Black Box: Τι γυρεύουν οι Φράγκοι στην Αθήνα. Συνάντηση στο Μαξίμου, με φόρα για εξαγορές, ημέρα κρίσης στο ΧΑ και μπάλα στα ομόλογα

Σήμερα περνούν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου 23 γαλλικές εταιρείες προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες πρόκειται να συζητήσουν και την αλλαγή του κλίματος στη χώρα μας. Οι γαλλικές εταιρείες, όπως μαθαίνει η στήλη ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, σε τρεις κυρίως τομείς. Ο πρώτος είναι η ενέργεια. Η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια δημιουργεί ευκαιρίες στη χώρα μας, κυρίως στους κλάδους της αποθήκευσης ενέργειας και των ΑΠΕ. Ο δεύτερος τομέας για τον οποίο ρωτούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών είναι η τεχνολογία. Με τις smart cities και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ο τρίτος κλάδος είναι οι κατασκευές και οι υποδομές. Και ο αμυντικός κλάδος δεν φεύγει από το ραντάρ των Γάλλων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, οι Γάλλοι ρωτούν ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κίνητρα που δίνονται στη χώρα μας για νέες επενδύσεις. Ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται στην Αθήνα συναντά κανείς την Airbus, την Bollore, την EGIS, τη Naval, τη Safran , τη Vinci και άλλες πολλές. Στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου δεν αποκλείονται εκπλήξεις…

---

Μία από τις πιο κρίσιμες μέρες είναι η ερχόμενη Πέμπτη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πάρει ανησυχητική κλίση το τελευταίο διάστημα, αφού οι ανησυχίες των επενδυτών παγκοσμίως έχουν κορυφωθεί. Η μικρή μας αγορά δε μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Το έκανε ένα διάστημα, αλλά τώρα οι λόγοι είναι σημαντικότεροι και αναγκαστικά ακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών. Σε ό,τι αφορά τη σημαντικότητα της ημέρας έχουμε αρκετά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και το βράδυ την απόφαση του MSCI. Ο οίκος θα μας πει αν οι μεγάλες εισροές που έγιναν από το εξωτερικό τον Απρίλιο και πήγαν την αγορά στις 950 μονάδες ήταν δικαιολογημένες. Να υπενθυμίσουμε πως υπήρξαν μεγάλες τοποθετήσεις σε βαριά χαρτιά και κυρίως σε Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίο, επειδή οι επενδυτές προεξοφλούσαν την είσοδο των δύο μετοχών στον MSCI Greece Standard.

Από την άλλη θα έχουμε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από ΟΤΕ, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και ΕΛΠΕ. Η Πειραιώς θα δώσει μία εικόνα από τις τράπεζες και πιθανότατα να μάθουμε πως επηρεάζει η ενεργειακή κρίση τους καταθέτες και τους δανειολήπτες. Η Τιτάν θα δώσει μία αξιόπιστη εικόνα για το πόσο επηρεάζει το ενεργειακό κόστος και το μεταφορικό τα κέρδη και φυσικά θα δώσει μία επικαιροποίηση των προοπτικών, αν έχει δηλαδή φανεί κάποια μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών. Η τιμή του πετρελαίου, τα περιθώρια διύλισης αλλά και η ζήτηση είναι κάτι που θα αναλύσουν τα ΕΛΠΕ. 

---

 Απογοητευτική η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα, λόγω των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό με τον πόλεμο, τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό. Ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχαμε να δούμε από τον Νοέμβριο του 2015. Στο 16,5% οι απώλειες στο εν λόγω διάστημα, αλλά έχει ακόμα κέρδη ο δείκτης από την αρχή του έτους. Η Alpha Bank έχει πτωτικές όσες και ο δείκτης και απώλειες 17,8%. Με απώλειες 17% η Εθνική χωρίς όμως να έχει δέκα πτωτικές, αφού στις 9/5 έκλεισε με άνοδο. Η Eurobank έχει χάσει 14,95% σε μόλις 3 ανοδικές και 7 πτωτικές και η Πειραιώς έχει απώλειες 16,5% με 9 πτωτικές και μία συνεδρίαση που έκλεισε αμετάβλητη.

---

Η φόρα που πήραν τα deals και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021 θα συνεχιστεί και φέτος, όπως όλα δείχνουν. Τουλάχιστον αυτό εκτιμά σε έκθεσή της η PwC που υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσουν τα 8,6 δισ. ευρώ αυτού του είδους οι συμφωνίες, με περίπου 2,3 δισ. ευρώ να αναμένεται ότι θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις. Ποιοι κλάδοι θα έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά; Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με το βασικότερο deal ύψους 1,02 δισ. ευρώ, αυτό της απόκτησης του 49% της Viva Wallet να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος. Επίσης, έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση του ποσοστού της Allwyn Entertainment στον ΟΠΑΠ. Σημαντική στην «πίτα» των deals θα είναι η συνεισφορά της τεχνολογίας με περίπου 1 δισ. ευρώ, με τις σημαντικότερες συναλλαγές να περιλαμβάνουν την εξαγορά της ελληνικής εταιρεία Mantis από την γερμανική Ecovium έναντι 60 εκατ. ευρώ, ενώ το EOS Capital Partners προχώρησε στην εξαγορά των εταιριών Αρχειοθήκη Α.Ε. και mod IT Services.

