Black Box: Θα μας κόψουν οι Ρώσοι το φυσικό αέριο; Κυβερνητικό σχέδιο, αποκαλυπτήρια Lamda, ακίνητο Πέτρου Φιλιππίδη και το ανεκτέλεστο μαμούθ

Στις 20 Μαϊοu είναι η D-day για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς τότε έχει προγραμματιστεί η πληρωμή στη Gazprom από τη ΔΕΠΑ. Η στήλη πληροφορείται πως κυβέρνηση και ΔΕΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί η αγορά, παράγοντες της οποίας συνιστούν ψυχραιμία.

 Στην ουσία οι εκτιμήσεις της αγοράς συμπίπτουν με αυτές της κυβέρνησης, καθώς ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Gazprom, η οποία προσπαθεί να διασπάσει την ενιαία γραμμή. Επομένως, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως πρέπει να εξελιχθεί η κατάσταση προκειμένου να φανεί αν η Ρωσία θα προχωρήσει ή όχι στη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η οποία με ψυχραιμία ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας θωρακιστεί ενεργειακά.

Και αυτό γιατί αφενός το καλοκαίρι έρχεται, άρα οι ανάγκες της χώρας σε αέριο περιορίζονται και αφετέρου γιατί υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου, σε ένα ολιστικό κυβερνητικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Εν ολίγοις, σημαντικές διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό δεν πρόκειται να υπάρξουν εφόσον οι Ρώσοι προχωρήσουν στο κλείσιμο της στρόφιγγας ρωσικού αερίου. Η χωρητικότητα του τερματικού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δυνατότητα αύξησης των ροών από τον TAP υπάρχει, ενώ υπάρχει και διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει ικανό βάθος χρόνου. Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να αλλάξουν καύσιμο από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

---

Η στήλη ενημερώθηκε για το Experience Centre, το νέο κέντρο επισκεπτών που θα δημιουργήσει  η Lamda Development στο χώρο του Experience Park και ανοίγει πολύ σύντομα για το κοινό. Μέσα στον ιστορικό χώρο ενός από τα Υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, το όραμα για το Ελληνικό του μέλλοντος κυριολεκτικά θα «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Στο Experience Center οι επισκέπτες θα δουν πώς αναπτύσσονται το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη και το νέο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., θα γνωρίσουν τα εντυπωσιακά κτίρια, μοναδικά στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που φέρουν την υπογραφή διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικών γραφείων, αλλά και τις νέες, πράσινες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Με μεθοδικές κινήσεις και κυριολεκτικά με άκρα μυστικότητα η ομάδα της Lamda Development για άλλη μια φορά ετοιμάζεται να μοιραστεί με το κοινό άλλο ένα μέρος του οράματός της για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

---

Την τακτική προκειμένου να καθυστερήσει ο πλειστηριασμός της κατοικίας του Πέτρου Φιλιππίδη στο Ψυχικό υιοθέτησε η πλευρά του ηθοποιού. Είχε προηγηθεί η έκκληση του δικηγόρου του προς τις τράπεζες προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία, επικαλούμενος το οικονομικό αδιέξοδο του προφυλακισμένου. Εν τέλει, χρησιμοποιήθηκε κάθε προβλεπόμενο ένδικο μέσο προκειμένου να «παγώσει» η διαδικασία και η μεζονέτα να μη βγει στο σφυρί. Το ακίνητο  διαθέτει  τρία επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο συνολικής επιφάνειας 364,9 τ.μ., ενώ έχει και τμήμα ακαλύπτου χώρου 200 τ.μ. Η μεζονέτα είναι 22-23 ετών, καθώς κατασκευάστηκε τέλη 1999, κατασχέθηκε τον Απρίλιο του 2021 και θα εκποιούνταν για 645 χιλ. ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονταν για το ακίνητο, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό, ωσότου αυτή ξαναβγεί στο σφυρί, εάν, βέβαια, η διαδικασία δεν ανασταλεί εκ νέου. Το Ψυχικό αποτελεί ένα από τα hot spots της αγοράς ακινήτων, λόγω των πολύ υψηλών τιμών που, ιδίως, στα νεόδμητα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

