μέτρων για προϊόντα αλουμινίου, ενώ έχει ήδη παραγγελθεί μια νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως που αναμένεται να εγκατασταθεί έως τον Οκτώβριο του 2022.

Παράλληλα ο όμιλος επενδύει και στην «πράσινη» ενέργεια. Ήδη μέσα στο 2021 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού 10MW από την μητρική εταιρεία του ομίλου και αναμένεται να συνδεθεί σύντομα στο δίκτυο. Επίσης έχει κατασκευασθεί και υποσταθμός δυναμικότητας 100 MW. Έτσι, διαθέτει σήμερα, συνολικά,  φωτοβoλταϊκούς σταθμούς 19 MW. Στους στόχους της διοίκησης του Ομίλου είναι όπως κατασκευασθούν ακόμη 10 MW για λογαριασμό της Εξάλκο και 5MW για την Βιοκαρπέτ με βάση τις άδειες παραγωγής που κατέχει. Επίσης η Εξάλκο κατέχει άδεια για φωτοβολταϊκό  50MW που αναμένεται να αξιοποιηθεί αναλόγως των περιστάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τη χρήση 2022, ήδη για το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος σημείωσε μια σημαντική αύξηση του τζίρου και των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, παρατηρεί η διοίκηση του ομίλου, «η κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, σήμερα, με την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την πορεία της πανδημίας μας καθιστούν ιδιαιτέρως επιφυλακτικούς για οποιαδήποτε πρόβλεψη για την μελλοντική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022».

---

Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη που μας έρχεται από το εξωτερικό δίνει κάποιες ελπίδες στις χρεωμένες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδίως αυτές που έχουν δανειστεί από την Κίνα. Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα σιωπής η Κίνα αποφάσισε να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και το πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει μαζί με την ομάδα G 20 για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων χωρών που δυσκολεύονται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τους. Η απόφαση της Κίνας έγινε γνωστή πριν μερικές ημέρες από την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η συνεργασία αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση της Ζάμπια, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κήρυξε στάση πληρωμών μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Η αφρικανική χώρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση τον Νοέμβριο του 2020, υπό το βάρος των 17,3 δισεκατομμυρίων που είναι το συνολικό της εξωτερικό χρέος, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους λιγοστούς οικονομικούς της πόρους για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας.

Περίπου το 1/3 του εξωτερικού χρέους οφείλεται στην Κίνα, η οποία είχε δανείσει παλαιότερα την χώρα με διάφορους τρόπους. Παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ και η Ζάμπια έχουν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία από τον Δεκέμβριο του 2021, για την παροχή ενός έκτακτου δανείου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ζάμπια και των πιστωτών δεν έχουν αρχίσει ακόμα, κυρίως λόγω της κινεζικής απροθυμίας. Τώρα που φαίνεται πως η Κίνα αποφάσισε να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους πιστωτές και τους διεθνείς οργανισμούς, αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα συναινέσει σε μία γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού της χώρας που θα περιλαμβάνει και κάποιο «κούρεμα», ή δεν θα πάει παραπέρα από μία μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Το τι θα αποφασίσει τελικά η Κίνα είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα μετρήσει πολύ αν παρουσιαστούν παρόμοια προβλήματα και σε άλλες χώρες σαν την Ζάμπια.

Με βάση στοιχεία του Reuters, αυτή την στιγμή η Κίνα έχει δανείσει σε φτωχές χώρες περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα εξήντα δις που έχουν δανείσει σε αυτές τις χώρες οι δυτικές χώρες που αποτελούν το λεγόμενο Paris Club, και είκοσι φορές πάνω από τα μόλις πέντε δις που είχε δανείσει η Κίνα το 2006. Αν τελικά αποφασίσει να προχωρήσει σε μία γενναία αναδιάρθρωση θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι για όλες τις υπόλοιπες χώρες που κινδυνεύουν να βρεθούν στην θέση της Ζάμπια. Αν όχι, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για αυτές.

---

Mια πιθανή διακοπή στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια των τραπεζών για διανομές μερισμάτων και να πιέσει την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS. H επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανότατα θα έχουν χαμηλότερα κέρδη και μπορεί να επανεξετάσουν τα σχέδια διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Σε περίπτωση αναστολής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν ακόμη πιο περιορισμένη ικανότητα διανομής μερισμάτων και αυτές με «σφιχτά» κεφαλαιακά μαξιλάρια, ενώ μπορεί να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν στα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης στο 2,8% για το 2022, 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του πριν έξι μήνες.

Σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, η πλήρης αντικατάσταση άλλων πηγών εφοδιασμού δεν θα είναι δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνει ο οίκος. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν υποτεθεί ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 2,51% σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι μόλις 0,3% αντί για 2,8% το 2022

---

Η Reality Labs τo τμήμα της Meta που ασχολείται με το μετασύμπαν ανέφερε ζημία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο Zuckerberg είπε ότι o βραχυπρόθεσμος στόχος είναι «να βοηθήσουμε τους δημιουργούς να κερδίσουν χρήματα στο Horizon Worlds, την πλατφόρμα κοινωνικής εικονικής πραγματικότητας».

Οι χρήστες μπορούν να κοινωνικοποιούνται, να εργάζονται και να παίζουν, ωστόσο η επένδυση δεν είναι ακόμη κερδοφόρα, αλλά θέτει τα θεμέλια για μια «συναρπαστική δεκαετία το 2030». Νωρίτερα η εταιρεία προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, όταν έγινε γνωστό πως θα έπαιρνε σχεδόν τα μισά από τα κέρδη των δημιουργιών που πωλούνται στο Horizon ως τέλη συναλλαγής.

Η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη ακουστικών εικονικής πραγματικότητας. Έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ένα ακουστικό VR ανώτερης ποιότητας, με την κωδική ονομασία Project Cambria. Αυτό το σετ μικροφώνου-ακουστικού θα σχεδιαστεί ειδικά για περιπτώσεις χρήσης εργασίας και τελικά «αντικαθιστά τον φορητό υπολογιστή», σύμφωνα με τον Zuckerberg. Οι συσκευές θα διαθέτουν επίσης παρακολούθηση ματιών και παρακολούθηση προσώπου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν καλή οπτική επαφή στον εικονικό κόσμο.

Η Meta Platforms έχασε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο. Η μετοχή κατέρρευσε κατά 26%, όταν η εταιρεία ανέφερε ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από την εφαρμογή βίντεο σύντομης διάρκειας TikTok.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.