---

Αυτό το διατηρητέο ποιος θα το πάρει; Αναφερόμαστε στο τριώροφο διατηρητέο που διαθέτει υπόγειο, βρίσκεται στην Παλιά πόλη του Ναυπλίου και έχει βγει στην αγορά προς πώληση μέσω της εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΤΑΔ. Το ακίνητο είναι συνολικού εμβαδού 323 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε οικόπεδο 100 τ.μ. και η αξιοποίησή του παρουσιάζει προοπτικές, εάν ληφθεί υπόψη η ισχυρή τουριστική ζήτηση που προσελκύει η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Το κτίριο είχε γίνει απόπειρα να αξιοποιηθεί το 2019, αλλά δεν ευοδώθηκε και πλέον η ΕΤΑΔ έχει, εκ νέου, βάλει «πωλητήριο». Θα υπάρξει ενδιαφέρον; Θα φανεί στις 8 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, με το ποσό των 36 χιλ. ευρώ να έχει τεθεί ως ελάχιστο τίμημα.

---

Το ποδόσφαιρο μπαίνει όλο και περισσότερο στα χρηματιστηριακά λημέρια. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην πώληση της Chelsea, η οποία ετοιμάζεται να καταλήξει στα χέρια Αμερικανών επενδυτών με χρηματιστηριακό επαγγελματικό υπόβαθρο, ούτε στην απόβαση των αμερικανικών private equities στην Ευρώπη και την Βραζιλία, όπου αγοράζουν συνεχώς ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι διαδικασίες για την πώληση των πρώτων ποδοσφαιρικών junk bonds, δηλαδή ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης οι τόκοι των οποίων θα πληρώνονται από τα έσοδα ποδοσφαιρικών ομάδων. Την πώλησή τους έχει αναλάβει μία κοινοπραξία υπό τις οδηγίες της Goldman Sachs, με την συμμετοχή της Deutsche Bank και της Credit Suisse. Εκδότης των ομολόγων είναι η γνωστή εταιρεία private equity CVC Capital Partners. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η ομολογιακή έκδοση είναι ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να χωριστεί σε δύο κομμάτια, ένα με σταθερό επιτόκιο και ένα με κυμαινόμενο. Η έκδοση αναμένεται να λάβει αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας BB-, θα ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των junk bonds.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός σημαντικού μέρους της επενδυτικής κίνησης του CVC στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Όπως είχαμε δει παλαιότερα στο liberal markets, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία θα επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας ένα μέρος των τηλεοπτικών  δικαιωμάτων 38 ποδοσφαιρικών ομάδων που συμμετέχουν στις δύο ανώτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της χώρας. Τέσσερις μόνο ομάδες δεν συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, ανάμεσα σε αυτές η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Τα χρήματα που θα δώσει η CVC θα χρησιμοποιηθούν από τις ομάδες για την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αναγκών τους.  Σε αντάλλαγμα, θα δίνουν στην ειδική εταιρεία που έχει συστήσει η CVC το 8% των εσόδων τους από την πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, κάθε χρόνο για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Αν δεν κάνουμε κάποιο λάθος, είναι η πρώτη ομολογιακή έκδοση για χρηματοδότηση επενδύσεων σχετικών με το ποδόσφαιρο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Έρχεται βέβαια σε πολύ δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο, μπορεί όμως να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική λύση για όσους ψάχνουν για αξιόλογες ομολογιακές αποδόσεις, εκτός αν η έκδοση πέσει θύμα της κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας και ματαιωθεί.

---

H στροφή προς πιο συσταλτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από ότι υποδηλώνει η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα, όπως και σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους και σε διάβρωση του δημοσιονομικού χώρου, επισημαίνει η Citi.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός πως μια αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων στο τρέχον περιβάλλον δεν είναι συνέπεια κυκλικής βελτίωσης της οικονομίας, αλλά συνέπεια εξωγενούς έξαρσης του πληθωρισμού. Η Citi εκτιμά ότι το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων αυξάνεται περισσότερο. Επίσης, η άνοδος των επιτοκίων δεν αυξάνει μόνο το κόστος του νέου δανεισμού των κυβερνήσεων, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του υπάρχοντος χρέους, καθώς ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους έχει ανταλλαγεί με χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου με βάση το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

 Η εξωγενής φύση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ δεν αυξάνεται παράλληλα με την ίδια τάση των τιμών καταναλωτή, αλλά πολύ λιγότερο, που σημαίνει ότι θα έχει πιο περιορισμένη θετική επίδραση στο λόγο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ.

---

Η πρόσφατη πτώση στις τιμές spot Bitcoin, παράλληλα με τη γεωπολιτική αναταραχή ενισχύει την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων σε πληθωριστικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία. Η οποία είδε τον όγκο συναλλαγών να εκτοξεύεται σε ετήσια υψηλά τον Απρίλιο. Το premium του Bitcoin στις τουρκικές αγορές αυξήθηκε στο 1,7% στις αρχές Μαΐου, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε στο 70% τον Απρίλιο. Αυτό αντικατοπτρίζεται από τη σταθερή άνοδο του όγκου συναλλαγών τόσο του BTC-TRY, όσο και του USDT-TRY, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επίσης παίξει ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής ζήτησης κρυπτονομισμάτων.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική αγορά έχει προσελκύσει την προσοχή μεγάλων ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, αν και η Τουρκία έχει κάνει πρόσφατες προσπάθειες να ρυθμίσει τον κλάδο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.