Black Box: Θαύμα στα ΕΛΤΑ!

Μεσάνυχτα Τρίτης «έκλεισε» το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των ΕΛΤΑ που είχε στόχο την αποχώρηση έως και 2.000 εργαζομένων. Αξιόπιστες πηγές μεταφέρουν στη στήλη ότι ο στόχος επετεύχθη! Δεν είναι και εύκολο να το πιστέψουμε, αλλά οι πηγές μας είναι σοβαρές, οπότε δεν έχουμε και λόγο να το αμφισβητήσουμε.

 Και εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου. Στρατηγός του οποίου στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα του μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ και έδωσε στη διοίκηση τα «όπλα» για να τον εφαρμόσει. Δεν είναι και λίγο να φτιάχνεις ένα τόσο μεγάλο project, ειδικά στο δημόσιο, και αυτό να πετυχαίνει.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε μεγάλους κρατικούς οργανισμούς, που τελευταία πραγματοποιήθηκαν προγράμματα εθελουσίας, είχαν αρκετά χαμηλότερη ανταπόκριση. Ήγουν, εδώ μέτρησε ο πολύ καλός συνδυασμός της πολιτικής απόφαση, του σχεδιασμού και του σωστού project management. Το δε πρόγραμμα έμεινε στα όρια που είχαν τεθεί από απόψεως προϋπολογισμού. Δηλαδή δεν ξοδεύτηκαν παραπάνω χρήματα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Και αν θυμόμαστε καλά, η τελική εκδοχή κόστους της εθελουσίας των ΕΛΤΑ, ήταν κατά 50 εκατ. ευρώ «χαμηλότερη» από τους αρχικούς σχεδιασμούς της περασμένης άνοιξης, και 100 εκατ. ευρώ κάτω από τους υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Τι σημαίνουν όλα αυτα;  Ότι ένα σύστημα που δουλεύει με μεθοδικότητα και υλοποιεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, για να εκσυγχρονίσει έναν δεινόσαυρο που κόστιζε 6-7 εκατ. το μήνα στους φορολογούμενους, και να τον κάνει να λειτουργεί πλέον σε υγιή βάση. 


- Δεν είναι μόνο η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής που τραβάει εις μάκρος. Για διαμετρικά αντίθετους λόγους, από αναβολή σε αναβολή πάει και το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για την πώληση και τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,1 δισ. ευρώ, η τρίτη σε μέγεθος, που θα υπαχθεί στον ΗΡΑΚΛΗ. Είχαμε αναφερθεί ξανά από τη στήλη αυτή για το μεγάλο ενδιαφέρον των μεγάλων funds που «σχηματίζουν ουρά» έξω από τα κεντρικά της ΕΤΕ στην Αιόλου για το ποιος θα πάρει το συγκεκριμένο πακέτο. Αυτό που έχει μία κάποια σημασία, είναι αν τελικά θα μπει και νέος παίκτης στην αγορά, η τελικά το πακέτο θα οδηγηθεί στους «συνήθεις υπόπτους» που δραστηριοποιούνται ήδη. Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου ενδιαφέροντος, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να δώσει άλλη μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 2 Μαρτίου για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις η Τράπεζα δεσμεύεται ότι το deal θα κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021.

---

Πράσινο φως ανάβει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην εισήγηση Γιάννη Στουρνάρα για την ανάληψη της θέσης της υποδιοικητού της ΤτΕ από τη Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η αλλαγή σκυτάλης με τον Θ. Μητράκο με τη λήξη της θητείας του στις 10 Μαρτίου 2021. Η Χ. Παπακωσταντίνου από το 2017 ασκεί καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της PQH Ενιαίος Εκκαθαριστής Α.Ε. Υπηρέτησε ως γενική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και ως γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (2012-2014), συμμετέχοντας παράλληλα στην ομάδα διαπραγμάτευσης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στις ομάδες υψηλού επιπέδου του ΟΟΣΑ και στις υπουργικές συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ ως αναπληρωτής.

---
-Πόσο δίκαιο μπορεί να έχει αυτή τη φορά η «αγορά» που τις τελευταίες ημέρες έβαλε στο στόχαστρο των πωλήσεων τον πιο καυτό επενδυτικό κλάδο της επόμενης δεκαετίας; Στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ, αλλά και στη δική μας, είδαμε τις ενεργειακές εταιρείες και ειδικά τις πράσινες μετοχές να δέχονται απότομες και ισχυρές πιέσεις.

 Η αφορμή που έδωσε η βαρυχειμωνιά και το blackout στο Τέξας σε συνδυασμό με την παροδική εκτόξευση του κόστους ενέργειας, δεν είναι αρκετή για να πείσει τους διαχειριστές κεφαλαίων πως οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον, μπαίνουν στα μαύρα κατάστιχα. Είναι παράλογη ακόμη και ως σκέψη όταν στις ΗΠΑ λ.χ το νέο green deal του Μπάιντεν θα έχει ως αποτέλεσμα να διοχετευθούν τρισεκατομμύρια σε αυτή την «πράσινη» αγορά.

Ομοίως, και στην Ελλάδα, όπου η πράσινη ενέργεια και οι επενδύσεις σε κάθε μορφής ΑΠΕ -με τελευταία την προωθούμενη εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων- ήδη προσελκύει και θα προσελκύσει στο άμεσο μέλλον τεράστιου μεγέθους επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ.

