Black Box: Τι συμβαίνει με τουρισμό και λιανεμπόριο

-  Κακός μήνας για το ΧΑ  αποδεικνύεται -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ο Ιούλιος. Γενικότερα φαίνεται ότι από την πλευρά των ξένων θεσμικών καταγράφεται μεγάλη ατονία. Αναζητήστε τις ευθύνες στην αναζωπύρωση του κορονοϊού; Θέλετε η αιτία να εντοπίζεται στην ασυμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης;  Στους φόβους για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την καθίζηση του τουρισμού; Όποιοι και να είναι οι λόγοι, η χρηματιστηριακή αγορά δεν δείχνει να αισθάνεται  καλά.

- Στο μεταξύ στο Χρηματιστήριο  επαναλαμβάνεται σταθερά  κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το φαινόμενο, να παρουσιάζεται στο κλείσιμο μεγάλος όγκος πωλήσεων. Αυτό δηλαδή που ελληνιστί αποκαλούμε στην αγορά "χώσιμο". Η συγκεκριμένη πρακτική ήταν εμφανής ιδιαίτερα στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, στην οποία ενώ οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες και ο  τζίρος ήταν  περί τα 37 εκατομμύρια, στο κλείσιμο  έγιναν συναλλαγές ύψους 6 εκατομμυρίων.

-  Σε νέες αγορές επεκτείνεται ο όμιλος Μυτιληναίου με τις ανακοινώσεις που έγιναν  για το μετασχηματισμό του κλάδου, έργων EPC- ΜΕΤΚΑ. Το νέο business unit του ομίλου εκτός των άλλων θα δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τομέας με πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης διεθνώς, αλλά και ειδικώς στην Ελλάδα.

- Είναι κρίμα που η Γενική Συνέλευση της Eurobank στις 28 Ιουλίου θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, γιατί μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να εγκρίνει περιλαμβάνονται ορισμένα που είχαμε αρκετά χρόνια να ακούσουμε στην Ελλάδα. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν πρόγραμμα διάθεσης μετοχών (stock option) σε στελέχη της διοίκησης και στο προσωπικό της εταιρείας και των θυγατρικών με την έκδοση νέων μετοχών. Το ενδιαφέρον είναι η τιμή στην οποία θα ασκηθούν τα δικαιώματα, ενώ επίσης η συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει οι υπάρχοντες μέτοχοι να πάρουν μια μετοχή του Cairo για κάθε12 μετοχές Eurobank που κατέχουν.

-  Τα ασύμμετρα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Καταρχήν ο τουρισμός: το Costa Navarino, για το οποίο να σημειωθεί ότι στην τουριστική πιάτσα κυκλοφορεί ότι πάει καλά επειδή στράφηκε στην ελληνική αγορά, παρουσιάζει σήμερα πληρότητα η οποία ανταποκρίνεται στο 25% της πληρότητας που είχε κατά τον περσινό Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τον Αύγουστο, πιθανόν η πληρότητα να φτάσει το 50% του περσινού Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθούν οι προηγούμενες εκτιμήσεις, τότε η χρονιά εξελίσσεται για τη συγκεκριμένη μονάδα με κάμψη της τάξης του 60 ως 70%, με την επιφύλαξη ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την κίνηση Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

- Επιπτώσεις Νο2 με αντικείμενο τις λιανικές πωλήσεις: Το Golden Hall παρουσιάζει  πτώση στην κίνηση  της τάξης του 15%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα στην αγορά, μείωση μόνον 15% θεωρείται καταπληκτική επίδοση, σε βαθμό που  μπορεί κάποιος να πει ότι σχεδόν η κρίση δεν το έχει αγγίξει. Αντίθετα το Mall παρουσιάζει πτώση της τάξης του 50%, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το 70% των επισκεπτών του εμπορικού κέντρου το επισκέπτονταν  μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και του σταθμού της Νεραντζιώτισσας. Ως γνωστόν οι περισσότεροι αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.