---

 Εάν συμπεριληφθούν οι προς υπογραφή συμβάσεις το ανεκτέλεστο της ΄Αβαξ, που τοποθετείται σε 2,2 δισ. ευρώ, παραπέμπει σε επίπεδα άλλων εποχών. Για παράδειγμα, το backlog της κατασκευαστικής το μακρινό 2014 ανερχόταν σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και για χάρη της ιστορικής αναδρομής να πούμε ότι η Άβαξ έκανε ρεκόρ το 2007, οπότε το ανεκτέλεστο είχε ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ. Βέβαια, το μέγεθος αυτό  συμπεριλάμβανε, τότε, και τα έργα της θυγατρικής, τότε, Αθηνά. Στο τέλος του 2021, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κατασκευαστικού ομίλου άγγιζε τα 1,4 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, με την Άβαξ να έχει υπογράψει νέες συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και αρκετές συμβάσεις προς υπογραφή, συνολικής αξίας της τάξεως των 800 εκατ.  Οι συμβάσεις αυτές αφορούν την Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ), σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδότησης και αλλαγών τροχιάς στο σιδηροδρομικό τμήμα Θεσσαλονίκη- Ειδομένη κοινοπρακτικά με την Alstom Transport. Η εταιρεία έχει αναλάβει και τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της πρώτης φάσης στο Ελληνικό, ενώ ανέλαβε και τη  σύμβαση συντήρησης και λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Άκτωρ και ΕΡΓΟΤΕΜ.

---

Με το 71% των πωλήσεων να αφορά λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού για το 2021, είναι προφανές ότι η έμφαση που έχει δώσει η εισηγμένη Inform Λύκος  σε αυτό το κομμάτι με εξαγορές και νέες λύσεις αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ με τα 3,7 εκατ. ευρώ να αποδίδονται στις νέες δραστηριότητες, ενώ μέσω αυτών ενισχύθηκε και το μερίδιό της στις ψηφιακές εκτυπώσεις. Ελλάδα και Ρουμανία αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την εισηγμένη και στάθηκαν ικανές λόγω της απογραφής πληθυσμού να γυρίσουν σε θετικό έδαφος τις απώλειες της πανδημίας, ενώ ένα καλύτερα αναμένεται να κλείσει το 2022. Ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε την ανάληψη των εκλογών στην Κένυα και κυνηγά και αλλά σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού , προσδοκώντας μερίδιο αγοράς τόσο στο cloud μέσω της Cloudfin, όσο και στις υπόλοιπες λύσεις από τα μεγάλα έργα που βγαίνουν στο δημόσιο

Συνολικά για τη χρήση 2021 ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 75 εκατ. ευρώ, έναντι 69,8 εκατ. Ευρώ για το 2020.  Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 18,4% ή κατά 1,1 εκατ. από  6,1 εκατ. Ευρώ το 2020 σε 7,2 εκατ. Ευρώ  το 2021, ως αποτέλεσμα του καλύτερου προϊοντικού μίγματος, ειδικότερα από την σημαντική συνεισφορά των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού παρά την πρωτοφανή αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Επίσης, όπως αναφέρει η διοίκηση, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο όμιλος και στο 2021 εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 κατάφερε να διπλασιάσει τα κέρδη προ φόρων στα 0,89 εκατ. ευρώ.

---

Δύο μικρές ειδήσεις που διαβάσαμε στο Bloomberg μας δίνουν μια σαφή εικόνα της ανησυχίας που επικρατεί στις διεθνείς επιχειρήσεις. Πρώτα θα πάμε στο Λονδίνο, όπου η ένωση των βρετανικών επιχειρήσεων διεξήγαγε την πρώτη τριμηνιαία έρευνα για την κατάσταση των μελών της μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Από τις απαντήσεις των 250 μεταποιητικών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν στην έρευνα, προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα: το κόστος προμηθειών αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πενήντα ετών, χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για άμεση βελτίωση της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση μειώθηκε, όπως και η διάθεση για επενδύσεις, ενώ η επιχειρηματική αισιοδοξία σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση της από την έλευση της πανδημίας. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην πολιτεία του Τέξας, το παράρτημα της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας που εδρεύει στο Ντάλλας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ορισμένες χαρακτηριστικές απαντήσεις εταιρειών από διαφόρους κλάδους της μεταποίησης στην τελευταία έρευνα για την κατάσταση της τοπικής βιομηχανίας.