Ούτε ακόμη το επιχείρημα της αύξησης του κόστους δανεισμού (επιτόκια) που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις ΗΠΑ (1,3%) όσο και στη χώρα μας (τα δεκαετή κοντά στη μονάδα) μπορεί να δικαιολογήσει την πίεση, γιατί αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλα τέτοια έργα χρηματοδοτούνται με τη μέθοδο του project finance, αρκεί να θυμηθούμε ότι τα επιτόκια δανεισμού ήταν πολλαπλάσια των σημερινών στο παρελθόν, ενώ ειδικά στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μειωθούν αισθητά στην πορεία.
 
Αν μπορούμε να πούμε κάτι για όσα καταγράφει το ταμπλό τις τελευταίες ημέρες, αυτό δεν είναι ότι οι μετοχές των πράσινων εταιρειών, «εγκαταλείπονται». Ενδεχομένως να διορθώνουν την μεγάλη άνοδο των αποτιμήσεων που κατέγραψαν τους προηγούμενους μήνες. Αλλά δεν παύουν να αποτελούν τις πιο ευνοϊκές επενδυτικές ευκαιρίες για όσους κοιτούν μπροστά.

---

-Στις ράγες έχει μπει η διαδικασία αποεπένδυσης της AVE από την ζημιογόνο δραστηριότητα των «Allou Fan Park» και «Kidom» που λειτουργούν στον Ρέντη και θα αποκτηθούν από την Funtastic Land Mονοπρόσωπη ΕΠΕ. Μοναδικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας είναι ο Βασίλης Γεωργόπουλος, εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης. Το σχετικό σχέδιο σύμβασης υπογράφτηκε στις 15 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με αυτό μετά τη συναλλαγή, η AVE θα αποκτήσει το 29,57% της  Funtastic Land και ο Β. Γεωργόπουλος θα ελέγχει το 70,43%.

---

-Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της σχέδιο η Logismos. Η διοίκηση της εισηγμένης στοχεύει να  συνεχίσει την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού. Προς εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας από τα τραπεζικά ιδρύματα, έχει βάλει υποθήκη για 1,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα επί του επιχειρηματικού οικοπέδου εκτάσεως 1,3 χιλ. τ.μ. στο Δήμο Πυλαίας. Επίσης έχει βάλει υποθήκη υπέρ της Alpha Bank για ποσό 470 χιλ. ευρώ με στόχο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές. Η προσημείωση έχει γίνει επί τμήματος του κτιρίου της εταιρείας και ειδικότερα της πτέρυγας β’ των κεντρικών εγκαταστάσεων της εισηγμένης.

-Με στόχο την είσπραξη των οφειλών από τις θυγατρικές της εταιρείες κινείται η Μοτοδυναμική. Έχει παράσχει εταιρική εγγύηση έως 500 χιλ. ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα για την 100% θυγατρική της, Μοτοδίκτυο. Υπάρχουν αρκετές οφειλές σε θυγατρικές που βασίζονται σε αγορά ή πώληση προϊόντων για τη λειτουργία της μητρικής.

---

Tα αποτελέσματα του ομίλου Dionic συνεχίζουν να επηρεάζονται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η διοίκηση της εταιρείας όπως μαθαίνουμε έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εντός του 2021. Γεγονός που θα οδηγήσει σε βαθιά ανάσα την εταιρεία ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται και στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων  της θυγατρικής Atcom. Tα μέχρι τώρα μηνύματα από την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι διφορούμενα ενώ η εταιρεία επείγεται να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα και να πάει πίσω τις δανειακές της υποχρεώσεις…

---

Προβληματισμένος μαθαίνουμε πως είναι ο Chief Restructuring Officer (CRO) που έχει τοποθετηθεί από τις τράπεζες στην Βαρβαρέσος. Η εταιρεία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων έχει οδηγηθεί σε προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων, υποθήκη των περιουσιακών της στοιχείων και στην προσημείωση ακινήτων της. Η πανδημία επηρεάζει τη ρευστότητα της εισηγμένης, με αποτέλεσμα ο CRO να προβληματίζεται για τη δυνατότητα αποπληρωμής. Ωστόσο, η διοίκηση μέχρι στιγμής δεν έχει αθετήσει υποχρεώσεις της και υπάρχει αισιοδοξία πως αυτό θα συνεχιστεί. Θα τα καταφέρει; Οψόμεθα…

---

Σε φάση ανάπτυξης έχει περάσει η Stevia Hellas. Η εταιρεία αντέχει και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της για το 2021. Όπως μαθαίνουμε έως το αργότερο τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατασκευή νέου εργοστασίου, ενώ σχεδιάζεται η ανάπτυξη καινούργιων farm spots. Η αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές για το εργοστάσιο έχουν ληφθεί και έρχεται ενίσχυση των παραγωγής μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης.

---

Παραμένοντας στο food industry η Eurocatering προχώρησε στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, με την οποία επικυρώνει την επένδυση των funds EOS Capital Partners και Elikonos 2. Μετά τη συγκεριμένη κίνηση ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, διατηρεί την πλειοψηφία στην εταιρεία. Όπως μαθαίνει η στήλη, το προσεχές διάστημα αναμένονται να επενδυθούν σημαντικά ποσά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία νέου ιδιόκτητου εργοστασίου. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να ενισχύσει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά των οπωροκηπευτικών και των φρεσκοκομμένων σαλατών στην Ελλάδα.