Μία εταιρεία του κλάδου πλαστικών και ελαστικών δήλωσε πως η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους χάους και οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Μια χαρτοβιομηχανία δήλωσε πως η κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κάπως καλύτερη, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού, ενώ αναμένει πως η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη. Μία εταιρεία που κατασκευάζει εξοπλισμό για την αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει πως έχει παγώσει τις προσλήψεις προσωπικού και έχει μειώσει τις επενδύσεις παρά το ρεκόρ παραγγελιών για τα προϊόντα της, καθώς αδυνατεί να προμηθευτεί ορισμένα πολύ απαραίτητα εξαρτήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις παραγγελίες. Γενική εντύπωση από τις απαντήσεις και άλλων επιχειρήσεων, πως η ζήτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά η σημαντική αύξηση του κόστους των προμηθειών σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή πρώτων υλών και εξαρτημάτων βάζει φρένο στην τελική παραγωγή και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

 Τολμάμε να προβλέψουμε πως αν η αναταραχή που έχει ξεκινήσει πάλι στα κινεζικά λιμάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας δεν κοπάσει γρήγορα, τα προβλήματα στις διάφορες εφοδιαστικές αλυσίδες θα αρχίσουν και πάλι να εντείνονται, με πιθανότατα πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινή λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο.

---

Η προοπτική επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες συμπίεσης του spread των ελληνικών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων, εκτιμά η DZBank που είχε πρόσφατα  προβλέψει την αναβάθμιση από την S&P μετά την κίνηση του οίκου DBRS στα τέλη Μαρτίου.

Η Ελλάδα έχει ήδη αξιολογηθεί μόνο μία βαθμίδα κάτω από το investment grade από δύο οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η DZBank παρατηρεί πως η αναβάθμιση της S&P δεν είχε κάποια θετική επίπτωση στις αποδόσεις και τα spreads, αλλά εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στην έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά λόγω των νέων, εκτεταμένων μέτρων lockdown στην Κίνα.

Ωστόσο, αναμένει ότι οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Θεωρεί ότι το σχέδιο της Αθήνας για ανάκτηση του investment grade έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστικό και ότι τα ελληνικά spreads θα μειωθούν και τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν σημαντικά έναντι των ιταλικών ομολόγων μεσοπρόθεσμα. Σε περίπτωση αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το spread στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έναντι του αντίστοιχου ιταλικού αναμένεται να μηδενιστεί και πάλι.

---

Η Fidelity Investments θα επιτρέψει σε επενδυτές να τοποθετήσουν Βitcoin (BTC) στους λογαριασμούς συνταξιοδότησης 401(k). Οι εργοδότες θα μπορούσαν να θέσουν ένα ανώτατο όριο στο ποσό κατανομής για το bitcoin, με το μέγιστο ανώτατο όριο να αναμένεται να μην υπερβεί το 20%. Ωστόσο, η κίνηση θα επιτρέψει σε αρκετούς επενδυτές για πρώτη φορά να αποκτήσουν έκθεση στο bitcoin χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν ξεχωριστό λογαριασμό σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Πέρα από αυτό, είναι μία σημαντική επιρροή, καθώς οι λογαριασμοί αυτοί έχουν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ο λογαριασμός 401(k) είναι ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στις Η.Π.Α. στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεισφέρουν εισόδημα, ενώ οι εργοδότες μπορούν να αντιστοιχίσουν τις εισφορές. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν φορολογική ελάφρυνση για τα χρήματα που συνεισφέρουν, ενώ οι εισφορές αφαιρούνται αυτόματα από τους μισθούς των εργαζομένων και επενδύονται στα κεφάλαια της επιλογής τους.

Οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης της Fidelity αφορούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις που κατέχουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 401 (k) περιουσιακά στοιχεία το 2020, ή περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοράς εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την Cerulli Associates.

Οι χρεώσεις για τις επενδύσεις bitcoin στους λογαριασμούς 401(k) της Fidelity θα κυμαίνονται μεταξύ 0,75% και 0,90%, ανάλογα με το ποσό και τον εργοδότη και θα διατηρούνται στη δική της πλατφόρμα θεματοφύλακα. Θα επιβληθεί πρόσθετη προμήθεια διαπραγμάτευσης. Η Fidelity σχεδιάζει περαιτέρω τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για το Bitcoin προς τους επενδυτές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.